Imprezowa świeża przekąska dla fanów surowych, podsuszanych wędlin. Delikatna i pyszna, do tego (jak zawsze prawie;) na moim blogu) szybko się robi. Smakuje wyśmienicie z pieczonymi i chrupiącymi ciepłymi bułeczkami prosto z pieca. Mniam! Składniki: 2 duże pomidory 3/4 szklanki ugotowanej ciętej zielonej fasolki kilka plastrów szynki parmeńskiej sól, pieprz, ostra papryka świeża natka pietruszki drobno posiekana kilka orzechów włoskich
Zasmakuj KuchniUwielbiam pieczone, domowe drożdżówki. Tym razem upiekłam z serem i truskawkami. Wyszły mega smaczne. Troszkę wymagają pracy w przygotowaniu, ale warto. Bardzo szybko znikają z talerza. Na blogu znajdziecie również inne pyszne bułeczki z serem, ananasem, jagodzianki czy z czekoladą. Wszystkie te przepisy znajdziecie tutaj 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2 jajka
O kuchni z uczuciemprzygotowaną wątróbką czasem tęsknię, bo jest pyszna i delikatna więc dzielę się z Wami przepisem. Jej zaletą jest to, że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką. Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 winne jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki delikatnej musztardy ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki
Wanilia i Kardamonmyśl na wspaniałe, świeże pieczywo z kubkiem gorącego kakao. Czyż to nie idealny początek dnia? Jak dla mnie, tak. Przepis jest dość prosty i szybki. Wymyśliłam go w oparciu o znane mi przepisy na bułeczki i inne pieczywa. Troszkę "tego", troszkę "tamtego" i ... w rezultacie wyszły wspaniałe, lekko słodkie paluchy. Chrupkie z zewnątrz, a mięciutkie wewnątrz. Do tego kubek kakao
Słodkie okruszkiSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3 szklanki mąki pszennej20 g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru3 jajka100 g masłaszczypta soliNadzienie:1,5 szklanki jagód2 łyżki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejLukier:1 szklanka cukru pudruokoło 4 łyżek gorącej wodyPrzygotowanie:W miseczce
Oryginalny smakblaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam do miski. Wymieszałam ręką i rozgniatając między palcami tworzyła się kruszonka. Wyrośnięte bułeczki spłaszczyłam wciskając w nie mocno do spodu dno szklanki, tworząc wgłębienie. Do każdego takiego wgłębienia nakładałam łyżkę budyniu, następnie łyżkę karmelizowanych
Kuchnia u Krysiświętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : · 500 g mąki pszennej 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml letniego mleka łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia Po nocy w lodówce ciasto wyjąć i zostawić na kuchennym blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć je w kształcie serca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 20-30 min. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki
Proste PotrawyPrzepyszne angielskie bułeczki z dodatkiem płatków orkiszowych przygotujecie dosłownie w pół godziny. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a jeszcze ciepłe i chrupiące będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu . Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach. Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami
Smakołyki AsiFormowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga!Bułki z bekonem, cebulką i seremSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru150(...)sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwestii pieczywa. Na piątek zaplanowaliśmy wspólne, leniwe śniadanie, które nie zdarzają się tak często, jakbym sobie tego życzyła. W związku z tym postanowiłam przygotować coś specjalnego - domowe bułeczki. C. je uwielbia, więc wiedziałam, że sprawię mu przyjemność. Chciałam użyć prażonej cebulki, której mamy w domu spory zapas (jest to spowodowane tym, że w Danii hot-dogi bez prażonej cebulki(...)lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrób je rano w domu. Bułeczki śniadaniowe według tego przepisu upiecze każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy bułek nie piekł. Czas : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 bułeczki wielkości kajzerek Pieczywo bez drożdży to sepcjalność starej kuchni irlandzkiej. Soda bread to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy
Niedzielny kucharzZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów :).Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki.Przepis ten umieszczam na listopadowej(...)potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem
Kulinarne przygody Gatitypiekły się na złoty kolor ok. 15-20 minut. Upieczone wyłożyłam na kratkę Szybko się je robi, szybko się wypiekają i szybko stygną. Można przygotować na weekendowe śniadanie Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia takich bułeczek. Zapewniam Was, że warto, bo są smaczne. Życzę więc... SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz
Kuchnia u Krysimało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki(...)przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy
mecooksmało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki(...)przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy
mecookskęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...?Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar(...)cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze