szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:402/536)

Rogaliki z serem i jagodami 141

rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy(...)przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem – cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rogaliki z serem

Blog z Apetytem
Ciasto grysikowe z owocami leśnymi 246

Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też się świetnie nadają. W mojej wersji są borówki, maliny oraz jagody :) Główną inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik(...)Ułatwi to późniejsze wyjęcie ciasta z formy   - ciasto wychodzi wysokie i wyjęte i pozostawione np. na desce znacznie ułatwia jego krojenie (jeśli ktoś ma formę z wyjmowanym dnem może ten krok pominąć). Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Ja po bokach "przypinam" papier klamerkami, wówczas nic się nie przesunie. Jeśli chcemy gotowe już ciasto wyjąć z formy, poprośmy

My simple kitchen
Pachnący bochenek na każdą porę roku 199

wolny dzień otwieram oczy tuż po słonku, wita mnie wiosna. Błękitne niebo bez ani jednej chmurki, ciepłe światło wlewające się przez okna i uczucie gdzieś głęboko w środku, że to będzie dobry dzień.  Po południu wychodzę z Ptysią na jesienny już świat. Słoneczna kula jakby zamglona, znużona swoimi obowiązkami. Chłodny wiatr od czasu do czasu szarpie za mój(...)wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć po skosie w trzech miejscach. Na blasze z chlebem ustawić małe naczynie z wodą. Piec w 225 st. C. przez 15 minut, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ZAKRĘCONE CIASTECZKA 116

razem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko(...)Mieszać widelcem, dodając porcjami mąkę z masłem do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Cukier wymieszać z wodą i olejkiem, powinien nabrać konsystencji mokrego piasku. Połowę cukru wysypać na stolnicę. Ciasto oprószyć delikatnie mąką, położyć na cukier i rozwałkować na prostokąt

Kuchnia w opałach
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 286

może trwać w zależności jak szybko mieszamy . Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą ilością mąki i nadal wyrabiać . Wilgotność ciasta może zależeć od wielkości jajek lub wilgotności użytej mąki . Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , przykrywam(...)około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po 30 minutach : Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut . Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 259

wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was!  SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła 1 średnie jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 40 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w  lodówce(...)wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie ozdabiając pozostałymi oliwkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu, aż wierzch będzie sprężysty. Podawać

KUCHARNIA
Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką 148

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy

Mała Cukierenka
Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi 97

Lubicie owsiankę? Ja bardzo. Owsianka z pieczoną gruszką to pyszny pomysł na zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie . To poranna dawka energii na dobry początek dnia. O

Oryginalny smak
Jedzmy polskie jabłka 143

A czy Ty dziś już jadłeś polskie jabłko? Jedno jabłko dziennie, to chyba nie tak dużo, prawda? „ An apple a day keeps the doctor away

Moja Delicja
CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I AJERKONIAKIEM 435

dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód formy o wymiarach 23cm x 33 cm.  Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut(...)Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki

In my kitchen
Słodka Babeczka u Prezydentowej 174

Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu  oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak czynnie uczestniczyła w wykonaniu ciasta! Uznałyśmy więc, że trufla nie wyszła z pewnością nie z naszej winy! ;) Niedługo zamierzam powtórzyć ciasto ze zmianami, które pozwolą(...)Wieża telewizjna  i Forum BMW Zanim wycieczkowicze wrócili, my z Asią zagniotłyśmy ciasto na ciasteczka. Kiedy ciasto się schłodziło, we trzy formowałyśmy ciasteczka w formie rogalików-księżyców, a potem upiekłyśmy. Już niedługo będą także na blogu, zapraszam, bo są wspaniałe

Kuchnia Prezydentowej
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 203

Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z mąką. Postawić ponownie na ogniu i ubijać drewnianą łyżką, aż ciasto zbierze się z jednej strony garnka (będzie gładkie). Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać drewnianą łyżką aż zupełnie ostygnie. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, po 3 łyżeczki naraz, dokładnie ubijając, aż całe jajka będą zużyte, a ciasto gęste i lśniące - wetknięta(...)drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną). Blachy skropić wodą, dzięki niej powstanie para, która ułatwi ptysiom rośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zbrązowieją i będą wydawać głuchy odgłos po stuknięciu w spód. Wyjąć i w spodzie każdego ptysia zrobić mały

KUCHARNIA
Kokosowo - kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek) 157

Dzisiaj będzie jeszcze w klimacie karnawału, może trochę "pączkowo", ale zdecydowanie nie tłusto ;) Wracając do poprzedniego wpisu, nadal zachęcam do wsparcia akcji #kuchniazpazurem , wystarczy kliknąć w

FitKot
Tiramisu 166

Tiramisu w pucharkach (2-3 porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko

Moja Micha
Szwajcarska tarta czekoladowa 111

tarta czekoladowa Ciasto: - 400 g mąki - 50 g kakao ( nie słodzonego) - 200 g masła - 2 jajka ( średnie) - 200g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 3 żółtka -120g cukru -500ml mleka ( 3.2%) - 40g mąki ziemniaczanej - 150g białej czekolady Polewa - 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady Na poczatek ciasto. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia(...)formy do tarty ze zdejmowanymi rantami ( brzegami) Ja nie mam , więc radzę sobie tak : Dwa paski papieru ułożone po skosie umieszczam pod ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem dobrze i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) i pieczemy ok.15-20 min. Studzimy. W czasie kiedy nam się będzie spód studził przyrządzamy krem. Mleko nastawiamy do gotowania. W tym czasie żółtka mieszamy

Kuchnia Pełna Emocji
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 212

ciasta francuskie więc coś trzeba było z nimi zrobić a ile to razy można robić szybką pizze :) Dla każdego łasucha który lubi łososia, szpinak, ser feta i ciasto francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g) opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta(...)całość zaplatamy na przemian paskiem z prawej paskiem z lewej. Jak już zawiniątka mamy gotowe smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30-40 min. Jeśli wydaje nam się że spód jest zbyt miękki to możemy przed końcem przestawić piekarnik na pieczenie tylko spodu

Piekielna Kuchnia Pati
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 299

Mini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z

Poezja smaku