Miękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie
Krokusowy DomSłodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko
wesoła kuchniaDzięki Streetcom mam możliwość testowania Optimy Cardio Potas +. Jako ambasadorka otrzymałam szczelnie zapakowane pudełko z wkładem chłodzącym w którym znajdowało się 4 x
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKtóż nie lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie
wesoła kuchniaPyszne,maślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam. Składniki: 24 dag mąki 16 dag masła 8 dag cukru 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko 2 białka marmolada bądź wiśnie z konfitury Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować
Niespełnione zdolności kulinarneKolejny przepis na pyszne, kruche ciasteczka maślane. Bardzo smaczne wyszły, młodego trzeba było przeganiać, żeby przestał je jeść, bo jak się dorwał to tyle. Pochłaniał bez opamiętania. Fakt, że smak super, ale ileż można he :) My stwierdziliśmy, że zamiast kupować, to lepiej zrobić na szybko jakieś swoje, zawsze to zdrowsze :)) Składniki: 300 g masła 250 g cukru pudru
kruche babeczkiTo jest mój przedostatni wypiek karnawałowy w tym roku, bo planuję zrobić jeszcze mini pączusie z serem. A dziś postawiłam na chrust lany, który jest szybki
Kulinarne życiePrzepis rodzinny - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo szybko
Na Ciasteczkowych PapierachŚwięta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które
Moja DelicjaWszystko dobrze posiekać nożem. 6. Następnie za pomocą dłoni szybko zagnieść ciasto 7. Uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. 8. Schłodzone rozwałkować na około 3-4 cm. 9. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek. Zatem czas oraz temperatura pieczenia zależeć będzie
Nastoletnie WypiekanieTradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie
Kuchnia z widokiem na ogródcynamonu1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnychDzisiaj miałam ochotę na szybkie, pyszne ciasto z owocami. Wybrałam tartę z ananasem, ponieważ jest idealnym ciastem w razie niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu a zarazem pyszne i efektowne. Zaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich
Świat Ciastawiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!Łatwe , szybkie , smaczne!Polecam!SKŁADNIKI:* rabarbar – ok. 400 g* jajka
Ostra na Słodkojuż nie to samo. Lipiec będzie już w ogóle szalony, bo jadę do pracy jako opiekunka kolonijna. Nie sugerujcie się absolutnie tym co tutaj zobaczycie. Ja się bardzo szybko nudzę, nie lubię rutyny i jak na razie mi to nie przeszkadza absolutnie . Nie czuje, że coś muszę. Nie muszę chodzić na siłownie- nie biorę (jeszcze?) udziału w zawodach. Nie muszę(...)wypieki, dużo orzechów!, lody (och!), ciasteczka, owoce w niezliczonych ilościach, mięsko z grilla, tosty. ZDROWY STYL ŻYCIA. Sami widzicie, że nawet moje oszukane posiłki nie są super złe :D Zwyczajnie zmiana nawyków (dobra nigdy nie miałam złych nawyków) żywieniowych sprawia cuda . Absolutnie nie ciągnie mnie do tego, co wszystkich zabieganych ludzi. Nie lubię szybkich, śmierdzących posiłków. Jak zdążyliście zauważyć
fitolarun.blogspot.comwyciąć drugie tyle serduszek z marcepanu, posklejać całość, no i polukrować... Bolały mnie plecy, ręce i stopy, miałam dość i powiedziałam sobie nigdy więcej!A kiedy wszyscy zajadali się ciasteczkami, chwalili je i domagali się więcej, stwierdziłam: Dlaczego by nie...?Migdałowe serduszka z marcepanemSkładniki:(na 60 sztuk)150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli80 g cukru pudru1(...)cukrowe perełki5 łyżek powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde święta oraz na rodzinne uroczystości. Od dzisiaj możecie te smaczne i pięknie wyglądające ciasteczka mieć także w swoim domu. Zapraszam. Składniki: • 40 dag mąki pszennej (jeżeli mam duże jajka dodaję około 50 dag) • 4 żółtka + 1 białko • 30 dag masła • 3 łyżki cukru pudru • szczypta(...)różana) Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek
W mojej kuchniOdżywka białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej
peanutbuttermonsterciasteczka można zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam, że to rozkosz w czystej postaci. Proste, szybkie(...)kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku
Słodkie Przyjemnościpieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem) BEZA: 2 białka szczypta soli 200 g cukru pudru Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz(...)dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na mój smak dzieciństwa w lekko unowocześnionej wersji. Kakaowo-miodowe wafle z jagodową nutą. Prosty w przygotowaniu deser, który znika w kilka chwil
Słodkie okruszkistolnicy, kroimy w kwadraty takiej wielkości jakie chcemy mieć ciasteczka. Układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. 2. Następnie każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem. 3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady
Izabelawkuchniwypróbować. Uwaga: Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami, to ciasteczka, które należy zjeść od razu. Nie polecam przygotowywać ich na zaś – delikatny biszkopt łatwo się przyczepia do talerza, a truskawki mogą puszczać wodę. Najwygodniej jest je napełniać i od razu przekazywać głodnym rączkom w celu konsumpcji. Robi się je szybko, może się wydawać, że jest ich dużo, ale gwarantuję
Poezja smakusiekamy razem z masłem i cukrem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok.15min. Przygotowujemy foremki na babeczki. Ciasto można przełożyć do foremek na 2 sposoby. Można najzwyczajniej wylepić foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty kolor ok.20-25min w 170C. masa: w rondelku
Raj dla Podniebieniaskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak JedzeniaOrzeszki to ulubione ciasteczka dzieci, ale i nie tylko. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia lub urządzenie przypominające gofrownicę. Składniki: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 jajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki
Pyszności Słodkościbyło im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-) Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć
Na słodko lub wytrawnie