Rogaliki serowe z czekoladą Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki
Blog z Apetytempieca, naprawdę… To ciasto najlepiej smakuje na świeżo – jeszcze lekko ciepłe, mocno pachnące, podane z kubkiem mleka, herbatą lub kawą. Wieniec szybko znika ze stołu, dlatego warto od razu upiec go z dwóch porcji – co dwa ciasta to nie jedno! Niech Was raczej nie kusi robienie jednego ogromnego wieńca z podwójnej ilości składników – z uwagi na tłuste nadzienie ciężko
Karo in the Kitchennatychmiast nie wykorzystać w cieście :) Wypiek ten jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a do tego niebywale smaczny. Pulchne i miękkie ciasto, nadziane kwaskowatym rabarbarem, zakopanym pod chrupiącą kruszonką. Niebo w gębie! Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze, a gotowy efekt błyskawicznie znika z blaszki - takie dobre! Polecam :) Razem z innymi fejsbukowymi pobratymcami ciasto rabarbarowe piekłam w ramach akcji Ciasto
Grunt to przepis!oknami biało, to i śnieżne ciasto przystoi zrobić. Myślę, że sernik kokosowy , w wersji szybkiej, czyli sernik gotowany, jak najbardziej wpisuje się w zimowy klimat i krajobraz. Sernik gotowany to cztery kruche spody, przełożone gotowaną masą serową - w wersji klasycznej. Ja dodałam do masy serowej wiórki kokosowe, tym samym zmieniając smak sernika, na kokosowy. Wiórki kokosowe sprawdziły się idealnie, bardzo(...)wałkowania i wypiekania kruchych blatów, a potem już z górki. Wszystkie składniki bach do gara, gotujemy, smarujemy i gotowe. No prawie gotowe - sernik gotowany musi swoje odstać. Składniki: Kruche ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa
kolorowotorcikowowielu blogach. Ale wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest proste i pyszne w szczególności uwielbiane przez dzieci. Pierwszą wersję ciasta zrobiłam klasycznie, zniknęło z prędkością światła. Kolejnym razem dołożyłam cienką warstwę kajmaku i równie szybko zniknęło. Bardzo puszysty czekoladowy biszkopt i mleczny krem.......pycha! To lepsze niż sklepowa mleczna kanapka! Składniki: na ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki drobnego
Pysznie & PięknieBardzo ciekawy pomysł na ciasto,moje dzieci były zachwycone ,pochłonęły je bardzo szybko-pyszne maślano-cynamonowe wilgotne i nie trzeba kroić.... polecam Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 60g masła ¼ szklanki cukru 1/3 szklanki mleka ¼ szklanki wody 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego) szczypta soli nadzienie: 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy wodę i wanilię. W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól, Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której
Swojskie jedzonkoŚwietna przekąska na finger party lub domówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 paluszków krabowych 1/2 opakowania
Ugotowaćdokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka będzie potrzebna dopiero po upieczeniu biszkoptu). W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łyżeczkę kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, aby kawa nabrała płynnej konsystencji, wówczas lepiej połączy się z ciastem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy(...)spowrotem nabierze płynnej konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Ciasto dodaję
My simple kitchenSezon truskawkowy trwa, więc jest szybkie i proste ciasto.Przepis stąd . 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią 25 g roztopionego masła lub oleju 2 duże jaja 1 szkl.jogurtu naturalnego około 500 g truskawek cukier puder do posypania Do naczynia Thermomix założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier(...)składników : mąka, proszek do pieczenia, masło, jogurt. Wymieszać pomagając sobie kopystką – czas 20s/obr.2 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Truskawki pokroić na mniejsze części. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenietutaj . Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę. Do jednej miski wsypujemy produkty sypkie, w drugiej mieszamy produkty mokre. Po wymieszaniu obydwu, łączymy je szybko przy pomocy trzepaczki. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta, następnie na środek łyżeczkę kajmaku i kajmak ten zakrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 17 stopni przez 20 minut
MamaOskarkakurczaku jako podstawowej zawartości nadzienia. Proszę o wybaczenie w kwestii naprędce cykanych zdjęć. Foty robiłam niemalże "w biegu" - tarta tak szybko znikała z talerzy ;) Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 27cm: 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub więcej, zależy(...)pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula - średnia 3 ząbki czosnku - duże 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1 kulka mozzarelli [125g] masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania
Grunt to przepis!Karpatka, kto jej nie lubi? Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką. Pierwszą część ciasta za pomocą łyżki wyłożyć i rozprowadzić po blaszce. Wstawić
magiczna kuchnia Kasiubijać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, sok i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony biszkopt wystudzić. Formę tę, w której był pieczony(...)wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta: 2 opakowania galaretki cytrynowej; 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie); 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej); 2 opakowania "Śmietan-fix"; 4 łyżki cukru pudru; skórka otarta z 1 cytryny
In my kitchenświeżych drożdżach. Wyszło idealnie. Oczywiście możecie dodać inne ulubione składniki. W domowej pizzy liczy się przede wszystkim dobre ciasto i ser – polecam mozzarelle, my tym razem niestety nie mieliśmy, ale wyszło i tak pysznie. Taką domową pizze przygotujecie w naprawdę szybko. U mnie całość jest wręcz ekspresowa zwłaszcza odkąd mam mój nowy piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux(...)sprzęt. A wracając do szybkiej pizzy na dużą blachę… Polecam Wam spróbować. Szybka pizza na dużą blachę na świeżych drożdżach Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (dziś wymieszałam pół na pół mąkę typ „0” i pszenną, pizza miała fajne ciasto) szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży
Słodkie okruszkirównież a może i lepsze będzie z wiśniami. Można też upiec to ciasto w zwykłej blaszce. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i posiekać nożem aż składniki się połączą lub szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Zawinąć w woreczki foliowe, spłaszczyć i do lodówki na 2 godziny. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńmamy już po.... Jak zawsze Święta szybko minęły, teraz będziemy wyglądać Sylwestra i Nowego Roku. A skoro już po.... warto się podzielić tym, co to się w tym roku podawało na stół. Ciasto mleczna kanapka, wiele razy widziałam, ale jakoś sama nigdy się za nie nie wzięłam. W tym roku postanowiłam to zmienić i wypróbować
Dieta moja pasjatera tak na 0,5 godziny, ale pamiyntejcie, że przi taki „drożdżowyj robocie” to niy idzie patrzeć na zygarek, bo niyroz wszysko nōm szybko rojśnie, a niyroz trza czekać prawie godzina, żeby sie nōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr do pieczynioł. Jak już widzicie
Chop w kuchnirazu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające się piec jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji
Kuchenne Wariacje