dworze upał z chęcią wyciągnęło by się z lodówki coś zimnego i orzeźwiającego a nie koniecznie muszą być to lody :) moją propozycją jest właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam.Biszkopt:3 jajka3łyżki cukru4 łyzki(...)razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej pyszne
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapowidłami i bezą można przygotować sobie dzień wcześniej, a następnego dnia dorobić tylko krem i wyłożyć nim ciasto. Przygotować kruche ciasto: Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i szybko(...)wyrobić (siekać nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta) do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodać cukier zwykły i wanilinowy, sól, żółtka jajek oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, podzielić na 2 równe części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30-60 minut. Przygotować bezę: Do białek
Kulinarne Przebojewięcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej. Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło(...)Polewa\r","W rondelku roztapiamy czekolad\u0119\u00a0z mas\u0142em i \u015bmietan\u0105, ca\u0142y czas mieszaj\u0105c.\r","Smarujemy polew\u0105 ciasto po ostygni\u0119ciu.\r","Mo\u017cemy wierzch dowolnie przybra\u0107 bakaliami "]} Drukuj Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! Składniki 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczy 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl
Mieszam w GarnkuSzybki i pyszny. Zrobiłam go dzisiaj rano dla pielęgniarek w szpitalu w którym jest moja mamuśka. Budyń możecie użyć waniliowy lub owocowy lub jak ja kakaowy. To jak kto lubi. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski, mąkę przesiać przez sitko. Wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach mikserem. Ciasto thermomix
Kuchnia Pokoleńwyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa(...)opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka i szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy
Czary - gary w kuchniprostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g masła 180ml mleka 600g mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania(...)cukier puder wymieszać ze słodką śmietanką (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Oszukane
Blog z ApetytemSzybki i prosty deser, idealny gdy mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub konfiturę, tak aby w trakcie pieczenia nie wypłynęła z ciasteczek. SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego 2 duże jabłka najlepiej słodkie i dość twarde 3 łyżki konfitury morelowej 1/2 łyżeczki cynamonu
DefinicjaSmakuprzepisów na moim blogu, to bardzo smaczne ciacha, które robi się bardzo szybko. Bo ja właśnie tak lubię spędzać czas w kuchni, szybko, prosto i smacznie. To ciasto też zrobicie dość szybko. Efekt jest spektakularny. Chodziło za mną ciasto o smaku chałwy, i tak o to powstał pomysł na to ciasto, z dużą ilością chałwy. Ciasto gościło na naszym stole(...)Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Masę wlej do garnuszka i szybko mieszaj rózgą. Dodaj masło i dalej mieszaj rózgą. Gładki krem przełóż na ciasto i przykryj ostatnim blatem ciasta. Ciasto musi teraz ostygnąć (dodaliśmy gorący budyń). Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (około
SMYKWKUCHNIMąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant. Ser dwu lub trzykrotnie(...)placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy nie dłużej niż 50 min (gdy ciasto się zbyt szybko rumieni przykrywamy wierzch folią aluminiową) Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik, a po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ciasto nie jest zbytnio napowietrzane, więc
Rozpustne gotowanieczekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne(...)choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenstopni piekarniku (grzałka górna i dolna, trzecia półka), przez około 8 minut.Po tym czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie(...)Ostudzoną roladę rozwinąć. Szybko nałożyć na nią krem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała.Roladę udekorować cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Należy przestrzegać wymiarów blachy do pieczenia. Jej dłuższy bok nie powinien przekraczać 30 - 32 cm długości. Ja użyłam blachy od piekarnika o długości dłuższego boku 38 cm i ciasto wyszło bardzo cienkie.Krem
Gospodyni Miejskabędzie u mnie na pierwszym miejscu. Najlepsze połączenie jabłek i ciasta kruchego. Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić takie samo. Mąkę razową zastąpiłam(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 1/3 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do mąki dodać cukier, sól, cynamon i drobno pokrojone masło. Całość siekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki
Na słodko lub wytrawniedeser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty! Na szczęście ciasto było pyszne szybko
Polska ZupaLato sprzyja owocowym wypiekom. Korzystając z tej okazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto(...)wyciągamy i układamy na nim pozostałe połówki czereśni. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu kiedy wsadzona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Jeżeli ciasto zbyt szybko się brązowi możemy przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto odstawiamy w foremce do wystudzenia na ok 10-15 minut. Gotowe! Uwagi dodatkowe: Ułożenie czereśni na ręczniku papierowym zapobiegnie
Mostek w kuchniwcześniej odłożyłam, ciasto zaczęło nabierać konsystencji. Jak już było na tyle zwarte, że odrywało się od miski zaczęłam wyrabiać je ręką, dalej dosypując mąki. Ciasto zrobiło się ładne, elastyczne i nie kleiło się do rąk. Szybko podzieliłam je na cztery części. Trzy odłożyłam do woreczka foliowego i zawinęłam w ściereczkę, żeby nie traciło wilgoci, a pozostałą część uformowałam w kulkę(...)dlatego ważne jest, aby rozwałkować je na papierze lub folii, które można podnieść w celu oderwania go od podłoża. Po rozwałkowaniu i wycięciu kółek szklanką musiałam działać dość szybko, ponieważ ciasta bezglutenowe łatwo tracą wilgoć. Ciasto ładnie się zlepiało i nie rwało, chociaż było dość delikatne. Każdego przygotowanego pieroga kładłam pod ściereczką. W między czasie ugotowałam wodę z odrobiną soli
Book of spells