sukcesy/wygrane. Jeśli w grze w karty przegramy 10zł to odczuwamy tę stratę dotkliwiej niż zysk o tej samej wartości. Jeśli spojrzymy na tę zasadę przykładając ją do codziennego życia, szybko zauważymy, że miłej pani w urzędzie nie doceniamy z taką samą żarliwością, z jaką narzekamy na panią niemiłą. Dlatego postanowiłam miłe panie docenić. Tak dla równowagi i zwrócenia uwagi(...)także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na cienki placek 1-2mm. W razie konieczności podsypać mąką pszenną. Piec 12 minut
W kuchni wieczoremblogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje. Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy. Skomentuj
MamaOskarkaPrzepisy na słodkie muffiny można znaleźć tutaj. Można powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki za których wszystko zrobi robot Polecam zróbcie te błyskawiczne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką, Przepis na 9 dużych muffinów: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka płatków jaglanych(...)sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem 15 minut, obkładamy powierzchnię muffinów ćwiartkami pomidorów, pokrojonymi szparagami i szynką, pieczemy kolejne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga(...)wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić
Kuchnia Vikicoś zrobi, to zrobi. Nie trzeba mu o tym co roku przypominać." U nas według tej zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie terazu formować paczki jeżeli nadziewamy później.Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.W garnku rozgrzać olej. Zrobić próbę kawałkiem ciasta czy dobrze nagrzany. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie i po ok. 30 sekundach się lekko zrumieni, można smażyć pączki.Pierwsze 2,5-3 min. smażyć pod przykryciem, nie odwracając pączków, następnie odkryć i odwrócić, smażyć na złoty(...)cytryny, pomarańczy lub inny sok owocowy.Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęsty dodać nieco ciepłej, przegotowanej wody, rumu lub soku. Następnie polać pączki.Nie zastyga zbyt szybko i nie kruszy się
Mix smakuPierniczki zniknęły w szybkim tempie, tuż przed samymi świętami.Ciastka zostały upieczone w szybkim tempie, awaryjne ale bardzo dobre.Chcąc zmniejszyć kaloryczność nie maczamy ich w cukrze.Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie(...)kopiate łyżeczki amoniakuCukier do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Czarnawisienkasobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy upiec chleb na szybko. Ostatnio trafiłam na stronę Chleb na zdrowie i "z pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki(...)wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie nasiona odcedzamy na sicie. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek, odcedzone ziarna i wlewamy 300 g wody o temperaturze 30 stopni C. Następnie ciasto wyrabiamy przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kulinarne przygody Gatitycytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce(...)barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia.Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać.Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu.Smacznego!Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe, o czym będę pisać w kolejne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze jest dużo owoców, dlatego nie trudno szybko wyczarować coś na deser. Oczywiście przepis i zdjęcia trochę czekały na odpowiedni moment, by je dodać na bloga. Deser prosty, szybki. Wszystkie składniki z pewnością posiadacie w domu. Wystarczą świeże owoce, budyń i tyle. Deser można zrobić również w większej formie, nie są konieczne kokilki- jednak my uwielbiamy takie małe(...)limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże okruchy masy). Na dno kokilek wkładamy owoce. Na to gotowy budyń (po 2-3 łyżki). Na sam koniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango PapajaD la mnie to wszystko wydaje się proste i oczywiste. J ednak z moich obserwacj wynika, że większość z Was w swoich domach nie zna podstawowych
IzaGotujemalakserze). Zawiajmy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno i boki blaszki 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC (bez termoobiegu). Pieczemy 12-14 minut. Składniki na masę muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli używamy zwykłego sera mielimy go 2-3 krotnie przez(...)kostkę i wycieramy papierowym ręcznikiem. Białka ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Wyjmujemy sernik układamy na wierzchu brzoskwinie i wykładamy ubite białka. Posypujemy wierzch kokosem. Staramy się to zrobić szybko. Sernik wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15 minut. Studzimy przez 5 minut z zamkniętymi drzwiczkami. A następnie 15 minut z drewnianą łopatką włożoną w drzwiczki. Chowamy do lodówki
Poezja smakuCoś szybkiego i smacznego na deser? Najlepiej babeczki! Te są niesamowicie wilgotne i soczyste a do tego baaaaardzo owocowe. Na dodatek przygotowane na naturalnej maślance. Owoce doskonale się łączą tworząc słodko-kwaśny smak, dzięki czemu babeczki sprawdzą się jako deser, a nawet jako śniadanie:) A zawarte w nich owoce dostarczą nam mnóstwo witamin... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 100g(...)Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:) Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą maślanki i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić
Z miłości do słodkościprzez te wszystkie lata nie doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach. Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego ciasta w deserze. Tak oto powstalo moje dzisiejsze dzielo. Pianka truskawkowa z galaretka z truskawek skladniki na 6 szklaneczek 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 0,5 szklanki brazowego cukru 250ml kremowki(...)bedzie juz na tyle sztywna, ze nic sie w niej nie utopi wlewamy na nia warstwe kermowki i znow odstawiamy do lodowki do zastygniecia. Masa smietanowa scina sie dosc szybko. Na koncu wlewamy reszte galaretki i znow odstawiamy do lodowki. Smacznego. Ten deser to moja kolejna propozycja na trwajacy wlasnie "Sezon truskawkowy" , zabawe zorganizowana przez Olge Smile
Przysmaki Karolkipewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy
vegetaniebazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki(...)kawą instant z cykorii. Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut
głodny alergikGnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiamy. Kroimy na kawałki i dłońmi rolujemy walki o średnicy 1,5 cm, podsypujemy mąką w razie konieczności. Kroimy w poprzek
Smakowity Blog Kulinarnyprzejechana przez czołg. Tak ze trzy razy. Łykam więc tabletki, w które zaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek(...)nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe(...)płatków migdałów). Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane
Ze smakiem i z pasją