dobrze trafiliście:) To ciasto jest niezawodne - miękkie, elastyczne, daje rozciągać rękami, a po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. W dodatku szybko wyrasta. Każdy sobie z nim poradzi:) Dla bardziej cierpliwych polecam ciasto dojrzewające (jak w przepisie na pizzę z żurawiną ), które potrzebuje minimum doby, ale też pizza na nim smakuje inaczej. Do przygotowania ciasta na pizzę
Obiad gotowytrochę wysiadam :( Takie pogody to nie dla mnie niestety, a tu ten i cały kolejny tydzień taki ma podobno być :( Koszmar, przynajmniej dla mnie :(. Ciasto zaległe oczywiście, bo na takie gorąco to tylko coś na szybko i z daleka od kuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było
kruche babeczkiciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę - również schłodzone, wyjęte prosto z lodówki. Posiekać nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść rękoma. Należy trzymać się jak najkrótszego czasu zagniatania - "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twardawe. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz. - na koniec chłodzenia przenieść
Grunt to przepis!coś lepszego niż połączenie białej czekolady z solonym karmelem? Chyba tylko proste ciasto bez pieczenia o tych smakach. Dzisiaj przepis na mega proste ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia. Bardzo szybkie do zrobienia, nie wymaga dużej ilości składników, a smakuje po prostu przepysznie. W sam raz na nadchodzące ciepłe, letnie dni, kiedy nie chcemy używać piekarnika
Kuchnia Łukaszazajadać się pyszną krówką na słonych krakersach. Bez pieczenia, szybko, i pysznie! :) A korzystając z okazji chciałam Wam podziękować za Waszą obecność na moim blogu. Życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, aby był znacznie lepszy od poprzedniego oraz by spełniły się wszystkie Wasze marzenia! :) A teraz zapraszam na kawałek krówkowego ciasta. Składniki: 2 opakowania słonych krakersów - duże 1 szkl(...)kajmakową, znowu krakersy, masa budyniowa i znów krakersy, masa kajmakowa i krakersy. Na koniec ubić kremówkę ze śmietanofixami, wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Schłodzić - najlepiej całą noc. Gotowe :). Szybko, bez pieczenia i jak smacznie
TrufelkowoCiasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego
sama złodyczrazem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak. Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki(...)cynamonu - 6 dużych jabłek - 2 duże łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 6 goździków - duża łyżka masła - duża łyżka mąki ziemniaczanej Beza: - 3 białka - pół szklanki cukru Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, najlepiej miedzy foliami, wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta
Wypieki ReneCytrynowe smaki królują ostatnio w naszym domu. Po cytrynowych ciasteczkach ( klik ) przyszła pora na ciasto cytrynowe. Przepis wpadł mi w oko podczas wertowania książki Sophie Dahl i bardzo szybko doszło do realizacji - już na drugi dzień (zwykle przepisy leżakują dość długo w kolejce ;)). Ciasto jest smaczne, intensywnie cytrynowe i o dość zbitej, specyficznie ziarnistej strukturze, która to jest skutkiem sporej
Słodkie inspiracjeśmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto na rurki : Z podanych składników otrzymamy ok 60 rurek. Mąkę, sól, margarynę i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie
Słodki Zakątekklawiaturze takie opowiadania… Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to uda Wam się to z pewnością za sprawą tych wdzięcznych poduszeczek z ciasta francuskiego z orzechowo-serowym nadzieniem. Są w formie przekąski „na raz” i szybko znikają z patery. Robi się je błyskawicznie, jeżeli skorzystamy z wygodnej opcji, czyli gotowego ciasta francuskiego. Przepis TUTAJ I ostatnia moja propozycja
Raj dla PodniebieniaProste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra
Mała CukierenkaProste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra
Mała Cukierenkadwie części. Do jednej dodać kakao. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Nakładać na przemian łyżką ciasto jasne i ciemne. Upiec w 180*C przez około 30 minut. Oba ciasta wystudzić, można upiec je dzień wcześniej. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić. Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Oba nasączyć herbatą. Dolny blat biszkopta ułożyć w foremce(...)lodówki. Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wierzch ciasta. Zamknąć je w szczelnym pojemniku i chłodzić w lodówce przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaboczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo(...)wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści. Mąkę przełożyć do większej miski, wymieszać z solą. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji. Ja zrobiłam z ciasta wałek i pokroiłam
Cooking for Emilyciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku 2 łyżeczki proszku(...)dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem
Mama Gotuje