Galaretka, dżem z ch illi Danuta Amerykańskie rurki orzechowe Małgosia Zapiekane gruszki Aga Pasta z awokado , wędzonego łos osia i koperku Marta Czekoladowe ciasto z cukinią Diana Wegańskie ciastka owsiane Joanna Potrawka z kury i czterech warzyw Monika Makaron z pesto z liści rzodkiewki Małgorzata Wątró(...)pomidorkami i kaban osami Bożena Placki z ja błkiem i cynamonem Diana Zupa szczawiowa Magdalena Czekoladowy pudding ryżowy Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie Martypachnie! :) A pachnie i ciasto, i farsz. Smak i zapach, jak już wspomniałam, są dość lekkie i bardzo orzeźwiające, jednak - gwarantuję - nikt od stołu nie odejdzie głodny. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 80 g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, grubo mielony pieprz na czubku łyżeczki, duża szczypta soli, skórka starta ze średniej limonki. Mąkę przesiać(...)sól, pieprz, skórkę startą z limonki oraz masło. Dużym nożem posiekać wszystko razem, aż masło będzie rozdrobnione i wymieszane z reszta składników. Na końcu dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto - nie ogrzewać za długo w dłoniach. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepyszne farsz. Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje. Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy jeden duży ravioli. CIASTO: 300 g mąki (najlepiej typ 500) 3 żółtka 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody szczypta soli szczypta kurkumy FARSZ: 250 g mrożonego szpinaku 100 g ricotty 2 ząbki czosnku szczypta gałki(...)łyżeczka masła (najlepiej klarowane) Żółtka mieszamy z kurkumą, solą, oliwą i wodą. Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku dołeczek. Wlewamy w niego jajeczną masę i wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub woreczek i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni roztapiamy masło i rozmrażamy na nim pod przykryciem
Kuchnia od dwojgaochotą. No cóż te parę śliwek, których mi zostało wykorzystałam do ciasta. Ciasto na delikatnym kruchym spodzie ze słodką kruszonką. Czas na niedzielną kawę i kawałek ciasta ze śliwkami. Ciasto ze śliwkami Składniki: Forma 25 cm x 25 cm 250 g pszennej mąki 50 g cukru 150 g masła, zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 20 śliwek cukier puder(...)160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Zimne masło pokrój na kawałki, a następnie posiekaj z mąką i cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy dodaj śmietanę i żółtko. Zagnieć szybko ciasto. Oderwij jedną trzecią ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmij papier z wierzchu i umieść ciasto w formie wraz
codojedzeniabyło pod ręką, zważając jednak, by wszystko do siebie pasowało. I tak w moich scones wylądował siekany szczypior i zielone oliwki. A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać(...)drobną kostkę i dodać do mąki - rozetrzeć składniki, tworząc grudki. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek i oliwki drobno pokroić. Wszystko dodać do mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały. Wymieszane ciasto rozwałkować, formując koło średnicy około 20cm. podzielić
kolorowotorcikowodomu niezbyt często jada się ciasta czy inne słodkości. Wolimy raczej coś bardziej "wytrawnego", coś bardziej na słono. A to jakaś wędlinę zrobić, a to ser, takie rzeczy. Więc jak już Madzia się za jakąś słodkość weźmie to stara się zwykle(...)żeby spełniała ona dwa podstawowe kryteria: ma być łatwe w zrobieniu i wyjątkowo pyszne. Czyli smak odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy. Minimum pracy, maksimum smaku. I to łatwe i szybkie ciasto pomarańczowe właśnie takie jest. Idealnie pasuje do poobiedniej kawy, a dodatek skórki daje bardzo przyjemny, lekko wyczuwalny gorzko-pomarańczowy posmak. Naprawdę fajny deser, który polecamy każdemu
Marder&Marder Manufacturedobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów. Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka. To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta. Ja wzięłam przepis od DOROTUS . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 5 jajek 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru + dwie łyżki cukru(...)słoiczek dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść. Każdą z kul zawinąć w folię w stawić na ok. 2 – 3 godziny
Na słodko lub wytrawnieurodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema Gold. Ciasto zgodnie z tym opisem autorki przepisu powinno być to lodowe i jak na oryginale pięknie się kroić, niestety mimo wielu chęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników(...)dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu bo to był ostatni kawałek jaki został po rozdzieleniu ciasta gościom. Ale mimo tego ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodobieństwo a w zasadzie przeciwieństwo wyszło to ciasto. Ja czułam smak mąki żytniej, ale towarzystwo, które zajadało się ciastem nie ;) Stąd nie pomogę, ale mogę powiedzieć tylko jedno - ciasto szybko zniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła 3 żółtka małe opakowanie(...)Przygotowanie: budynie ugotować w mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostygnięcia - uwaga jak macie małego skrytożercę budyniu to trochę go ubędzie, ale wystarczy wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieść - Thermomix czas 3 min/ obr Interwał ciasto podzielić na 2 części - 1 owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika 2 część wylepić blachę (moja 25*25) i wstawić
Gotowanie z pasjąSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli(...)jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem
mojewypiekiinietylkododać sól i oliwę z oliwek. Powoli dolewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie się odklejać od rąk. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać kółka. Ciasto szybko się wyrabia, nie ma konieczności podsypywania mąką. Jest bardziej zwarte od tradycyjnego, ale dzięki temu nie rozrywa się, nie lepi i lepiej gotuje. Farsz: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć
Słodkie okruszkijaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. Prowansalska tarta z pomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe(...)twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidoda szczyptę optymizmu.Zrzucam pluszowy koc, odkładam książkę, dopijam wystygłą już herbatę. Idę do kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę o średnicy 25 cm kruche ciasto: 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 2 jajka szczypta soli masa kubusiowa: 1,2 litra soku typu Kubuś (900 ml + mały 300 ml) 4 budynie(...)kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki. Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód i boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam
W kuchni Karmel-itkiobecność na blogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła
Fabryka pomysłówciasta jest nasz rodzimy jogurt :) W połączeniu z budyniem, cukrem i jajkami stworzył chudszą i lżejszą wersję sernika, która nie ustępuje swoim smakiem tradycyjnemu sernikowi :)) Zapraszam zatem na ciasto z jogurtów greckich a'la sernik :)) Składniki na spód: 2 szklanki mąki 3 żółtka 100 g Kasi 2 łyżki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat
Walijskie Pichcenie