kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo.Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie programu, troszkę więc(...)miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Masło rozpuścić, przestudzić.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBrazylii. Skąd wzięła się ich nazwa i skąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne(...)ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar przecedziłam i ponownie wstawiłam do gotowania. Zmniejszyłam płomień gazu. Do gorącego wywaru wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Mieszałam energicznie. Kiedy masa „zabulgotała”, zdjęłam garnek z gazu i jeszcze raz wymieszałam masę. Zestawiłam garnek z gazu. Masę zostawiłam do wystudzenia. Zimne mięso posiekałam na drobne cząstki. Oprószyłam
Kuchnia u KrysiNatura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery:) Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę się tym co mam. Pycha! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO, domowo, smacznie, prosto! SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CHLEBA: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce
Zasmakuj Kuchnibabkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie(click). Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1 szkl. cukru3(...)przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej
Mia Cucina SofietaPałki z kurczaka w chrupiącym cieście Pałki z kurczaka ,zwłaszcza te w chrupiącym cieście są zawsze świetnym wyborem . Wymagają ciut więcej przygotowania niż zwykłe z piekarnika
Ogrodnik w podróżyWiosna, więc sezon rabarbarowy się zaczął. Ale pogoda nas nie rozpieszcza, a dzisiaj zaczyna się długi weekend więc fajnie zacząć go na słodko, z odrobiną słońca
Bernika - moj kulinarny pamietnikszkoły, więc zrobiłem szybkie i proste ciastka. Składniki: -0,5 szklanki mąki pszennej, -3/4 szklanki mąki kukurydzianej, -szklanka płatków owsianych, -łyżeczka proszku do pieczenia, -łyżeczka sody, -0,5 szklanki cukru, -2 łyżki kakao, -2-3 łyżki powideł, -1 jajko -75g masła Sposób przygotowania: Masło roztopić, wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Ciasto nakładać na łyżkę, formować
Przepisy MikołajaLato zbliża się dużymi krokami, czas zacząć dbać o linię :) pomyślałam, że przetestuję bezglutenową mąkę gryczaną... wyszło pysznie, wilgotne dzięki jabłkom, słodkie i pachnące za
Wypieki ReneSzybkie do zrobienia , no i oczywiście smaczne. 250 g masła 1 szkl.cukru 2,5 szkl.mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady Czekoladę drobno pokroić. Pokrojone w kostkę masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia przełożyć do miski, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze
Moje domowe kucharzenieminut. Są proste, szybkie do zrobienia, tanie i baaardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, twaróg i tłuszcz. Zasada ich przyrządzenia jest prosta: potrzebujemy wszystkich składników taką samą ilość. Przeważnie biorę po 250 g składników, no chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych. Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko
Walijskie PichcenieŁaciate muffinki Dawno już nie było kolejnego przepisu na muffinki więc dziś nadrabiam zaległości i oto proszę: muffinki łaciate czyli kakaowo - serowe. Są to moje
Gotuj Się Kto Możesię je dosyć szybko, a żeby zaoszczędzić sobie czasu przed samymi świętami spody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil. Będą na pewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej
Smakołyki Asitalerz. Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka bardzo dobrze nadają się do podsmażania na patelni. Pierogi z farszem z wątróbki można podać z surówką z jabłka, kalarepki i marchewki, które trzeba zetrzeć na tarce, albo pokroić w zapałkę. Skropić cytryną i olejem i posolić. Gotowe! Zobacz też menu na tydzień – fast and fryless – czyli szybko i bez smażenia
Niedzielny kucharzstanie się twarde. Zimne ciasto rozwałkuj jak najcieniej (ok. 1 mm) na podsypanym mąką kasztanową blacie. Wytnij pierniczki za pomocą foremki, a następnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 5-7 minut w 180°C. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Pierniczki zaraz po upieczeniu i wystudzeniu mogą być twarde, jednak szybko miękną (już na drugi
Food Square