szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:5/327)

PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 175

Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła   Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki)   Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego(...)szybko, aby uzyskać jednolitą masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szybka babka z łatką :) 188

Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego są cukiernicy. No chyba, że to Wasze hobby lub pasja. Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :)   Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa

vegetanie
Piegusek z białek 573

wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka(...)wymieszać do połączenia się z ciastem - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach do "suchego patyczka" - ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować - białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i energicznie wymieszać, aż czekolada będzie gładka - rozpuszczoną czekoladę dość szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić

Smakołyki Bereniki
Pleśniak 245

domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika(...)cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA :- zimne

Basia w kuchni
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 222

Dżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi

Monia miesza i gotuje
Antałki 172

łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru  cukier puder do posypania   Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor

Jadło i czytadło
Szarlotka z lemon curd! 346

można zrobić samemu, ja użyłam gotowca, miało być szybko w końcu. ;-) Zapraszam! Na ciasto: - 250 g mąki pszennej babuni - 125 g masła - 1,5  łyżki lemon curd - 2 żółtka -120 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + mąka do podsypywania Ciasto szybko zagnieść, włożyć w folię i schłodzić przez 20 minut w zamrażarce. Ciastem schłodzonym wylep

SMYKWKUCHNI
Ciasto piernikowe z jabłkami 186

Szybkie ciasto z jabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka oleju4 jabłka3 jajka1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania:1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) 3263

Ciasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta. Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze

Smakołyki Bereniki
Ciasta. Przepisy na ciasta. 180

Ciasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne.   Ciasta Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach (pianka z galaretką i trukawkami) Bardzo puszysty sernik Tarta w 15 minut! Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Ciasta. Przepisy na ciasta. pojawił się poraz pierwszy

Kulinarne Przeboje
DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z GRUSZKAMI. WANILIOWO- CZEKOLADOWE 191

złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie proponuje wilgotne ciasto

SMYKWKUCHNI
Ciasto migdałowe z winogronami 187

Proste i szybkie do zrobienia, idealne na jesień , do małej czarnej. Przepis z miesięcznika "Kuchnia " nr11-2013składniki ( na okrągłą formę 22 - 23 cm średnicy)2 duże jajka2/3 szklanki cukru1/3 szklanki tłustego mleka4  łyżki roztopionego masła+1do posmarowania formy1/4 oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3/4 szklanki mielonych migdałówskórka otarta z 1 cytryny20(...)kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.Przepis dodaję do akcji  Szybkie ciasta Jesień

Stare Gary
Szarlotka sypana 3909

Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach.  Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".  A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana. Składniki: 1 szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki

Miksturownik
Lukier niejedno ma imię 213

dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka(...)przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej. Przechować przez noc w suchym, szczelnie zakrytym pojemniczku w lodówce. Zabieg ten ma na celu wzmocnienie białka, jednak nie jest konieczny. W misie miksera umieścić wszystkie składniki

Pyry na Gaz
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 150

tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.   Dzielę ciasto na dwie w miarę równe porcje, wkładam do dwóch foliowych woreczków, ciasto spłaszczam na owalny placek około 2-3 cm grubości i chłodzę przez około godzinę w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się lekko ogrzać, ale powinno zostać odczuwalnie chłodne. Na leciutko(...)zrobić od razu na papierze do pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania