Uwielbiam ciasto francuskie za to, że jest uniwersalne - pasuje do dań wytrawnych oraz słodkich. Poza tym z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić dania bardzo szybko, a czas jest jednak w dzisiejszym świecie bardzo ważny - sama nie wiem, jak te dni lecą mi przez palce... Dziś proponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników
dobra gospodyni dom wesołym czyniChciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka
Smakołyki BerenikiMorszczuk w cieście to propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Morszczuk w Cieście - Składniki:ok. 400 g filetów z morszczukaVegetakoperekpieprzciasto:150 g mąki70 ml mleka2 duże jajkasólpieprzodrobina octuolejMorszczuk w Cieście - Sposób przygotowania:Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu.Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które powinno
Słodka Stronaidealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też się stało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!).Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach.Makowiec owsiany:To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy
Wypisz WymalujMiałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone. Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem
Sto kolorów kuchniCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego
Smakołyki BerenikiWiosną i latem często piekę ciasta z świeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka
Ala piecze i gotujesprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki
Kolorowy Przepisownikbiałego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę
Naturalna Kuchniacukier mikserem utrzeć na kruszonkę kruszonkę rozsypać na cieście z truskawkami piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia ciasto jest łatwe, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKarnawał w pełni stąd kolejna z karnawałowych przekąsek. Tym razem z przepisu Pascala Brodnickiego. Proste i szybkie do zrobienia roladki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia okraszone sezamem to idealna zakąska, która efektownie ozdobi nasz stół podczas towarzyskich spotkań
Milion Smakówrozmaryn do dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi
KreatywnePinyMega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :) ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony? 'piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą' Składniki: - 2 jajka + 2 żółtka - 100g masła - 200g gorzkiej czekolady - 1 szklanka mąki
CookYourselfpotrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru
Szybko Tanio Smacznieorzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki
les mirabellesWiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam
Qlinarnie i Qlinarniekawałki. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, sól, sodę i granolę. W innej umieścić jajko, olej i jogurt, zmiksować. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać szybko jedynie do połączenia składników. Ciasto przelać do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec 20-30 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą czekoladą gorzką - ciasto jest smacznie jabłkowe i szybko się zjada................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzed telewizorem w czasie nudy, czy też imprezowa przekąska. Dziś mam dla Was przepis na profiterolki z obłędnym bananowym kremem i czekoladą. Łatwe do zrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana 36% – 300 ml * banan
Ostra na SłodkoCoś na szybko, kiedy goście są już prawie w drzwiach?Idealnym rozwiązaniem są rogaliki z gotowego już ciasta francuskiego ;)30 minut i gotowe;)Dobre na pocieszenie dla tych, co dzisiaj do szkoły... ;) Rogaliki francuskie z czekoladąSkładniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka kostek gorzkiej czekoladyżółtkomakPrzygotowanie:Ciasto wyjąć z folii i radełkiem wycinać trójkąty /nie muszą być równe;/.U podstawy trójkąta umieścić pół
Lawendowe NieboKorzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewióryszybko znika ze stołu ☺SKŁADNIKICIASTO400 g mąki100 g mąki ziemniaczanej1 jajko2 płaskie łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek250g mleka25 g drożdży1 łyżeczka cukruNADZIENIE150 g wędzonego boczku150 g żółtego sera150 g salami, szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto
zielonacukinkaProste, szybkie i ciekawe w smaku ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru-20 dkg masła lub margaryny-4 żółtka-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-szczypta soli Składniki na wypełnienie:-1 litr jogurtu brzoskwiniowego-0,5 szklanki cukru-1 budyń śmietankowy-20 dkg wiórków kokosowych-4 białka
Maminek kulinarnyQuiche z cukinią...Kruchy, złocisty spód.Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.Proste i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;125 g margaryny;1 jajo;Szczypta soli;Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam).Nadzienie:2 nieduże cukinie;1 średnia cebula;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaPaseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy
Moniki Smakołykismak mojego dzieciństwa W moim domu często robione były przez moją mamę. Są mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść i rozwałkować ciasto, wykroić krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Z pozostałego ciasta wychodzą równie smaczne kuleczki serowe i nic się
Marta Gotujeciasto na cieście rozsypać rabarbar z podanych składników zagnieść kruszonkę kokosową i rozsypać ją na rabarbarze piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczkazimne ciasto posypać cukrem pudremciasto jest lekkie, puszyste i szybko się zjada.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę piec w 200C około 40 minut, ciasto wyjąć z blaszki zimne ciasto jest pysznie śliwkowe i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępszenna, 2 łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki ciasto piec w 200C około 40 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone ciasto jest tak smaczne, że szybko zniknęło z talerza.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki dać na wierzch ciasta i nożem na cieście rozsmarować delikatnie piec w 200C około 45 minut, z blaszek wyjąć jak całkiem wystygnie sernik jest z ciastem kawowym bardzo smaczny i szybko się zjada nie tylko do kawy.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam to ciasto. Jest pyszne, pachnące, mega szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jest tak pyszne , że znika zaraz po upieczeniu. Super na upał i piknik:) Przepis z mojego ulubionego bloga MojeTworyPrzetwory :) Składniki; 1i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 180 g jogurtu naturalnego / u mnie grecki/, 2 jajka, 1 łyzka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki
Anioły w kuchnimigdałów Dodatkowo: 1 białko WYKONANIE Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i masło posiekać na drobny piasek szerokim nozem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w lodowce, może być dluzej. Ciasto najlepiej zawinac w folie spozywcza. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Ksztalt zalezy od naszej fantazji
Z Kuchni Do KuchniNatkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie
Kulinarne przygody Gatityprzestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie
Kulinarne przygody Gatityblat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie
Kulinarne przygody Gatitylepiła spróbujmy dodać ciut mąki Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm. Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu. Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz
Proste Potrawytemu..w sumie ciasto można zrobić [ upiec ] w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki
Moje domowe kucharzenieDzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo . Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru
Sto kolorów kuchniudało mi się nigdzie dostać oscypka, ale podaję przepis z serem wędzonym, który także nieźle się sprawdza. Do tego oczywiście żurawina. Było pysznie, a pizza szybko zniknęła z blachy. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 2-3 łyżki
Pasja Smakużółtko -duży cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać jajka, żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść hakiem, a następnie wyrobić szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Piec
Smaczne Zdrowezapraszam na jeszcze jeden mazurek.Tym razem z kokosem i orzechami.To są moje ulubione smaki.Robi się dosyć szybko i smakuje obłędnie. Składniki: Kruche ciasto; margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana
Ala piecze i gotujeklapą. Gofry nie nadawały się do zjedzenia. W przypadku mieszanki Emix było inaczej. Do przygotowania ciasta na gofry jako dodatkowy składnik potrzebujemy tylko wodę. Samo zrobienie ciasta było banalnie proste i szybkie. Ponieważ producent zaleca gofrownicę o płytkich wgłębieniach a ja mam głęboką myślałam, że się nie wyjdą. Pierwsze pieczenie nie wyszło ale nie poddałam się. Do mieszanki dodałam
Ala piecze i gotujedobrze. A zrobione z niego pierogi z mięsem wzbudziły zachwyt rodziny. I tak się teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię, teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka i przyjemna praca wiec domowe pierogi będą u nas częściej . Autorka przepisu Fettinia jest wielka! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo
Pora coś zjeść