szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, samo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia(...)położyć obciążenie np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie. Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć
Calzonella.comucieramy palcami do otrzymania kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki(...)migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe wyjmujemy
les mirabellesniż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia. Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek(...)ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram tylko kilka dodatków - oliwki, czerwoną cebulę, ukochany rozmaryn i sól morską. Dotyk gładkiego i sprężystego ciasta przynosi ogromną ulgę. Jest jak terapia. Czuję, że znów mam ochotę na wszystko to, co drzemało zepchnięte w kącie
KUCHARNIADziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było(...)starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny pączkowe z konfiturą malinową Tak na ostatnią chwilę. Dla was wszystkich, którzy pączków nie możecie usmażyć bo nie macie warunków, nie lubicie, nie macie czasu
RelaxtimeJak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto układamy w patelni i dociskając ręką „rozciągamy” je aby pokryło cały dół. Odstawiamy(...)wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętajcie, aby odpiąć rączkę z patelni Pieczemy około 25 minut. Pizze z łatwością wyciągniecie z patelni (nie przykleja się w ogóle). Smacznego Sos z piersi z kurczaka do makaronu Składniki
Słodkie okruszkiJest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową
Candy PandasTym razem przychodzę do Was nie tylko z przepisem, ale również z opisem bardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit
Via Gustokawy i ze sklepu. Zwracam teraz już tylko większą uwagę na skład na opakowaniu, jeśli lista jest tak długa, że nie da się zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu, gdyż te ze sklepu przestały mi już smakować, po prostu są zbyt słodkie. Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to wybieram owoce, które(...)zachowana w odstępach między posiłkami. Nie głodzimy się i nie wychodzimy z domu bez śniadania, a przerwy pomiędzy posiłkami to co najmniej 3 - 4 godziny. Woda, woda i jeszcze raz woda Nikt nie zaprzeczy, że woda to życie i tak powinniśmy ją traktować. Bez dobrego nawodnienia organizmu nie ma zdrowego odżywiania. Nie wystarczy, że wypijemy 2 kubeczki
Kuchcik gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniePiyrszy rołz jołd 1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regi ōn zaroz przi Niymcach) i tak mi ł ōna 2 zasmakowała , że musiołech
Chop w kuchniskładniki: maliny i biała czekolada... Na wierzchu jest pyszna, lekko zrumieniona "beza" z białek, a właściwie pianka, ponieważ zapieka się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi się z tego pyszna pianka. Całość smakuje doskonale, wybornie, jak dla mnie to petarda wśród ciast... 👌 No chyba po takiej rekomendacji, nie pozostaje Wam nic innego(...)CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem i wyrób krótko na gładko lub szybciej - umieść w misie miksera lub malaksera i wyrób krótko na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni . Formę do tarty (metalową, silikonową lub ceramiczną) wysmaruj cienko masłem. Schłodzone ciasto ułóż między dwa kawałki
Słodko-Słony Świat IlonyUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki AsiPieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas
Kuchnia MagdaLenywymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady(...)cukrem pudrem. Do przesianej mąki dodać masę ziemniaczaną, jajka z cukrem oraz alkohol i po wymieszaniu zagnieść ciasto. Podczas zagniatania podsypywać delikatnie mąką, ciasto powinno być jednolite i miękkie. Ilość zużytej do podsypania mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i wykroić z niego krążki o średnicy 7 - 8 cm. Na każdy
Kuchcik gotujeMoi stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas
zdrowo i aktywnieMoi stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas
Zdrowie i pysznie na talerzuciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" masło +kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem, 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę wody korzeń lukrecji - do obsypania chleba przed pieczeniem otręby pszenne - do obsypania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem(...)mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dodać zmielony w młynku do kawy korzeń lukrecji oraz posiekan e grubo orzechy i wgnieść je w ciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną
Grunt to przepis!