Leniwe - szybkie. proste. smaczne. Składniki: 250 g twarogu 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania: Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąki i zagnieść ciasto w kule. Wyłożyć ciasto na stolnice i podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek i pokroić
Smaki Nataliitagliatelle lub na makaron nitki. Jeśli nie masz maszynki kawałek ciasta rozwałkuj na cienki blat, potem zroluj w rulon i tnij na równe około 4 mm kawałeczki, tak powstaną długie nitki makaronu. Całość oprósz mąką i rozłóż na stolnicy aby podeschło. Makaron możesz też rozłożyć na wieszaku, szybko podeschnie. Makaron gotujemy we wrzątku, w lekko osolonej wodzie. U mnie
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na szybki, pożywny i co najważniejsze smaczny koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Do przygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy . Pyszny dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale również np. jako dodatek do ciast na placuszki, naleśniki czy babeczki. Składniki: 1 banan 2 łyżeczki liofilizowanej borówki brusznicy Premium Rosa 3/4 szklanki
Słodkie okruszkiMokre składniki przelać do suchych, dodać startą marchewkę i wymieszać szybko i niedokładnie, w trakcie mieszania dodając jabłka i żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej. Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym
Opowieści z piekarnikawdzięczny owoc o sporych możliwościach. Poczynając od koktajli przez pierogi , ciasta , dżemy na galaretkach kończąc. Możliwości jest wiele. Miałam zamiar zamieścić przepis na pierogi , niestety nim wróciłam z aparatem moje wnuczki wylizały talerz. Pozostało umyć go i pomyśleć o czymś innym. Idąc tokiem ze kuchnia nie znosi" szybko i po łebku" pozostał mi napój . Pomyślałam o prostym koktajlu
Eli Gotowanierazy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy... Przymierzam się, by wypiek powtórzyć w Wielkim Tygodniu
Proste Potrawyforemki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik od boków formy - szybko, z każdej strony i wbijamy nóż do samego dna blaszki. Wsuwamy
Gotowanie i blogowaniedziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 170⁰C. Jeśli macie w piekarniku opcję „szybkie nagrzewanie” nie korzystajcie z niej. Jabłka muszą się zagrzać powoli, inaczej
Karo in the Kitchenmiałam już ugotowane wcześniej-zostały z obiadu ..i farszynki szybko były zrobione. 90 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka sól dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ] Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki
Moje domowe kucharzeniepyszny bakaliowy sernik z cynamonową słomką ptysiową. To ciasto łączy wszystko, to co każdy domownik lubi najbardziej. Rodzynki, skórka pomarańczowa, ser i pyszne słomki ptysiowe (smak dzieciństwa) tym razem w cynamonowej odsłonie (, a więc znów coś dla mnie – wielbicielki cynamonu). Taki sernik przygotowuje się naprawdę szybko i… u nas w domu znika jeszcze w szybszym tempie Spróbujcie, polecam
Słodkie okruszkisłodkiego dla dziecka. Zrobisz te szyszunie w kilka minut. Szybko i zdrowo - czego chcieć więcej? Przy okazji kolejny raz udowodnię Ci, że olej kokosowy musi być w Twojej kuchennej szafce zawsze. Zrobisz z nim nie tylko domowe szyszki , ale także domową czekoladę ( przepis tutaj>>> ) i domowe ciasto z cukinią ( przepis tutaj>>> ). Oprócz tego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgołdała mi, że sie mōm zrobić te windbojtle. Robi sie je szybko, a rajn 5 idzie wciepnōńć byle co. Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe
Chop w kuchniszybko, choć dzisiaj w szkole tylko akademia. Przepis: własny / 1 porcja / 2 średnie jajka (M) 2 łyżki gęstej śmietany /użyłam 12 %/ 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta soli Rozgrzać patelnie z odrobiną oleju. Wszystkie składniki zmiksować, ciasto wlać na patelnie i smażyć na średnim ogniu przez około 3 minut z każdej strony. Omlet ze śmietaną podawać
tost z dżemempory jeżdżę z wiaderkiem po warzywa korzeniowe. Taka marchewka lubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie
Kubki smakuprzygotować już dziś. Poniżej przedstawiam kilka szybkich i niezawodnych propozycji. Szybkich, bo przecież nikt nie zamierza stać całego dnia przy garach a niezawodnych, bo smakują każdemu. :-) Szmpańskiej zabawy i dużo szczęścia w Nowym Roku! Śledzik na grzance Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym Kabanosy z serem w cieście francuskim Babeczki na słono z farszem Domowe Qurrito Jajka faszerowane pieczarkami
Szefowa kuchniKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo
na moim stole...Jeśli szukasz jakiegoś łatwego, smacznego i szybkiego przepisu- bardzo dobrze trafiłeś. Powstał zupełnie przypadkiem a skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko
Wielki apetytLekko przestudzić. Wrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier
CookYourselfuformować inaczej. Dłońmi lekko posmarowanymi roztopionym masłem lub olejem nabierać kawałki ciasta (po ok. 40 g), formować kule, nieco spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek chleba lub bułki. Jeżeli szybko wypłynie i zrumieni się w ciągu 45 sekund -1 minuty, tłuszcz
Pełny talerzproszek do pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku , a o to nam chodzi. Robi się szybko, sama bezstresowo. Jest aromatyczna, sypka. Do kaszy dodaj pieprzu ziołowego. Wymieszaj
Z Kuchni Do KuchniPrzy niedzieli zapraszam na szybkie ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek
Gosia gotujeszybka i smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia
Kuchnia w opałachciasto pozostało grudkowate. Dodajemy czekoladę - mieszamy; czynność powtarzamy po dodaniu borówek. Ciasto wykładamy do kokilek nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 190 stopniach. Możemy ozdobić muffinki. Ja użyłem roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, migdałów i borówek, a dla bąbla kolorowej posypki. Szybko, pysznie i tematycznie
BaRepasWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kaszak to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jego głównym składnikiem jest kasza manna stąd jego nazwa. Jest bardzo smaczne i posmakuje także tym osobą, które za kaszą nie przepadają. Doskonały deser dla dzieci jak również dorosłych. Polecam, gwarantuje że zniknie bardzo szybko Post Kaszak pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę
Basia w kuchniżurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo smaczny i szybko się zjada..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka
Gotuj z Misiemświęta i po. Dziś już kończymy jeść świąteczne potrawy, pojadamy świąteczny sernik , mazurek kokosowy i kajmakowy, kończymy sałatki i odpoczywamy przed kolejnym tygodniem pełnym pracy. Choć te święta strasznie szybko mi minęły to muszę przyznać, że odpoczęłam i w końcu się wyspałam. Mam nadzieję, że to wiosenne przesilenie już minęło i z nową energią będę mogła zacząć realizować nowy projekt(...)śmietany 30% + migdały + rafaello + wióki kokosowe Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier puder, zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dwa żółtka. Zagniataj, aż do powstania jednolitego ciasta. Obwiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodóki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż na blachę wyłożoną
365 dni dookoła kuchnimisce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą(...)około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym, ciepłym oleju/smalcu, z obu stron, na złoty kolor. Olej do smażenia pączków nie może być zbyt ciepły, gdyż wówczas pączki szybko spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Olej/smalec powinien mieć temperaturę około 170 stopni, dlatego też najlepiej smażyć pączki we frytownicy, gdzie można ustawić stałą temperaturę tłuszczu. Usmażone
Gospodyni Miejskawypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji). Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie i gotowanie kaszy. Można(...)Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, aż masa się zetnie, ale będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybka i wyjątkowo prosta szarlotka, która sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz szarlotek sypanych. Polecam! Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 240 g cukru(1 i 1/2 szklanki) 10 g kaszy manny (1 łyżka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3-4 żółtka Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto
Ciasta z tradycjamimnie :) Brakło proszku do pieczenia, margaryny to już standardowo nie ma. Dziś murzynek na sodzie oczyszczonej, oleju i occie bez jajek. Trochę oryginalnie nie sądzicie? A i tak szybko i prosto :) Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób . Składniki: 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy niż w elektrycznych. Nie mam też termoobiegu. Jeśli nie chcecie zakalca typu brownie to za każdym
W kuchni bez szafekwspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki. Podajemy je posypane cukrem pudrem, albo polane(...)łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu: Racuchy Z Piekarnia Racuszki Z Gruszką Syrniki – Rosyjskie Placuszki Z Twarogu Fit Placuszki Bananowe Z Twarogiem (218 Kcal) Szybkie Placuszki Twarogowe Placuszki Z Jabłkami Twarogowe Placuszki
e-PrzepisyKulinarne