weekend? Bo mi strasznie szybko :(. Już od 11 dni utrzymuję zdrowszy tryb życia niż wcześniej i czuję się z tym naprawdę dobrze :). Trochę ćwiczeń, zdrowsza dieta, rezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis
Trufelkowotylko taka, że to ciasto powstało w zimie więc dżem jest z mrożonych truskawek a tu mamy świeże truskawki. Ciasteczka są wegańskie ( jak użyjecie oleju kokosowego) łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową ( po dodaniu bg płatków i mąki np. gryczanej). Ciastka są dość miękkie, więc nie spodziewajcie się tu chrupiących ciasteczek. Sprawdzą się na szybkie śniadanie i na wynos. Ciastka
Cooking for Emilybardzo szybo i równie szybko znikają z talerza. 250 g mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru z wanilią 2 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki sody olej do smażenia cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,jogurt i cukier,wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę,zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość
Kolorowa kuchnia Elkilany chrust - szybki i smaczny! Składniki; 15 dag mąki pszennej 8 dag masła pół szklanki mleka pół szklanki wody 4 jajka szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i wodę, wkładamy masło i odrobinę soli. Zagotować a następnie wsypać mąkę, ciągle mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki
Cukiernia Pychotkipieczątkę posypać mąką, ciasto nie będzie się wtedy do nich przylepiać ). Układamy w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. Do delikatnego zrumienienia się brzegów. W tym czasie wyjmujemy kolejną partię z lodówki i szykujemy kolejne ciasteczka. Po upieczeniu bardzo szybko stygną a jeszcze
Kulinarne życiestrzał w dziesiątkę. Niesamowicie szybki i łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy: 2 op. ciastek oreo (32 szt.) 4 serki homogenizowane waniliowe 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka żelatyny 250 ml ciepłego mleka Z 28 sztuk ciastek oreo oddzielamy krem od kruchego ciastka. Ciastka kruszymy za pomocą blendera lub w plastikowym worku przy użyciu wałka do ciasta. Oddzielamy pół szklanki
Kolejny blog o gotowaniuklei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos. Knedle gotujemy aż do wypłynięcia. I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPóki co, pomysł na szybki i smaczny obiadek, czy lunch. Uwielbiam naleśniki, stąd pomysł na taką mieszankę. Lubię z nimi kombinować i tworzyć nawet wegańskie wersje. Może zdziwi Was fakt małej ilości mąki kasztanowej w przepisie, ale uwierzcie jest ona tak bardzo aromatyczna, że z jej domieszką i tak świetnie ją czuć. Składniki na ciasto: - 250ml mleka (sojowego, krowiego
Be Fit Be StrongSzybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować
Kuchnia domowa Anisamo szybko znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza manna – 1 szkl * mąka pszenna – 4-5 łyżek * cebula -1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do ugotowanej i zimnej kaszy dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną cebulkę, mąkę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto – jeśli ciasto
Ostra na Słodkojeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki
Weekendy w domu i ogrodziesmażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku. Ryba była tak świeża, aż rozpływała się w ustach. Jedząc chciałam się delektować smakiem, ale niestety musieliśmy jeść szybko i w ukryciu. Tam gdzie jest
Projekty ze smakiemcynamonem. Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cynamonowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia
Życie zamknięte w smaku