później wykładam je na stolnicę). W szklance wody (200ml) bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90⁰C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest
Karo in the KitchenDziś zapraszamy Was na ciasto 3 bit. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto skomplikowane bo ma wiele warstw ale tak naprawdę to szybko się je robi i co jest ważne nie trzeba go piec Polecamy je nie tylko fanom batoników 3bit ale każdemu bo jest na prawdę pyszne Składniki na spód ciasta: - 250 g herbatników
Kuchenne WariacjeCiasto, które bez wahania można nazwać awaryjnym. Robi się łatwo, szybko, bez wyszukanych składników i bez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek
Praktyczna plJeśli szukacie przepisu na szybkie przekąski, które świetnie sprawdzają się na imprezach, nie tylko Andrzejkowych zachęcamy do wypróbowania przepisu na kwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości. Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego musztarda francuska groszek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne, aromatyczne, delikatne ciasto jesienne z jabłkami, myy pyszotka. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki pszennej typ 550 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 5 jajek 1 szklanka oleju 4 średniej wielkości jabłka 1 łyżka cynamonu blaszka o wymiarach 35/25 składniki odmierzałam szklanka(...)kakao, cynamonem, sodą i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy starte jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 45 minut ale w Waszym piekarniku czas pieczenia może być troszkę inny. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne francuskie ciasteczka, proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie nadają się do kawy i herbaty lub np. jako dodatek do deseru lodowego. Nazwa „tuiles” oznacza „dachówk a ”, zachęcam zatem do przygotowania francuskich „dachóweczek” na świąteczny deser i życzę Wam wszystkich pogodnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych! Przygotowanie : 20 min. Pieczenie : 3 min. Porcja dla 6 osób(...)pomocy szpatułki odklej ciasteczka od pergaminu, i natychmiast umieść jeszcze gorące ciasteczka na półokrągłym przedmiocie, np. wałku do ciasta, butelce itp, tak, aby nadać im wypukły kształt dachóweczki. Pozostaw do momentu, aż wystygną i stwardnieją. Wymaga to odrobinę zręczności, bo ciasteczka szybko twardnieją, są też gorące, więc wykładanie ich nie jest łatwe. Można również pominąć ten etap, wówczas ciasteczka pozostaną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamało muffinek. Ostatnie godziny, minuty, sekundy. Przecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie.Szybko, prosto i na temat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła 82% +2 jajka L (najlepiej
Eat Shrimpsbabek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach a potem
Z butelką mleczka w tleKupiłam gofrownicę, yee! Póki co wypróbowuję różne przepisy. Pewnie zanim znajdę ten idealny trochę minie. Więc z cyklu „poszukiwanie ciasta na najlepsze na świecie gofry”, dzisiaj przepis na 4-składniokowe gofry. Bo nie ma nic lepszego niż szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować(...)weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów za to, że mam 4-minutowe przerwy na ogarnięcie kuchni, nakrycie do stołu i przygotowanie dodatków do gofrów. Tym razem podałam je z gruszkami i jogurtem greckim
rabarbarowoUcierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda. Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm Składniki: 3 duże jajka wiejskie 20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony” 16 dag mąki
Wanilia i Kardamonpewnością nie wszystkim udało się " nastawi ć" świąteczny piernik ale śmiało w ostatniej chwili możecie przygotować pyszny czekoladowy wypie k . Świąteczny murzynek to wilgotne ciasto z nutą korzenną oblane ciemną czekoladą. Jest szybkie, bardzo proste i znika błyskawicznie. Świąteczny murzynek Składniki: 250 g margaryny 125 ml wody 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 4 żółtka(...)płynnej masy. Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka. Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMaślane, wilgotne, pyszne. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjne do herbaty, nie za słodkie… Składniki: kostka masła (200g) 1/2 kg mąki pszennej 100g rodzynek 100g suszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać
stajnia gołębie od kuchniżółtka 400 g płatków migdałowych 2 łyżki miodu 100 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki
Kulinarne InspiracjePyszne ciasto, pełne jesiennych aromatów - jabłka, cynamon, orzechy i żurawina to dla mnie kwintesencja jesieni. Proste i szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza ;-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki oleju 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka(...)suszonej żurawiny 100 g czekolady wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Miksując dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewam olej. Do ciasta dodaję starte na grubych oczkach jabłka oraz orzechy, żurawinę i posiekaną czekoladę. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Masę wykładam na blaszkę (26 x 21) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika
babka w formieabsolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu, w jaki formuje się kruche ciasto z marcepanową kuleczką w środku. Druga praktykantka, troszkę tylko młodsza ode mnie, niedawno dostąpiła zaszczytu robienia ich po raz pierwszy. Moim zdaniem nie jest to specjalnie skomplikowane zajęcie(...)czasu wolnego u mnie jak na lekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną, lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrze