szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:311/536)

Pyszne placki z jabłkami na mleku zsiadłym 141

lato a w lodówce trochę owoców jagodowych, do placków zrobiłam jeszcze szybki sosik z borówek (jagód!) i malin z niewielką ilością cukru i śmietany. Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub obiad, albo najzwyczajniej czasu, sięgnijcie po ten przepis na pyszne i puszyste placki. Z jabłkiem lub bez, bo same też są świetne. Mniam. Oryginalny przepis pochodzi stąd(...)puszyste i proste do zrobienia placki na mleku zsiadłym. Liczba porcji 16 sztuk Składniki 1 szt jabłko 300 g mąki pszennej 380 g mleka zsiadłego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego olej do smażenia cukier puder do posypania Sos (opcjonalnie) 1 garść jagód 1 garść malin 2 łyżeczki

Mieszam w Garnku
Szybka kruszonka kokosowa z rabarbarem, jagodami kamczackimi oraz bezą kokosową 139

Witajcie, Dzisiaj też polecam Wam smaczne i szybkie ciasto do zrobienia według przepisu mojej Mamy. Zachęcam do spróbowania Do ciasta została dodana mało znana w Polsce jagoda kamczacka, za to od wieków popularna w Rosji, Chinach oraz Japonii. Jagoda kamczacka to skarbnica antyoksydantów. Może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Więcej o leczniczym działaniu jagody kamczackiej(...)masło, jajko, żółtko i zagnieść. Wyrobić kruszonkę. Zostawić 1/3 kruszonki. Pozostałą część wyłożyć na blaszkę o średnicy 24 cm (blachę można wyłożyć papierem do pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami. Następnie posypać resztą kruszonki. Przygotować bezę z następujących składników: 1 białko + szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego jasnego 3 czubate łyżki wiórek kokosowych   Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić

Przepisy Babci
Palmiery z serem i makiem 213

ciasta francuskiego tarty żółty ser mak słodka papryka, lubczyk, świeżo zmielony pieprz 1 małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, posypuję równomiernie żółtym tartym serem, przyprawami i makiem. Ciasto zwijam ku sobie z obu stron wzdłuż dłuższej strony. Na koniec powstają dwa charakterystyczne ruloniki obok siebie. Kroję w niezbyt grube plastry. Układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia(...)palcami. W miseczce roztrzepuje jajko. Maczam w nim pędzelek kuchenny i smaruję zwinięte palmiery, gotowe dodatkowo posypuję makiem, dodatkowo można świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut do zrumienienia się. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 166

proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję go w taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao.  Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam(...)buteleczki z atomizerem i dokładnie nawilżam blaty ciasta- ten sposób nawilżania jest najwygodniejszy ;-)). Biszkopty układam na sobie w kolejności jasny - ciemny - jasny. Na wierzch kładę szablon głowy Świnki Peppy (uszy osobno) i wycinam kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam osobno. Składam głowę

Wielopokoleniowo
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 215

greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu

Ostra na Słodko
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru) 217

dają energię, sycą i najważniejsze: nie sposób zjeść ich za szybko. Niech moc będzie z Wami ;-) Składniki: (14-16 szt. batoników) 350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni(...)pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki. W dużej misce

maniapieczenia
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 136

Miło się czyta. A potem przechodzimy do rzeczy konkretniejszych, czyli jest garść pożytecznych porad i wskazówek. I co trzeba mieć żeby zacząć, czyli wyposażenie naszej domowej piekarni. Jak wyrabiać ciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne(...)również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób

Marder&Marder Manufacture
Owsiane ciasteczka 196

naszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.  Serdecznie je polecam, żeby(...)misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze

Kulinarne przygody Gatity
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 320

wolno przesadzić z wodą – lepiej dolewać ją stopniowo. Jeśli ciasto jest za suche lub składniki nadal się ze sobą nie łączą, dolewamy jeszcze łyżkę wody. Pamiętajcie, aby zbyt długo nie wyrabiać ciasta, bo wtedy zbytnio się ogrzeje i ciasto nie będzie już tak kruche. Kiedy mamy już gotowe ciasto, szybko formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą (jak nie macie(...)WAŁKOWANIE (5 min): ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy (jeśli nie macie wałka, weźcie butelkę po piwie, zerwijcie z niej naklejkę i dobrze umyjcie, a posłuży za doskonały wałek) na blacie lekko posypanym mąką na kształt nieco większy od formy, w której chcecie piec tartę. Może być to zwykła blaszka do ciasta. Kiedy ciasto jest rozwałkowane (grubość ponad

Nerds Kitchen
Co zamiast cukru? 76

sięgać bez obaw! Co zamiast cukru do wypieków? U mnie najlepiej sprawdza się dojrzały banan albo sproszkowana stewia. O zaletach stosowania stewii pisałam tutaj . Oczywiście są też takie rodzaje wypieków, które niestety nie wyjdą bez użycia cukru, np. ciasto drożdżowe. W pewnych sytuacjach można zrobić wyjątek i jak zawsze zachować zdrowy rozsądek. Wiadomo, że nikt nie piecze drożdżówek(...)cukier ze swojego menu. Wyjdzie to na dobre Waszemu zdrowiu, sylwetce i samopoczuciu Na koniec mam dla Was kilka propozycji, które udowadniają, że można w bardzo szybki i prosty sposób przygotować domowe słodkości bez użycia rafinowanego cukru: muffinki bananowe bez cukru, amarantuski bananowe, pieczona gruszka z pysznym farszem, babeczki owsiane z owocami, mus pomarańczowo-bananowy, bezcukrowe muffinki kakaowe

Natka Pietruszki
Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis. 328

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :)  Składniki: 1 kg mąki

chleba naszego
Włoskie cantuccini 193

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez

Garniec Magalie
Blok czekoladowy z pini i daktykami 279

Wyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim

Gotowanie-uk
MUFFINKI Z BORÓWKAMI 117

Muffinki z borówkami to szybki i prosty sposób na przygotowanie deseru. Możesz je upiec z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi lub tymi z puszki, udekorować polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. To sprawdzony przepis na 12 muffinek, które przygotujesz w kilka chwil, bez miksera. Muffinki z borówkami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru szklanka borówek lub jagód(...)koniec wsypuję szklankę owoców – świeżych lub mrożonych, u mnie mrożone borówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Formę na muffinki wypełniam papierowymi foremkami, wlewam ciasto do około 3/4 wysokości. Muffinki piekę 20 – 25 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami 186

Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami. Uwielbiam szybkie, proste i co najważniejsze pyszne wypieki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne dwukolorowe (waniliowo kakaowe) ciasto z gruszkami. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o rodzynki. Mój synek je uwielbia, a więc musiały się pojawić Nadały ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemów(...)garść rodzynek – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy rodzynki i całość odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Dno blaszki można też wyłożyć papierem

Słodkie okruszki
Jak zrobić ciasto kruche ? 200

się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas

Ciasta z tradycjami
Ziołowy chlebek drożdżowy 170

prosta ale bardzo smaczna i bazuje na podstawowych produktach. Mo mentami podobna do polskiej, gdyż włoskie "gnochi" to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty ch lebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób "foccacią " n azwać to nie wiem, ale n wiem, że na pewno jest r ó w nie smaczny, a najlepiej(...)wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na pół i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. Oliwki pokroić  grubsze plasterki i ułożyć na cieście, lekko wdusić palcem do środka. Skropić oliwą z oliwek. Ja jeden chlebek zrobiła bez oliwek bo m ój narzeczony

Delusional Trine
Kartacze albo cepeliny 226

właśnie kartacze, a jeśli powyżej to cepeliny. Na Litwie nie bez powodu przyjeła się taka nazwa, gdyż podczas I wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków

Obiad gotowy
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 205

żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem. Odłożyć(...)przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku. Maliny do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany około 5-6cm od brzegu, uniknie się w ten sposób wypłynięcia śmietany przy zwijaniu). Wzdłuż drugiego dłuższego brzegu, gdzie

Zrób to smacznie
#29 Pierniczki idealne 166

mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec ok. 10 min w 180*C (idealnie wychodzą na termoobiegu - z resztą tylko ta funkcja(...)przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam

Kuchnia w szuwarach
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 858

polewa czekoladowa i słupki migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z beząciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 226

znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać.   Elegancko uformowany okrągły bochenek włożyłam na dalsze wyrastanie(...)papierem do pieczenia. Wzorek z koszyczka został, przyjemnie rustykalny. Dodatkowo chleb gwiaździście nacięłam- ten zabieg to nie tylko dekoracja- nacinanie pieczywa sprawia, że chleb nie popęka niekontrolowanie w dowolnie przez siebie wybranym miejscu. Pamiętacie, jak mama krzyczała „znowu uśmiechnięty chleb kupiłeś?” Ten się nie uśmiechnie- nie pęknie, jeśli go natniecie.   Skórkę wyrośniętego pieczywa przed pieczeniem nacinamy równomiernie

Karo in the Kitchen
Tarta ze szpinakiem 216

postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki       szczypta soli       pół łyżeczki proszku do pieczenia    farsz:      450g szpinaku rozdrobnionego(...)pomidorków koktajlowych Przygotowanie:     Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą

Amatorka kuchenna
Ciasto truskawkowo-bananowe 382

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania. Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce. Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem(...)wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania) WYKONANIE : Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 172

książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :) Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :) Składniki: 125 ml mleka , 375 g mąki , 30 g drożdży , 50 g cukru , 75 g masła(...)sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i  ścianek naczynia. Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Równomiernie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 231

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.  Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska