szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1274/1736)

Razowe ciasteczka 261

też zrealizować żadnej niespodzianki dla swojej drugiej połówki z okazji Dnia Mężczyzny – spieszę z pomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki są również propozycją całkiem zdrową i nie tylko przeznaczoną na tą okazję. Zrobione(...)masę. Dodaj do niej jajko i dalej ucieraj, aż składniki pięknie się połączą. Do masy wsyp następnie pozostałe składniki, zmiksuj całość. Jeśli Twój mikser nie radzi sobie z gęstym ciastem, radzę masę wymieszać ręcznie, bo ciasto ma dość zwartą konsystencję. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Wyłóż blachę piekarniczą papierem do pieczenia. Z masy formuj rękami

Garniec Magalie
Makaron z krewetkami i pomidorkami 223

Zapewne nie wszyscy lubią owoce morza , ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są one bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty chleb na drożdżach 183

upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania

Kuchcik gotuje
Gofry czekoladowe z owocami 187

wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy jednocześnie, nie mogę sobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni. Jeśli zdecydujecie się(...)osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez od 8 do 9 minut. Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką

mecooks
Sernik na spodzie brownie z musem malinowym 277

Sernik na spodzie brownie z musem malinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która

psgotujemy
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 154

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Lane faworki, inaczej wężowe chrusty. 1434

mną już od zeszłego roku, ale nie mogłam się zmobilizować, gdyż byłam pewna, że wykonanie zajmie mi bardzo bardzo dużo czasu. A tu, nie dość że są bardzo szybkie w wykonaniu to jeszcze wszystkie składniki miałam w domu dosłownie na wyciągnięcie ręki :) Faworki takie okazały się niesamowicie smaczne. Jeżeli zrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne(...)niemal na biało z cukrem waniliowym, dolać mleko, dwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gofry na wodzie 199

Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i

Kuchcik gotuje
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 144

zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia(...)jabłuszka nieco zmiękną, ale wciąż zachowają swój kształt. W tym czasie przygotować kruszonkę. W misce zmieszać mąkę z cukrem i cynamonem oraz zmielonymi płatkami migdałowymi, dodać zimne masło i szybko wyrobić nie zagniatając. Ostatni punkt jest bardzo ważny, ponieważ jeśli zaczniemy wyrabiać kruszonkę, masło pod wpływem ciepłoty dłoni zmięknie i kruszonka po upieczeniu nie będzie już tak przyjemnie chrupka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 813

placuszki z płatków Symbio . Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole królują pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Koniecznie ze swieżymi sezonowymi owocami. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku  i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami. Placuszki(...)miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Zawsze głodna!
Kluski kładzione i modra kapusta :) 210

pewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy

vegetanie
Peanut butter monster cookies, czyli wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym 224

chrupiące i bardzo orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z masłem orzechowym (KLIK), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się zjedzenie masy przed uformowaniem ciasteczek- uważajcie, bo to naprawdę nie lada wyzwanie, żeby się powstrzymać.Takie ciasteczka to wprost idealna przekąska. Źródło(...)sojowego bez cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE:Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miskiDodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszaćCiasto wstawić na 15 minut do lodówkiZe schłodzonego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze z papierem do pieczeniaPiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Brzoskwiniowe crumble z migdałami 152

Jak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie!Tym razem wykorzystałam

Ostra na Słodko
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 309

bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia  lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki(...)kawą instant z cykorii.  Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut

głodny alergik
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 196

powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l  ●  Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu gotowania crock(...)zapłacić odrobinę drożej, ale mieć sprzęt, który posłuży nam długie lata, niż tracić nerwy na ewentualne reklamacje. Kupiliśmy najmniejszy dostępny model - sterowany manualnie wolnowar Crock-Pot ® 2,4 l . Szybko się okazało, że dla nas jest on idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata