Nieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja
Oryginalny smakOstatnio poszukiwałam przepisu na takie cieniutkie pierniczki ala Ikea i znalazłam przepis na moim ulubionym blogu Kasi Guzik: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Najlepsze-Pierniczki-przepis-na-swiateczne.html Przetestowałam ten przepis lekko modyfikując
Ana Mari's worldW te chłodne i lekko depresyjne jesienno-zimowe dni nic tak nie poprawia nastroju jak mała dawka czekolady. Dlatego dziś przedstawiam przepis na proste babeczki czekoladowe
ale PysznieCandy apples to wynalazek Williama W. Kolba'a z USA, który na początku XX wieku, podczas pracy nad świątecznymi cukierkami, zanurzył jabłka w karmelu i ułożył
Słodko-Słony Świat IlonyCo to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo
kuchnia doskiShake to zimny napój mleczny, najczęściej serwowany z lodami. Każdy zna shake z McDonalda, ale czy wiemy, co jest w środku? Cóż, nie wiemy. Możemy za
Anioszek w kuchniTen pudding nie może nie udać, serio nawet facet (sorry panowie) jest go w stanie zrobić, bo wystarczy wszystkie składniki po prostu wymieszać i upiec. Jest
greenscarfDzisiaj Dzień Dziecka. Co dobrego przygotujecie swoim dzieciom z tej okazji? Moje dziecko co prawda jest już duże ale i jej należy się odrobina łakoci w
Bernika - moj kulinarny pamietnikWracam do zapowiadanej wcześniej kolejności. Oto drugi przepis z weekendu poprzedzającego chrzciny chłopaków - spędzonego u Mamy. Kiedy Mama poszła do kościoła moją siostrę przycisnęło by zrobić
Kuchnia po mojemuIdealne ciasto dla miłośników czekolady :) jest delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem soczystych wiśni po prostu rozpływa się w ustach :D a plus tego wszystkiego jest
Kulinarna (nie)codziennośćDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest
Oryginalny smakMazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, a mazurek kajmakowy jest chyba najbardziej popularny wśród mazurków. Słodki, kruchy, pyszny, ozdobiony bakaliami to polska tradycja, to wspomnienie dzieciństwa
Bernika - moj kulinarny pamietnik"Luksus ma wiele twarzy i nie musi oznaczać przepychu dostępnego tylko dla wybranych. W dzisiejszym zabieganym świecie każdy zasługuje na odrobinę luksusu, którym może być chociażby
Słodkie okruszkiOstatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarne