szybki placek - 2500 przepisów (strona:132/167)

Racuchy drożdżowe 1161

Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie

Grunt to przepis!
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji 161

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia

codojedzenia
Dal po delhiijsku 127

Rośliny strączkowe i nasiona z nich otrzymane - świeże czy wysuszone - należą do najbardziej pożywnych produktów, które znajdziemy w spiżarniach całego świata. Łatwe do przyrządzania, szybko wchłaniają aromatyczne przyprawy i zioła, a do tego mają piękne kolory i kształty. Ponadto odkrywają dla nas kuchnię rustykalną w najlepszym wydaniu i podkreślają smaki charakterystyczne dla danego regionu. Warzywa strączkowe odgrywają szczególnie ważną(...)wodzie z lodem 7. Dal doprawiamy do smaku solą, łączymy z fasolką i pokrojonym pomidorem, posypujemy resztą mieszanki przypraw i podajemy 8. Chlebki -  wszystkie składniki mieszamy, formujemy 6 placków i smażymy na suchej patelni aż się zrumienią i lekko napuchną

Słodki Kompromis
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 190

Podsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy

Cooking Monster
W domu: babcine pierogi 237

Pierogi to kolejne danie, które uwielbiam! Moja babcia robi najwspanialsze pierogi na świecie, nigdzie nie jadłam lepszych. Od dawna obiecywałam sobie, że zrobię pierogi według przepisu

Kuchnia w biegu
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 190

naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie(...)precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki

królestwo garów
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 156

mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie(...)minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy. Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego

Kolorowy Przepisownik
Tarta z porzeczkami i bezą 193

przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki(...)powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną tartę, rozsmarowujemy oraz robimy fantazyjne wzory łyżką – dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą

Poezja smaku
Pierniczki nadziewane 562

Pierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu

Smakołyki Bereniki
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 143

przygotowywania i proponowania Wam świątecznych potraw z odpowiednim wyprzedzeniem- człowiek chodzi objedzony choć do Świąt zostało jeszcze kilka dni. Oby więcej tylko takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe(...)dodajcie jeszcze nieco mąki i lekko przegniećcie je jeszcze raz, odstawcie na 15 minut. Po tym czasie posypcie blat mąką i rozwałkujcie ciasto, po kawałku, na 2-3 mm placki, podsypując mąką. Ja użyłam mąki razowej dla wzbogacenia konsystencji ciasta, ale śmiało możecie użyć pszennej. Z rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne

Pichceniomania
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 166

jest nudna..i przede wszystkim DZIAŁA! W moim przepisie zwiększyłam nieco ilość suszonej żurawiny i dodałam gotową polewę i dekorację mleczną  HELIO   Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej(...)minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się. Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia.  Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc. Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory. Tort gotowy! Wszystkiego najlepszego! (Inspiracja- "Jaglany Detoks

Z Kuchni Do Kuchni
Pleśniak z liliową bezą 120

ulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety nie... Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować... Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas(...)stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji góra dół trzeba kontrolować czy się kruszonka nie przypala i ewentualnie przykryć folią aluminiową lub zmienić tryb grzałki). Przestudzony placek możemy posypać cukrem pudrem - jak kto lubi. Rady: Kisiele można dawać dowolne, ja miałam w domu tylko takie i przypadkiem dzięki żurawinowemu wyszedł mi kolor liliowy, a nie różowy

Kolorowy Przepisownik
Gulasz piwny 249

Gulasz stał się ostatnio jednym z moich ulubionych dań, dziś przedstawiam Wam jego kolejną wersję - piwną, prawdziwie męską i wyśmienitą! :) Nie byłam fanką gulaszu do czasu

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania