się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego(...)podobno może uczulać. Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam tofu, czosnek i pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus za idealnie dobrane przyprawy. * Allos mus z mango (75%) Mus z owoców mango, słodzona syropem z agawy, bez dodatku białego cukru. Skład: przecier
Poranek na słodkopamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki, którą opowiedziałam we wpisie "Masz babo placek..." . Serniki lubią prawie wszyscy, ja przynajmniej nie znam takiego, który nie lubi. Czasem jednak są kapryśne i nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Główną przyczyną jest jakość sera, dlatego(...)upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Następnie wyjąć i dostudzić w temperaturze pokojowej. Sernik nie powinien tak mocno opaść. Mój lekko oklapł, bo zbyt szybko chciałam go wystudzić i zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także sernika z masą krówkową , sernika Jasia i Małgosi lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie
Codzienna kuchnia niecodziennaDobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części ( 2/3 i 1/3 porcji), wkładamy do woreczków i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Zrobiłam o 1/3 ciasta więcej niż potrzeba(...)posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie
mojewypiekiinietylkoowsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja(...)ciasto.Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne Zdrowebyły cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym(...)trakcie robiena już lekko podeschnie a zamierzamy go jeszcze uzyc to wtedy można do niego dodac odrobine masła i ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie. Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają
Radość kipiąca uśmiechem.goście w odwiedziny. No to zakasałam rękawy i zabrałam się za pieczenie, ponieważ wizja poczęstowania gości zanikającymi z puszki resztkami ciastek nie docierała jakoś do mojego podświadomości. Szybki rzut okiem co mamy do dyspozycji - w lodówce drożdże, w szafce puszka masy makowej - będzie makowiec. I to nie byle jaki, bo zawsze chciałam zrobić taką makową gwiazdę z prawdziwego zdarzenia(...)minut do godziny czasu. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (powinny być tej samej wielkości). Pierwszy placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim część masy makowej (około 1-2 łyżek) i przykryć drugim plackiem. Ponownie rozsmarować masę i przykryć trzecim plackiem. Znowu
My simple kitchendowód na to, że gdy coś zalega w szafie/lodówce można szybko i smacznie to przetworzyć np w kotleciki. Zamysł był zrobienia sałatki, ostatecznie wyszły oszukane kotleciki, które znikały z talerza szybciej niż samo ich smażenie. Kotleciki podałam ze świeżym szpinakiem, pomidorem i czerwoną cebulką oraz olejem ostropestowym . Nawet najzwyklejsza sałatka polana olejem smakuje wybornie. Olej ostropestowy(...)smaku. Do miski wbić jajka, dodać mąki i dokładnie wymieszać, jesli konsystencja nie jest gęsta dodać wiecej mąki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć kotleciki - formować łyżką jak placki ziemniaczane. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/ostropest-wspiera-prace-watroby-wlasciwosci-lecznicze-ostropestu_41905.html Sylimaryna
Garnkowe fanaberieCzas leci nieubłaganie. Jesteśmy zabiegani, zapracowani, zaaferowani, za.... Ale na pierniczki obowiązkowo należy poświęcić jakąś godzinę. Bo moje pierniczki są błyskawiczne. Robi się je bardzo szybko. A jak szybko znikają! Błyskawicznie. Dlatego też przygotujcie potrzebne składniki, wybierzcie foremki w ulubionych kształtach, nagrzejcie piekarnik. Ciasto piernikowe po wyrobieniu jest bardzo elastycznie, świetnie się z nim pracuje, nie klei(...)wykładamy papierem do pieczenia. Kulę piernikową dzielimy na 4 równe części. Na stolnicy lub macie silikonowej (ja takiej używam) rozsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie na choinkę rurką do napoi można wyciąć dziurki. Układamy na blaszkach zostawiając odstępy
Naturalna KuchniaKartacze to bardzo popularne danie na Podlasiu, wykonane z ziemniaków i mięsnego farszu. Darzę go dużym sentymentem, gdyż jest to smak mego dzieciństwa. Doskonale pamiętam te
Kuchcik gotujeDziś znów pierogi! Nadal inspirowane pierogami babci, ale farsz znów zmieniony. Moja babcia robi idealne pierogi ruskie, ja postanowiłam dodać wątróbkę zamiast ziemniaków i szczypiorek zamiast
Kuchnia w bieguWitam serdecznie Propozycja na pyszną pizzę z patelni . Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bo w niecałe 30 minut mamy pizzę. Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni) . Pizzę najpierw smażę z jednej strony pod przykryciem około 6 – 7 minut , gdy jest podsmażona zdejmuję patelnię z gazu i przewracam placek na drugą stronę (dokładnie widać na filmiku) . Po przewróceniu powierzchnię pizzy smaruję sosem, nakładam dodatki, ponownie nakrywam patelnię pokrywką, stawiam na gazie i smażę jeszcze około 5 minut
Uwaga Babcia GotujeŚwięta mamy już dawno za sobą, a ja tak brzydko zaniedbałam bloga. Cóż, zrobiłam sobie dłuuugi odpoczynek od wszystkiego, spędzając całe dnie na pieczeniu, gotowaniu, czytaniu
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiociu, jagody Ci przyniosłam na placka..." Cóż zatem było robić? Pozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też smakowało, a do tego takie kolorowe...:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: Biszkopt: 8 jaj; 1,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1,75 szklanki(...)której pieczony był biszkopt) wyłożyć jedną część biszkoptu. Biszkopt ten posmarować cieniutko warstwą masy serowej i wyłożyć na to tężejącą masę jagodową. Wyrównać i wstawić do zamrażarki, by masa szybko zastygła. Następnie na masę jagodową wyłożyć masę serową (trochę odłożyć na wierzch ciasta) i przykryć drugą częścią biszkopta. Wierzch ciasta posmarować cienko masą serową, posypać jagodami i wylać
In my kitchensuper wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były(...)każdej strony. Smażą się błyskawicznie. Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe najlepiej polukrować, lub odczekać i chłodniejsze posypać mielonym ksylitolem. Niestety nie wiem ile ich powstało, bo zbyt szybko znikały... Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj mam lenia... Wcześniej pyszny obiadek, a teraz naszła mnie ochota na ciasteczka. Mój facet ma dzisiaj swój wieczór dla siebie- cwaniak ma jutro wolne. Natomiast
Justa próbuje gotować