Placki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko(...)Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów. Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. A na nie wyłożyć farsz cebulowy i odstawić
KuchniaWeDwoje.plniej oderwać. W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić takie samo. Mąkę razową zastąpiłam zwykłą pszenną. Ciasto charakteryzuje się tym, że rozwałkowuje się je na duży placek, na środek kładzie owoce i brzegi zawija(...)nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem z cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości
Na słodko lub wytrawniezasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka lub po prostu dżem. Z podanej ilości wychodzi około 9 bułek(...)Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi nie powinny dotykać jabłek, bo potem się już tak łatwo
Czerwony Gupikletnich dni zwykle wybieram dania szybkie do przygotowania i takie, które same w sobie kojarzą mi się z latem. Stawiam więc głównie na sezonowe warzywa i pyszne sałatki. W takie dni nie może również zabraknąć pysznych placuszków. Dziś chciałabym zabrać Was ze sobą na kulinarną ucztę, właśnie z placuszkami w roli głównej:) Placki z cukinii lubię bardzo, więc często
Smaki Na Talerzuświeże owoce wiśni. Zimną zaś możesz śmiało użyć wiśni mrożonych, a nawet domowego dżemu z wiśni. Jeśli lubisz takie szybkie i pyszne przepisy z wykorzystaniem "serków homo", to zapraszam po cudowne mini pączki z serków waniliowych oraz placki waniliowe dla dzieci
AniaGotuje.plkajmakowej 50 g orzechów włoskich posiekanych Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać zimne masło, jajka i miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować wodą osłodzoną miodem. Odłożyć
https:KKuchniaMniamPyszny,sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe
Mała w garnku mieszaTortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem
Wino Francja Kuchniawszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy podprażony sezam i całość energicznie mieszamy. Na przygotowany wcześniej arkusz papieru do pieczenia szybko wlewamy gorącą masę sezamkową przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aby masa równomiernie się rozłożyła, na cienki placek. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie kroimy na małe kwadraty i czekamy aż całkiem zastygną. Artykuł Domowe sezamki
Smakowite DaniaLekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka. Kruchy placek gryczany KRUCHY PLACEK GRYCZANY Blaszka 24x24 Na
peggiwkuchnidłużej, bo powinien pozostać jędrny). Odkrywamy, jak płyn odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia
Kuchnia PrezydentowejDodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić
Mama GotujeMasz niezapowiedzianych gości? To jest pomysł dla Ciebie:) Szybki obiad na niedzielę i nie tylko:) Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem Drukuj przepis Składniki 6 placków tortilla 0,5 dużej piersi z indyka 1 puszka pomidorków pelati 2 średnie czerwone cebule 2 średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia
CoolinarniePLwiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły.. ale, to nic, przecież niedługo będą kolejne ;)Szkoda tylko, że znów zaczął się poranny wyścig
More food, love and dreamsminut i doprawiamy według uznania. Na placek tortilla wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy
cookpl