wykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy. Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James. Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić(...)czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki. I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd
Kuchnia na wzgórzuPrzepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru(...)małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć 5. Zimny biszkopt przełożyć kremem dać galaretkę i posypkę
W królestwie smaków BeatyJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na
UgotowaćLeniwe kluski smażone z cebulą powstały już jakiś czas temu przez zupełny przypadek, dzięki "przeciągowi" w lodówce. Jednak okazały się tak smaczne, że postanowiłam przygotować je
Kuchenne zapiski Edytymisek żeby wyrastały. Przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych(...)się jeść gorącego chleba, ale ten zaraz po wyjęciu z piekarnika smakował obłędnie. Ukroiłem sobie trzy kromki, położyłem kawałek twardego masła, takiego prosto z lodówki i obserwowałem jak się szybko rozpuszcza i wnika w strukturę chleba. Mniaaam... Razem ze mną przy piekarniku stały: Monika z Niezapomnianych Smaków Justyna z Gotowanie i Pieczenie - I love it Kinga z Małe Kulinaria Iwona
Marder&Marder ManufactureSmaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkaświeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople(...)oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką lub po prostu łyżką. Nie używamy już miksera, gdy dodajemy białka! Tak przygotowaną i dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem
Jedzeniomaniatego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik , zmodyfikowałam(...)kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiDania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu
Złote przepisynich bazowały na lekkich, zdrowych i świeżych składnikach. Do zrobienia samych klusek możemy natomiast wykorzystać pełnoziarnistą mąkę zamiast klasycznej białej. Wbrew pozorom te ziemniaczane kluseczki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Moje gnocchi wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej(...)ogniu żeby odparować jak najwięcej wody Jeszcze ciepłe ziemniaki roznieść i posolić Kiedy temperatura ziemniaków pozwoli już na ich swobodne ugniatanie dłońmi dodawać po łyżce mąki i ugniatać jak ciasto, aż otrzymamy w miarę zwartą konsystencję. Masa nie może być bardzo zbita, dodajemy jedynie tyle mąki, aby dało uformować się z ciasta wałek, a odkrajane kluseczki nie rozpadały się
HealthyCreationskilka godzin zanim zasnął, a drugi raz udało mi się tylko otworzyć uprzednio zamknięty i zapisany post z tytułem. Sukces, nie? Dlatego teraz, bez zbędnych ceregieli muszę w miarę szybko wszystko ogarnąć, bo naprawdę chciałabym w końcu podzielić się z Wami tymi krokietami! Nie jest to mój pomysł i nawet nie zagłębiam się dokładnie czyj, ale ja podpatrzyłam(...)gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy a ziemniaki pozostawiamy na ok 20 minut do przestudzenia po czym przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na gładkie ciasto, byle nie za długo. W międzyczasie jak ziemniaki stygną, przygotowujemy farsz. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy
Kuchnia w czekoladziePlacuszki to idealna propozycja na obiad szybki, smaczny i tani. Często robię je na piątkowy obiad, lub w sobotę, kiedy to wszyscy są pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego: z ziemniaków , z cukinii oraz na słodko z jabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy(...)miksera na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać
Pobite gary Barbaryprzypadku placuszki nie musiały długo czekać na dziecięcą aprobatę. Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję zdrowszą mąkę dyniową, a sos wzbogacam cynamonem w efekcie otrzymujcie pyszne, szybkie i zdrowe danie. Cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, pomidory natomiast swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają głównie dzięki dużej zawartości antyoksydantów i likopenu. Składniki na ok 3 porcje Czas(...)usuwamy pestki, pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko i mąkę dyniową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną
Słodki Kompromisrozkładam tło, statyw i akcesoria Zanim dotknę się do jedzenia, mój mini plan zdjęciowy musi już na mnie czekać. Wszyscy znani fotografowie kulinarni powtarzają, że trzeba sfotografować potrawę bardzo szybko, zaraz po jej przygotowaniu. Inaczej straci ona świeżość i na zdjęciach będzie to od razu widoczne. Staram się trzymać tej zasady, szczególnie w przypadku potraw takich jak sałatki. Rozkładam więc(...)sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie
Chilli Czosnek i Oliwa