kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy(...)dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI:/FARSZ:- Szpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina
Wypisz WymalujSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego(...)jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli
Walijskie PichcenieMocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz lecz smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać
Kuchcik gotuje3 bezowe okrągłe blaty 2 puszki brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 litr kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wiórek kokosowych ozdobne cukiernicze koraliki Dwie
Jadło i czytadłocudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)). Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku)szczypta soli2 jajka - lekko roztrzepane280 g mąki1 czubata łyżeczka proszku(...)mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia.Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy
Kulinarna rozmowaCiasteczka z orzechami i płatkami owsianymiŚwięta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych(...)orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut. Wykładamy
Gotuj Z Muzykąprostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi. Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła (200g(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenieroztopione masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką(...)upływie tego czasu wyciągamy rondelek z lodówki i ubijamy mikserem masę do czasu, w którym masa zacznie być sztywna i mieszadła miksera będą zostawiać na masie ślady. Następnie szybko wmiksowujemy w masę serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych
Blondynka GotujePRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI(...)chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe
Moje Kuchenne RewelacjePierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec
Moje domowe kucharzenieIntensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
sama złodyczprostu nie byłam w nastroju.Dziś, w ramach drugiego dnia wolnego po ośmiu dniach w pracy byłam... W pracy. A jakże. Na szczęście tylko na trzy godziny, więc szybko zeszło. Poza tym, że skrzywdziłam sobie stopę, bo przejechałam po niej wagonem z pościelą (ciężkie takie wagony jak nie powiem co), nawet się bardzo nie zdążyłam zmęczyć. Po powrocie(...)przygotować. W zeszłym roku jedyne agrestowe podejście skończyło się spektakularną klęską w postaci zakalca, tym razem więc postanowiłam wybrać coś bezpieczniejszego. Coś, co musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę
W kuchni Karmel-itkibardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka(...)cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć na ok 5-6 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
CookYourselfjadł łyżeczką. No, cóż. tak tez mogło zostać, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie wymyśliła :) Upiekłam kruche babeczki i masę powkładałam w nie. Wyszło pysznie! Zniknęły bardzo szybko. Tak więc już wiecie jak powstały Blokowe Babeczki z Orzechami :) Wiecie nawet dlaczego blokowe :) Polecam przepis ze względu na lekki i aksamitny smak masy czekoladowej. Dzieciaki z pewnością je pokochają(...)produkt Kruche babeczki 12 szt.: 120 g mąki pszennej 60 g masła 40 g cukru pudru 2 żółtka surowe odrobina domowego ekstraktu waniliowego Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi
Blondynka Gotuje