Staropolski piernik dojrzewający jest ciastem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba
okolicepalnika.plPyszny pomysł na pieczarki! Świetne na przekąskę, poczęstunek dla gości lub zagryzkę pod wódeczkę Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie
Kulinarny S.O.S.Od początku nowego roku szkolnego weszła w życie ustawa o sklepikach szkolnych. Od 1 września nie dostępne są w sklepikach szkolnych produkty przetworzone, z dużą
Szybko Tanio SmaczniePaszteciki z serem, papryką i pieczarkami Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe paszteciki z serem, papryką i pieczarkami. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu lub podgrzać przed podaniem w piekarniku. Dzięki temu ser jest tak pysznie ciągnący. My to uwielbiamy(...)trzeba się bawić w tarcie na tarce. Nie polecam tu serów typu mozzarella, bo mogą całkiem wypłynąć z pasztecików. Ciasto i farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. Do tak przygotowanych pasztecików idealnie smakują domowe sosy, jak pomidorowy czy czosnkowy. Polecam! Składniki: Na farsz: 250 g pieczarek 150 g sera w plasterkach – u mnie Gouda
Słodkie okruszkigood sharp hard cheese works wonderfully with soft warm scones. And salty butter, I insist. " Pyszne! Najlepsze jeszcze mocno ciepłe, a u nas zjedzone bez gadania i narzekania na obiad, w towarzystwie bardzo bogatego, super gęstego minestrone. Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta(...)makę, sól i chilli do sporej miski. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż do powstania konsystencji kruszonki. Wmieszaj ser. Wlej tonik i tyle mleka, by powstało ciasto - zagniataj je szybko, scones nie lubia czekania! Gotowe ciasto rozklep delikatnie na blacie - wycinaj różne kształty, albo po prostu pokrój całość na kwadraty. Przełóż scones na blaszkę, posmaruj mlekiem, lub jajkiem
Lejdi of the houseNiemal w każdym polskim domu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob
Kulinarne S.O.S.W sezonie letnim pierogi z truskawkami a potem jeszcze z jagodami to standard w moim domu. Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle
Moje Małe CzarowanieKulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu
Obiad gotowyPyszna ,bardzo łatwa w przygotowaniu tarta szpinakowo – serowa z orzechami .Spód jest zrobiony z mąki orkiszowej ,która jest zdrowsza niż pszenna .Smacznego. Składniki: Na ciasto
Ladylaura.Od niedawna hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zazwyczaj moje przygody z hodowaniem jakichkolwiek roślin kończą
wegujemyProste ciasto z kaszy jaglanej, można jej jeść bez wyrzeczeń :) Składniki: - 6 kubków (200 ml) ugotowanej kaszy jaglanej, - 100 g rodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1
Co na wege obiad?Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy. Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ... A grzyby pozostają
Atlas Smakówgęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki. Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo. Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszką Składniki: (na 1 spory bochenek) 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 30 g świeżych drożdży 200 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków(...)zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch spryskać wodą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBłyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli masz delikatną skórę pod pachami, doceniasz naturalne i tanie kosmetyki, to jest produkt właśnie dla ciebie! Delikatny, naturalny i bezpieczny dezodorant. Ten Naturalny Krem ma
IzaGotujeLubicie chińską kuchnię? Soczysty kurczak w sosie słodko kwaśnym, biały ryż, chrupiące warzywa… Co więcej potrzeba do szczęścia. Moja rodzinka jest zawsze zadowolona z obiadu po chińsku. Sądzę, że to zasługa sosu. Sos słodko kwaśny przyrządzam na wiele sposobów. Ten zawiera niewiele składników ale jest pyszny. Sos sojowy, imbir, sporo czosnku i wino marsala… i jeszcze ocet balsamiczny. No przecież(...)grać? Jest wiele ciekawych portali, gdzie można sobie pograć o choćby w Chińczyka. Portal polskakasyno.p l także przygotował swój ranking kasyn . Najwyraźniej branża hazardowa rozwija się w szybkim tępie. No cóż mamy pandemię i wiele osób większość czasu spędza w domu i szuka rozrywki w grze. Jedni grają , a ja gotuję chińszczyznę. Pewnie wiele z Was marzy zagrać w znanym
codojedzeniaziemniaki zostają bohaterem obiadu, wiesz, że to musi być przebłysk kulinarnego geniuszu. Takie właśnie są hasselback. Będą prosić o dokładkę! To połączenie pieczonych ziemniaków z chrupiącymi chipsami. Na ten genialny pomysł w 1953 roku wpadł młody kucharz Leif Elisson praktykujący w restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Tym sposobem zapisał się w historii sztuki kulinarnej, po raz kolejny udowadniając, że najlepsze(...)Wystarczy każdy ziemniak przyłożyć do deski (grubość około 1 cm) i cienko nacinać do momentu aż nóż napotka krawędź. Jest to troszkę pracochłonne, ale gdy nabierzecie wprawy, idzie bardzo szybko. W rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z oliwą w proporcji pół na pół – samo masło mogłoby przypalić się w wysokiej temperaturze. W wersji wegańskiej wystarczy oliwa. Ziemniaki doprawiamy
Kulinarna Polskaprzygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć
Tradycyjna KuchniaIdealna na obiad sałatka z cukinii Składniki: 3 kg najlepiej małej cukinii 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 białe / zielone papryki 3-4 papryczek pepperoni 4 cebule 5 łyżeczek gorczycy 250 ml octu 10 % 250 g cukru 100 -150 g soli Wykonanie: cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zbędne końce i szatkujemy w plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy(...)dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez 15- 20 minut i studzimy Smaczna i szybka do zrobienia
W Moim Magicznym Domurodzinie od zawsze kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości(...)cytryny pieprz czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Malinowe Pocałunkimisę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie radzi sobie z ubiciem białek czy bitej śmietany (1,5 minuty). Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę na masło. Jako, że wrzesień to czas przygotowywania przetworów postanowiłam ugotować sos pomidorowy, chciałam nim zalać pomidory w słoikach, najpierw(...)pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej(...)patelni rozpuścić łyżkę masła. Szpinak umyć. Jeśli liście są duże, można oderwać twarde ogonki. Szpinak wsypać na patelnię (jeśli całość nie mieści się na patelni, dodawać partiami – szpinak szybko zmniejsza objętość). Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek i zamieszać. Kiedy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni
Bullionikt nie zabroni Wam eksperymentować i dodawać tego, co lubicie. Ratatuj jest lekkie, a jednocześnie naprawdę sycące. Można je podawać po prostu ze świeżym pieczywem, albo jako dodatek do obiadu. My zrobiliśmy z dzikim ryżem i duszoną piersią indyczą. Najedliśmy się tak, że wstać nie mogliśmy. I jeszcze sporo zostało. Bo jakoś tak odruchowo zrobiliśmy naprawdę potężną ilość(...)dokładnie te same rzeczy, których Wy używacie w kuchni. Po prostu warzywa, nic więcej. I właśnie ostatnio dostałem od Knorra całą skrzynkę świeżych warzyw. Trzeba je było szybko spożytkować i tak właśnie powstał pomysł na ratatouille. A całą historię z tym prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu . Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte
Marder&Marder ManufactureRoleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur z Vermicelli firmy Melvit 600 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 3 marchewki 1 łyżka czerwonej(...)mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w grube plasterki marchwkę.Podsmażamy na rumiano, dolewamy połowę bulion i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Jeśli wywar Wam za szybko odparuje dolejcie więcej wody.Pod koniec gdy mięso zmięknie w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dolewamy do mięsa i mieszamy aż zgęstnieje. Kaszę gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilipodany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej(...)patelni rozpuścić łyżkę masła. Szpinak umyć. Jeśli liście są duże, można oderwać twarde ogonki. Szpinak wsypać na patelnię (jeśli całość nie mieści się na patelni, dodawać partiami – szpinak szybko zmniejsza objętość). Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek i zamieszać. Kiedy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni
Bullio