magia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych porównaniach) nadszedł czas na rozkrojenie go drżącą ręką (tą nietypową delirkę spowodowały napady śmiechu wymieszane z kobiecą wściekłością - bo przecież nie tak torcik miał wyglądać(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować!Dwa słowa o mielonych migdałach:Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach
Wypisz WymalujŚwiąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia. Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i
ciastkarnia na kruchym spodziezakończeniu programu dowiesz się jak masz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :) Bardzo, ale to bardzo polecam(...)propozycja dla osób chcących zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, raz na zawsze "zerwać znajomość" z cukrem, oczyścić swój organizm, odżywić go i wzmocnić. To tylko trzy tygodnie, czas szybko mija, a efekty końcowe są niesamowite. Piękne zdjęcia, apetyczne i barwne fotografie posiłków, mnóstwo kolorów i przejrzysta treść - to czekam Was w środku tej lektury. Z "Detoksem cukrowym" z łatwością
Zdrowie na języku :Pdzieckiem i takie słodkie kurczaczki zdobyły dodatkowe punkty za wygląd. Pamiętam jak u dziadków na wsi były malutkie, słodkie kurczaczki Przepis bardzo łatwy do wykonania a przy tym bardzo szybko wszystko się robi. Polecam! Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki - 2/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 1 szklanka mleka(...)miski wrzucić suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier wanilinowy), a następnie mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do formy wyłożonej papierkami (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki
dom-agi.pljest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają.Kiedy patelnia jest bardzo gorąca(...)minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy. Na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się zbyt szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki
Stare Garymożemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ). My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką. Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce(...)minut. Po upieczeniu ciasteczka są rumiane i piękne.Uwaga: nie należy się przejmować zapachem amoniaku, który wypełni kuchnię w trakcie pieczenia-bardzo szybko zniknie i nie będzie po nim śladu ale to właśnie amoniak nadaje ciasteczkom tę niepowtarzalną kruchość.Smacznego
Maminek kulinarnycienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.Układamy na stolnicy wałki obok siebie ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.Tak przygotowaną chałkę(...)blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st. C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :) Studzimy na kratce.Kroiłam ją kiedy była jeszcze ciepła, dlatego wydaje się taka mokra
charlotte gotujeGofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na blogu Bake & taste na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego(...)wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko
Kulinarne przygody Gatitymacie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne. Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie , łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych półtorej szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1lyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 10 dkg masła 3 jajka(...)czekolady , ziaren.... (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód, jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce i rozpłaszczyć. Piec
Malinowa KawiarenkaGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp.Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona w roku(...)mógł strawić jedynie okruchy chleba. Karol Feliks, król Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki.Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie
Grahamka, weka i kajzerkaKtóż z nas nie kocha pierogów? Jest, tak wiele odmian. Każdy na pewno znajdzie sobie jakąś, która zaspokoi jego oczekiwania smakowe. Ja od dziecka wprost przepadałam
Słodkie okruszkiNiektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych
bistro mamajednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo(...)pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju
Food Squaregłębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam. 'rozetki' Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wódki - 0,5 łyżeczki soli Składniki(...)jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę
CookYourselfdzisiejszy deser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)konfitura owocowa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut
Tradycyjna kuchnia Kasirobiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :) Składniki: 40 dag mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania) 15 dag cukru 20 dag twarogu 1 jajko 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Smalec(...)Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i pieczemy obustronnie, na złoty kolor
Smakowy Rajdałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić. Mnie się zamrozić nie udało - bułki zostały zjedzone za szybko. składniki (12 małych lub 8 większych)1 jajo100 ml mleka225 g pszennej mąki chlebowej1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli50 g masła1 łyżeczka suszonych drożdży30 ml mleka do posmarowaniaprzygotowanie(...)maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć
Stare Garypełni cieszyć się tym magicznym okresem. Co więcej, dla mnie samej ten okres przygotowań i oczekiwania jest o wiele bardziej ekscytujący niż same święta. One zawsze mijają zbyt szybko i ja nigdy nie zdążę się nimi nacieszyć. Za to cieszę się z grudnia, jego atmosfery i tego, że mam dużo czasu by myśleć o świętach, choince, prezentach i wyjątkowym(...)już przedświąteczne eksperymenty. Efektem tego są pierogi, które chciałam przetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło
Przysmaki Karolkirecenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę500 g mąki pszennej(...)drożdży suchych 150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej (jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA :- wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy
Basia w kuchniciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrastania, i w międzyczasie musimy je raz lekko odgazować, uformować w kulę i znowu odstawić. Po upływie 1,5 godziny ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy, z grubsza formujemy i zostawiamy na blacie na 10-20 minut. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek, który przekładamy na 1,5 godziny do wyrastania(...)stopnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i spryskujemy wodą. Bochenek przekładamy z koszyka na gorącą blachę (jeśli ktoś posiada, to oczywiście lepiej jest piec chleb na kamieniu), szybko nacinamy i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy około 40 minut, gdy się zacznie rumienić otwieramy piekarnik na chwilę, żeby usunąć nadmiar pary. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody GatitySzybkie do zrobienia mini pączki z serka homogenizowanego.. 2 opakowania serka homogenizowanego [300 g] 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC(...)rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Ciepłe obtoczyć w cukrze
Moje domowe kucharzenieŚwiąteczne wypieki - Chlebek z bakaliami - Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, ale ja postanowiłam wypróbować kilka przepisów. Tak by mieć rozeznanie - co dobre, co wychodzi, co szybko się przygotowuje, a na co trzeba mieć więcej czasu. Dziś pierwszy przepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali. Chlebek z bakaliami(...)opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szkl maki pszennej, 5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej, 1 łyżeczka proszku do piecenia, 500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego ) Ciasto: Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć
kolorowotorcikowoZostało mi kilka kawałków babki, nie mogłam więc pozwolić, by się zmarnowała;) Zrobiłam na szybko smaczny i sycący deser. Dodałam banany, śmietankę, odrobinę serka waniliowego i aromatyczną przyprawę do kawy, która świetnie współgrała z bananami i babką. Składniki: 5 kawałków babki, 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego, 2 banany, szklanka śmietanki(...)pudru, przyprawa do kawy i deserów w młynku (użyłam Kamis), 2 bezy, 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto). Wykonanie: Na dno trzech pucharków pokruszyć ciasto. Śmietankę ubić na sztywno. Nałożyć po 2 łyżki do pucharków. Ułożyć trochę bananów pokrojonych w plasterki i serek homogenizowany waniliowy. Posypać przyprawą do kawy i deserów. Ponownie posypać pokruszonym ciastem
Z miłości do słodkości