zawsze, nie mam zbyt dużo czasu, staram się przygotowywać dania proste, takie, które nie wymagają zbyt wiele czasu. Takie są też dzisiejsze ciasteczka, które znalazłam w Małej Cukierence. Są szybkie i niezwykle łatwe do zrobienia. Świetnie się sprawdzą w roli letniego podwieczorku. Można je zjeść, jeszcze ciepłe, z owocami lub zanurzać w kawie lub w mleku. Polecam. Składniki(...)przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków i zmiksować do połączenia składników. 3. Ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko
W mojej kuchniCiasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu,idealne dla wielbicieli cytrusów i suchych babek. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem,skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.Jajka wraz cukrem i cukrem wanilinowym ubić(...)puszystą masę.Mąki wraz z proszkiem przesiać przez sito,dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować.Masło rozpuścić i gorące wlać do ciasta razem z sokiem i skórką z cytryny.Ciasto wyłożyć do wąskiej foremki i piec w 180 ° C do suchego patyczka ok.30-40 min.Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny
Anielskie wypiekiwłoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie z białego maku i bakalii Połowę wszystkich orzechów siekam. Mak i drugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem(...)Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam. Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję i umieszczam na dnie formy do tarty. Całość wypełniam przygotowanym nadzieniem. Wałkuję mniejszą część
Mango Papajaoryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa:Słoik(...)białka4 łyżki cukru pudruKruszonka:200 gram kokosu100 gram masła2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki cukru)Wykonanie:Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu
Walijskie Pichcenierównież na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz. Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm : Ciasto : 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego 1 pęczek szczypiorku 15 dag żółtego sera gołdy 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej(...)łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jaja 4 żółtka Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy na www.Skworcu.com.pl. 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce. 3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać
Apetyczna babeczkapiekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak to tę tartę polecam szczególnie ;) Jedna z moich ulubionych! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: · 250 g mąki pszennej · 150 g masła, zimnego · 2 żółtka, duże(...)sól WYKONANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem, można wyłożyć samo dno papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto, na kształt formy
Calzonella.comZbliża się jesień, więc nic tak nie smakuje jak pyszna szarlotka z dodatkiem cynamonu. Wspaniały zapach jaki unosi się po domu sprawia, że czekamy na ciasto z niecierpliwością . Ja uwielbiam jeszcze ciepłe :) Życzę udanych i smacznych wypieków! SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 kostki margaryny mlecznej lub zwykłej 2 całe jajka, 2 żółtka 3 łyżki śmietany(...)jabłek WYKONANIE : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Siekamy z zimną margaryną. Robimy wgłębienie w które wbijamy jajka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na grubej tarce, odciskamy sok. Możemy również jabłka pokroić na cienkie plasterki, uważam
Pani na deserIdealnie kruchy spód, mocno cytrynowy krem, waniliowa śmietana i moje ulubione białe michałki. Wszystko razem smakuje genialnie. Znika w mgnieniu oka ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru(...)cytryn ok. 10 białych michałków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie
DefinicjaSmakukruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej(...)rumu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z cukrem waniliowym. Masło posiekać w nieduże kawałki. Suche składniki połączyć z żółtkami i masłem. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm (w razie potrzeby lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę
DefinicjaSmakuCukier biały Diamant do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki
Kuchnia w czekoladzieczasu. Polecam je również dla początkujących. Składniki: 550 g mąki 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około ½ cm, wyciąć foremkami ciasteczka i ułożyć je blaszce
Mama GotujePyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki(...)250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut
Słodki Zakątekdrożdżówka z masą orzechową,prosta do zrobienia bo poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowej masy orzechowej-firmy HELIO,bo jest naprawdę pyszna i mega orzechowa,dzięki niej ciasto było szybkie i proste do zrobienia-polecam Składniki: 500g mąki +2 łyżki 3 jajka 30 dag drożdży 100g cukru pudru 100 g masła szczypta soli 250 ml mleka masa orzechowa firmy(...)około 15-20 min. Do miski wsypujemy 500g mąki ,resztę cukru pudru i 2 jajka,dodajemy również nasz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopione lekko ciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą i zwijamy jak roladę
Swojskie jedzonkocudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie. Tarta z aronią Składniki: Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym. 250 g owoców aronii Na kruche ciasto: 1 ½ szklani mąki ¼ szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 125 g schłodzonego masła Na krem: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka szczypta soli ziarenka z jednej(...)rozpuszczenia galaretki, dodałam trochę wody, zagotowałam i po wyłączeniu gazu wsypałam i rozpuściłam galaretkę. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (ciasto
Kocham Czekoladęmiodowe zazwyczaj wychodzi twardsze. Kolor ciasta różnił się z oryginałem , może autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego w przepisie. Ogólnie jestem zadowolona z ciasta. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 3 jaja 200 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu Masa: 100 g masła 2 budynie(...)Dodatkowo: 300 g masła orzechowego 1/4 szklanki wystudzonej herbaty Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pokrojone zimne masło. W mleku rozpuszczamy miód, cukier, wbijamy jajka, mieszankę dodajemy do mąki, szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec kolejno w temp. 200 stopni przez 15 minut. W garnku rozgrzać masło, miód, cukier
talerz przyjemności