szybki placek - 2500 przepisów (strona:94/167)

Tortille z szynką 275

Jeśli poszukujecie przepisu na szybką przekąskę na domową imprezę, to jesteście w dobrym miejscu. Nie ma szybszej przystawki niż tortille z szynką. Przygotujecie je w oka mgnieniu, między prysznicem a malowaniem rzęs ;) Tortille nadziewać możecie także kurczakiem, łososiem lub pastami wszelakimi. Jednak ta najszybsza i każdemu smakująca wersja to: serek śmietankowy, szynka i ogórek. Przekąska z tortilli sprawdza się(...)każdej domówce. Jeśli planujecie dziś sylwestrową zabawę w gronie znajomych, może zrobicie tą przystawkę ? Myślę, że nikt nie pogardzi tak nadzianą tortillą. Składniki: 4 placki tortilli serek śmietankowy ( naturalny lub smakowy, np. chrzanowy ) 8 plastrów szynki 1 ogórek listki rukoli Wykonanie: Ogórka obrać ze skóry i pokroić w paski. Każdy placek tortilli smarować serkiem śmietankowym, na serku układać

kolorowotorcikowo
Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 138

Wegańskie Tortille z Pieczarkami! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie potrawy to kliknijcie tutaj -> klik ! Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: oliwa do smażenia pieczarki ok. 250g papryka, kminek, pieprz i sól do smaku tortille: mąka pszenna(...)Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy z plackami, sałatą, awokado

rabarbarowo
Wrapy z szynką 113

Wrapy to smaczna i szybka do przygotowania przekąska. Lubię je przygotowywać, tym bardziej, że daje ona mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o składniki. Tak naprawdę możemy tu wykorzystać prawie wszystko co mamy w lodówce. Dziś zapraszam na jedną z bardziej klasycznych wersji wrapów z dodatkiem szynki. Wrapy z szynką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 tortille pszenne(...)opakowanie serka śmietankowego 7 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej 6 dużych liści sałaty 16 listków szpinaku baby kilka łodyżek tajskiej bazylii kilka czarnych oliwek Wykonanie: Połowę placka tortilli smarujemy serkiem, układamy na nim listki sałaty, na niej plasterki szynki. Szynkę smarujemy łyżką majonezu i układamy na nim kilka listków szpinaku. Czekamy 15 minut, aby tortilla lekko zwilgotniała, wtedy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami 217

być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, dodać cukier i zimne masło, składniki posiekać razem - do ciasta dodać jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto nie będzie miało konsystencji klasycznego ciasta kruchego, będzie bardziej miękkie i klejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej mąki - ciasto podzielić na dwie(...)wyłożyć papierem do pieczenia - większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej (zapobiegnie to klejeniu się ciasta do blatu/stolnicy i dodawaniu mąki) - placek z ciasta przełożyć na dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - ciasto lekko wyrośnie podczas pieczenia, ze względu

Smakołyki Bereniki
Faworki czyli chrusty 142

powrotem do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 20-30 minut do wypoczęcia.    4. Rozwałkowujemy ciasto partiami na bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z placków wykrawamy radełkiem lub grubym nożem paski szerokości ok. 4-5 cm (nie powinny być dłuższe niż średnica naczynia, w którym będą się smażyć), formujemy faworki(...)Olej rozgrzewamy (w szerokim garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, palnik nastawiam na 3/4 mocy), kiedy zostanie nam ostatnia partia ciasta do wykrojenia, ponieważ ciastka smażą się bardzo szybko i dobrze jest mieć już przygotowane wszystkie, gdy tłuszcz będzie gorący. 6. Tłuszcz jest gotowy do smażenia, kiedy kawałek ciasta wrzucony do niego zrumieni się

Kuchnia Prezydentowej
KARPATKA 331

łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie: W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek do pieczenia i sól, wymiksować(...)cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 159

masę. Gdy nasze mięso jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę bułki tartej aby zgęstniało. Robimy 5 kulek (waga około 20 dkg jedna) i formujemy nasze kotlety w kształcie owalnych placków grubości około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy(...)SMACZNEGO !!  PAMIĘTAJ ! - Nie smaż mięsa na maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Szybki jabłecznik 167

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie  onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany(...)łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na   placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową

Na słodko lub wytrawnie
Brak tytułu 168

kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sólWykonanie:Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki.Wałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kształty.Piec w 220 stopniach około 10 minut.Zdejmować z blachy ciepłe ciasteczka, potem(...)Składniki:1 margaryna, 1/2 szkl. śmietany, około 2,5 szkl mąki.marmoladaWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. 30 min.Wałkować na bardzo cienki placek, wzdłuż brzegu posmarować marmoladą i zwinąć rulonik, zostawiając trochę ciasta nie zawinięte. Odciąć resztę placka.Część nie zawiniętą ponacinać i układać ciasteczka na blasze wyginając je w łuk.SMACZNEGO

kolorowotorcikowo
Zapiekana tortilla z oscypkiem 178

masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli(...)wędzonej piersi kurczaka oraz garść rukoli. Tortillę złożyć na pół i opiec około 1-1,5 minuty w dobrze rozgrzanym opiekaczu lub na patelni grillowej. Należy uważać, bo szybko się przypieka

Bullio
27 przepisów na dynię 158

Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę 11. Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią(...)jarzynowa z chipsami dyniowymi 21. Dynianka z pyzami 22. Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka i prosta potrawa z dyni 25. Chlebek dyniowy 26. Dynia marynowana w occie 27. Kanapki z pieczonej dyni z owocami

Tradycyjna Kuchnia
Tarta migdałowa z gruszkami 183

Bardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Miodowa Krówka" 246

mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić. KREM: 400ml mleka(...)Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części.  SKŁADANIE CIASTA: Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad. Ciasto

Cakes By Kejt
Zapiekana tortilla z oscypkiem 357

masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli(...)wędzonej piersi kurczaka oraz garść rukoli. Tortillę złożyć na pół i opiec około 1-1,5 minuty w dobrze rozgrzanym opiekaczu lub na patelni grillowej. Należy uważać, bo szybko się przypieka

Bullio
Zapiekana tortilla z oscypkiem 437

masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli(...)wędzonej piersi kurczaka oraz garść rukoli. Tortillę złożyć na pół i opiec około 1-1,5 minuty w dobrze rozgrzanym opiekaczu lub na patelni grillowej. Należy uważać, bo szybko się przypieka

Bullio
Jak gotować makaron? 184

Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FAWORKI 137

delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam. SKŁADNIKI / ok. 100 sztuk 300 g (2 szklanki) mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka(...)posypania WYKONANIE Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, składamy na pół, kładziemy na krawędzi blatu i wybijamy/ uderzamy wałkiem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wybijamy. Powtarzamy wielokrotnie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i kolejno rozwałkowujemy na bardzo cienkie

cool and minty
Pyszna szarlotka klasyczna 233

duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta(...)soli i 0,5 szk. cukru. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą. Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę. Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka. Pieczemy jeszcze ok 30-40 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-klasyczna/ BosowKuchni   Artykuł Pyszna szarlotka klasyczna pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 180

marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju zielonej kruszonki. Przekładamy ją do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki. 2. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. 3. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tortownicę Ø26 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy(...)jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut na najwyższej półce

Kuchnia Prezydentowej
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 161

deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy(...)kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez

Mania Gotowania