kasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne warzywa i wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Jutro z racji, że zacznie się weekend, będę miała dla Was przepis standardowo na ciasto. A będzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko
Zdrowie i pysznie na talerzuświętami Nr. 1 To nieustająco ten oto pyszny makowiec. A przepis TUTAJ Nr. 2 Piernik bezglutenowy, robiłem już go tyle razy, że mógłbym go przygotować z zamkniętymi oczami. Przepis znajdziecie TUTAJ Nr. 3 Kolejny makowiec tym razem na mące kokosowej, szybki i prosty. Przepis znajdziecie TU Nr. 4 Tym razem nie wypieki, ale świąteczny napój, który
PaleoLifezacznie być płynny dodajemy 1 1/2 łyżki karobu, mieszamy. W dużej misce mieszamy wstępnie łyżką mąkę z masłem, sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki
Słodkie okruszkitowarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć przyjaciół podając marne pozostałości piernika i makowca . Dlatego zdecydowałam się naprędce na sporządzenie tych ciastek. Są one świetnym wyborem jeśli chodzi o szybkie słodkości do podania gościom do kawy czy herbaty. Chociaż w towarzystwie wina też smakowały świetnie… Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan
Modern Cave GirlBardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była
Kuchcik gotujepokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki
Cukiernia PychotkiOstatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna
kulinarne odsłony patipierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne. Delikatny posmak piernika i konsystencja biszkoptów dają rezultat wyjątkowego przysmaku. Polecam gorąco, piecze się je bardzo szybko. Piernikowe biszkopty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmak ciemnej czekolady" Delecta Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecty tłuszcz do posmarowania blachy Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz
Gotuj Sam!Jeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- 1/2 szklanki oleju- 3 jajka- 2 łyżeczki kakao- 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na gładką(...)masy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku
Zainspirowana w kuchniPiernik marchewkowy... Miękkie, pulchne ciasto. Z wiórkami marchewki. O delikatnym aromacie cynamonu. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, tanie, pyszne. Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki); 6 jaj; 2 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu(...)upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Do ciasta można dodać przyprawy korzennej do pierników. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaupiekłam. I wiecie co? Nie było się czego bać! Karmel zrobił się ładny, zalałam go wodą, zrobiło się w rondelku szybkie sssss, rozmieszałam, a reszta poszła równie gładko jak ten mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek
Blondynka Gotujetych małych pyszności to już nie to samo, prawda? ;) Więc, jeśli zapomnieliście o nich - wiadomo, nie ma czasu, żeby robić pierniki, które leżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas są miękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc(...)jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków ) ~2-3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika / opakowanie (20g) kupnej ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~25g świeżych drożdży / opakowanie (7g) suchych ~4 łyżki miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika i sodą. Miód i masło podgrzać
chili & sugarłyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i na koniec dodałam żółtka. Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem(...)upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Wykonanie glazury: Do rondelka wyspałam cukier, kakao i przyprawę do piernika, wlałam wodę i śmietankę. Mieszałam i podgrzewałam na małym gazie. Kiedy masa nabrała jednolitej konsystencji, nie przerywając mieszania dodałam żelatynę. Po rozpuszczeniu jej i wmieszaniu w masę, zdjęłam
Kuchnia u Krysi