Styropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w
Kuchnia z widokiem na ogródNiektórzy pewnie już próbowali tego wynalazku ;) dzisiaj przyszła i na mnie kolej. Chruściki smażone w ten sposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć
Smakołyki AsiPyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza
Moje Małe CzarowanieLato! gdzie jesteś?! Czy Wy też z utęsknieniem na nie czekacie? Może proponując Wam dzisiejszą tarte nieco go przybliżę ;-) chociaż w wyobraźni! Robi się ją naprawdę
Radość kipiąca uśmiechem.Małe co nieco , dla milusińskich i nie tylko. Prosty deser z galaretek i owoców z dodatkiem pysznej, domowej, bitej śmietany. Mrożone truskawki szybko zastygają
Takie tam pichcenieA wszystko za sprawą Agnieszki. Tak oto powstały jedne z lepszych babeczek, które robię często, ale na blogu jeszcze się nie pojawiły. Dlatego dzisiaj na szybko
Magiczne Życie MartyO tych rurkach słyszałam już kilka razy, ale dopiero teraz sama miałam okazję spróbować. Wyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo
Kto ugości moich gości?"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPierwszy raz zrobiłam te pączusie już lata temu, nawet dokładnie nie wiem kiedy. Przepis znalazłam chyba w jakiejś gazecie. Są pyszne, delikatne i dość szybkie w
Smakowy RajJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś
dom-agi.plMasło ucieramy w misce mikserem. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy i nadal miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dosypujemy przesianą mąkę z solą oraz proszek do pieczenia
Kredowe MenuKruche ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, z polew ą czekoladow ą , orzechami i aromatem cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromn ą frajdę przy robieniu słodkich pierożków. Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko(...)szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z m ą k ą , to należy ciasto zagnieść szybko r ę kami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy
kulinarne odsłony patiwpadłam na pomysł upieczenia takich oto ciasteczek :) nie miałam dla nich nazwy ale gdy dzieci przyszły ze szkoły i je zobaczyły mówią o wyglądają jak oczy kosmity :) Ciasteczka są kruchutkie i pyszne , podałam je na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin - http://www.sklepbghnetwork.pl/category/new-hollis-platin Składniki : 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dekoracji Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło lekko twardawe, cukier , cukier waniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno do lodówki na około 15 minut. Z jednej
Sama słodycz i szczypta chilidało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... ) Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek (3-4mm). Z rozwałkowanego placka foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy luźno na wysmarowanej
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezrobić sernika i zdjęć równocześnie. Zawsze było tak, że albo miałam zrobione dobre zdjęcia krok po kroku, albo miałam zrobiony dobry sernik ;) Mieszanie żelatyny z masą trzeba było zrobić szybko, żeby nie zaczęła się zbrylać i w rezultacie na dokumentację zdjęciową nie było już czasu. Ale oto jest! Sernik na zimno nie do popsucia – idealny (nie tylko) dla blogerów(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kakao + ew. bita śmietana do dekoracji (ja wykorzystałam resztę kremu śmietanowego z jednorożca) Ciasteczka na spód kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i mieszamy lub blendujemy. Gotowa masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy masę do tortownicy i dokładnie dociskamy do dna. Odstawiamy
Ciastkozercyopamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ... zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko się dziwić skoro jeszcze w maju 30 minut po zakończeniu zajęć docierałam do mieszkania. Doceniałam to szczególnie zimą(...)korkach, wracam zmęczona i zdenerwowana. Na pocieszenie zajadam się ciachami, które sprawiają że na usta znów powraca uśmiech. Są przecudowne z tegorocznymi powidłami z węgierek. Przepis na ciasteczka pochodzi z serii Biblioteczki Poradnika Domowego "Przepisy czytelników - WIOSNA" z 1994 roku. Recepturę na powidła macie TUTAJ na wypadek gdyby ktoś z Was przypomniał sobie że miał je zrobić;) Składniki
Kuchenne aromatysłodycz nadają tylko bakalie. Idealne do pracy- jako przekąska, dla dzieci- jako drugie śniadanie do szkoły lub tak po prostu- do pochrupania w ciągu dnia.Tak więc moi drodzy, szybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl(...)łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć).Całą masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 min., bez termoobiegu (uważać żeby
Kraina Miodem PłynącaDeser jest słodki, orzeźwiający, a przyrządza się go bardzo szybko. Potem wystarczy tylko schłodzić go w lodówce. Kilka dni wcześniej piekłam szarlotkę, z której ilością przesadziłam, bo wyszła mi jej konkretna blacha. Wykorzystałam ją zatem do mojego deseru. Oczywiście pokruszoną szarlotkę można zastąpić z powodzeniem biszkopcikami, sprawdzą się tutaj także ciasteczka delicje. Składniki: (na 5 porcji) 4 kiwi 4 łyżeczki
Raj dla Podniebieniasię mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D Składniki na spód: 200 g czekoladowych ciastek 50 g gorzkiej czekolady 35 g masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ciasteczka, masło i przestudzoną czekoladę zblendować dokładnie na mokry piasek
Domowa cukiernia Ewylunch, słodki obiad czy deser. Do wyboru, do koloru. Szybki, łatwy i bardzo smaczny deser przygotowany w przerwie dzisiejszej harówki. Lubicie puddingi? Ja powiem szczerze, że rzadko jadam, zazwyczaj niestety kupne. Ale ten przygotowałam już kolejny raz i muszę przyznać, że wychodzi świetny. Połączyłam moje ulubione składniki: mleko, czekoladę i ciasteczka. Zachęcam! "Składniki65 g pokruszonych kruchych ciasteczek mlecznychtabliczka mlecznej czekolady1
Słodkie PrzyjemnościJest wiele przepisów na ciasteczka owsiane, ale te zajęły pierwsze miejsce w mojej kuchni. Pieczemy je na okrągło jak tylko zobaczymy dno słoiczka zabieramy się za pieczenie następnych. Są PRZEPYSZNEEEEEE chrupie o posmaku cynamonowym. Nie trzeba czekać, aby zmiękły a czas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka no i miska
Basia w kuchnitermoobiegiem na 160 ) na 15-20 min.Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia.Ciasteczka prawie gotowe :) Szykujemy lukier.Do cukru pudru dolewamy 2-4 łyżek wrzątku I mieszamy do polączenia. Jeżeli będzie za dużo wody lukier się nie "zetnie"- podsypujemy wtedy więcej cukru. Nabieramy łyżką I robimy wzorki.Gotowe :) Prawda że było prosto I szybko :)A teraz na kawusię zapraszam , pozdrawiam
Smaki EdytyCześć!Dziś pragnę Wam zaprezentować proste i szybkie wafelki. Zwykły piszinger oblany czekoladą w posypce z płatków Fitella całkowicie odmienią Wasze spojrzenie na andruty. Tą słodką przekąskę przygotujecie w mniej niż 10 min.Zapraszam!Poprzednie przepisy z Fitellą:#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musliCzytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść