wyszukanych składników i bez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka(...)cukier wanilinowy Kruszonka:1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki4 łyżki cukru1 łyżka płatków owsianych1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtkoDodatkowo:dowolne owoce lub marmoladaWszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dodać
Praktyczna plciepło, to zanim ułożymy owoce, ciasto powinno nieco podrosnąć, gdyby tak nie było, należy je przykryć i odstawić na około 15 - 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw(...)posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki. Zobacz również: drożdżówkę sypaną ze śliwkami
Kuchcik gotujeCiasto krówka bez pieczenia z budyniem jest pysznym i łatwym do zrobienia deserem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a cieszy swoim smakiem. To jest taka rozszerzona
Kuchcik gotujeJeśli ktoś zapytałby mnie o mój ulubiony keks, bez zastanowienia odpowiedziałabym, że właśnie ten – bananowy! Przepis zapisałam sobie do zeszytu już daaaawno temu i powiem
Smaki Na TalerzuChyba prawie każdy z nas uwielbia truskawki. Ja również bardzo przepadam za tymi owocami. Tym razem połączyłam je z pysznym kruchym ciastem maślanym i przygotowałam pyszną tartę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna do sobotniej kawusi. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku(...)puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na podpieczonym cieście
Tradycyjna kuchnia Kasirestrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało urodziwemu wyglądowi – ta niepozorna forma skrywa w sobie(...)mąki z tapioki 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora
Even Better Foodciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami, że kruchy placek z owocami mocno przywiera do formy (oznacza to, że użyto za dużo cukru lub owoce puściły sok) i nie można go wyjąć. Jest na to rada wystarczy postawić formę(...)pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. Należy do rodziny morwowatych i może występować w dwóch
Ciastka - domowe słodkościciasto to absolutny hit tej jesieni! Przynajmniej w naszym domu ;-) Dlaczego? Bo jest łatwa i szybka w wykonaniu. Wieczorem lub rano przed pracą wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i pieczemy po powrocie. Proste, prawda? No to zapraszamy na kawałek! ;) SKŁADNIKI (keksówka 26 cm x 11 cm) : 25 g świeżych drożdży ( lub 13 g piekarskich) 0,5 szklanka cukru(...)robimy ciasto wieczorem lub przed pracą i będzie stało kilka godziny można je bez problemu przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Z mąki, cukru i masła szybko robimy kruszonkę. Rozcieramy po prostu masło w palcach oprószonych mąką. Łączymy wszystko ze sobą. Teraz zabieramy się za ciasto. Możemy dorzucić suszone owoce
Kuchnia od dwojgaokazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto z czereśniami robi się w kilka chwil(...)ciasta dorzucamy ćwiartki czereśni i mieszamy do momentu ich równomiernego rozprowadzenia w masie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i układamy na nim pozostałe połówki czereśni. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu kiedy wsadzona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Jeżeli ciasto
Mostek w kuchniTort Brzoskwiniowy z Jogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki i wygląda pięknie. Tort powstawał przy współpracy z marką dr Gerard. Do ozdoby i na spód ciasta użyłam rurek Rolls Rolls Apple Pie, są to smaczne rurki o smaku cynamonowym. Zachęcam do wypróbowania(...)Jogurt przełożyć do czystej miski, dodać ostygniętą galaretkę i wymieszać mikserem, jeśli masa będzie bardzo rzadka miskę wstawić do lodówki na około 3-5 minut (trzeba uważać masa szybko tężeje). 5. Do masy jogurtowej dodać połowę ubitej śmietanki i wymieszać mikserem. Dodać pozostałą śmietankę i krótko wymieszać mikserem. Następnie mikser odłożyć i dokładnie wymieszać szpatułką. 6. Około 1/3 kremu wylać
Mała CukierenkaLubicie truskawki? Ja wprost uwielbiam te małe, czerwone owoce i zawsze nie mogę się doczekać, aż będą rosły na mojej działce. Truskawki pasują do każdego deseru. Polecam proste i szybkie ciasto z truskawkami. Ten puszysty wypiek raduje podniebienie i oczy. Czyż takie nadziane truskawkami ciasto nie wygląda pięknie? Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami(...)tłuszcz, miksujemy aż do połączenia składników. Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, średni poziom) przez około 45 minut. Po upływie 40 minut doradzam sprawdzić ciasto patyczkiem (różne piekarniki
Słodkie okruszkiseledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam. Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy. Smacznego :) Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm Ciasto 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 4 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka cukru(...)przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)nigdy nie smaruję. Nagrzać piekarnik do 180 C i pie biszkopt 25 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia
Kuchnia PokoleńCoś słodkiego na weekend być musi. Gofry przygotuje się szybko, a znikają w takim samym tempie jak się je robi. Do tego świeże owoce, bita
Z Majeczką w kuchniPachnie latem i świeżymi soczystymi truskawkami....bajeczne zestawienie :). Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm :Biszkopt jasny
Apetyczna babeczka