mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować(...)ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę na tartę (forma o średnicy 27 cm). Ciasto nakłuć i piec na złoty kolor w 200 stopniach przez 15 – 20 minut. Ciasto przestudzić. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na ciasto wyłożyć budyń, ułożyć kawałki owoców
KuchniaWeDwoje.plPyszne, aromatyczne, delikatne ciasto jesienne z jabłkami, myy pyszotka. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki pszennej typ 550 1
Sama słodycz i szczypta chiliDelikatny deser dla wielbicieli fig i ciast na zimno. Szybki w wykonaniu tylko trochę czasu potrzeba aby się schłodził. Polecam serdecznie do kawy czy herbaty. Śmietanowiec
Moje Małe Czarowanieciasto, które można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy innymi kwaśnymi owocami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem. Idealne ciacho na piknik czy kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward. Przepis wydrukowany w bieżącym(...)mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto powinny być
Pyry na Gazśmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy(...)wykładamy z zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 25x25) wykładamy papierem do pieczenia. Zcieramy większą kulkę na tarce bezpośrednio na papier. Po brzegach formujemy wyższy rant. Na ciasto wylewamy gorący budyń. Na budyń wykładamy dowolne owoce, pokrojone, lub starte. Na owoce tarkujemy mniejszą kulkę ciasta. Pieczemy ok. 40 min w 170 stopniach. Smacznego
na moim stole...rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno
Kuchenne zapiski Edytymasła szczypta soli 2-3 łyżki marmolady tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafinalnego. Czasami w rzeczywistości powstają z takich przemyśleń naprawdę smaczne wypieki. Bywa też, że na wyobrażeniach się kończy - często zacierają się, przechodząc w słodkie sny... Tym razem jednak upiekłam ciasto szybkie i proste, które na blogu pojawiło się już w różnych wersjach. Mowa oczywiście o cieście jogurtowym - jest tak cudownie uniwersalne, a jednocześnie pyszne, że nigdy mi się chyba(...)owocami, które można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię ją zaliczyć do serii pyszne, szybko znika w całości :-) Już mam zamówienie od mojego syna na kolejną. Tarta naprawdę rewelacyjna, ja kocham ciasto kruche więc dla mnie rewelacja :-) Myślę, że większości takie tarty smakują. Przepis znalazłam tutaj - klik skorzystałam z przepisu na ciasto. Miłego dnia kochani :-) Forma 26 cm Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej(...)obciążenia ciasta papier pergamin 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Formę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto po wyjęciu
kruche babeczkiSzybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i
Smaczne ZdrowePyszny i szybki deser. Niewiele pracy, a super efekt. Polecam, wszak sezon śliwkowy w pełni. U mnie porcelanowa forma o śr.ok.26cm Składniki: * ok.500g śliwek
Smaczne ZdroweTruskawkowy szał trwa. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami bez miksera i nie macie maślanki, aby skorzystać z tego przepisu , zróbcie Jogurtowe
Moja DelicjaJagody to doskonały dodatek do ciast czy deserów a także naturalne lekarstwo. Warto przygotować kilka słoiczków aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Składniki 1
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWitajcie przed Nowym Rokiem :) to dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne ciasto z mleczną kanapką i kremem tiramisu :) Mój syn kończy 1 stycznia 19
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z
Kolorowy Przepisownik