Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 233Dostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście
Codzienna kuchnia niecodzienna
Śliwkowe ciasto z lukrem 191resztę zjedliśmy i przerobiłam na powidła i wypieki. Niestety mamy tylko jedno drzewo tych fioletowych skarbów, które na dodatek bardzo szybko spadają, więc akcja była szybka. Powstało z nich wspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła(...)śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć
Cakes By Kejt
Ciasto ze śliwkami i migdałami 227najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche ciasto ze śliwkami 210Przepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :) Składniki: 200 g mąki 40 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 100 g masła opcjonalnie: 2-3 łyżki zimnej wody ok. 1 kg śliwek (po usunięciu pestek powinno(...)łyżek cukru pudru 1-2 łyżeczki cynamonu Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę i dodajemy soli. Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość szybko zagniatamy na jednolite, miękkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagniatać - dodać do niego 2-3 łyżki zimnej wody - trzeba ją dodawać stopniowo i obserwować, jak się zachowuje ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Jogurtowe ciasto z morelami 218Szybkie, bo pieczemy je do czterdziestu minut maksymalnie i łatwe ciasta z owocami są idealne na niedzielne popołudnie przy kawie. A ja chętnie przygotuję je dla Was dzisiaj. Pomoże mi w tym jak zawsze niezawodna Kasia. Składniki : * kostka do pieczenia Kasia * 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * płaska
Magiczne Życie Marty
SEROWE CIASTECZKA Z JABŁKAMI 202Przepis wypatrzony TUTAJ . Bardzo smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu :). Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!Składniki:250 g twarogu250 g prawdziwego masła250(...)kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek
Walijskie Pichcenie
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 221się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić i teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie wykonany smakuje o niebo lepiej niż gotowiec. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że się zakochacie jak my :) Składniki: 500 g serka mascarpone 3 jaja(...)łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu
Cynamonowe szczęście
Ciasto ucierane z owocami 245Bardzo lubię wszelakie ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana
Anioły w kuchni
Szachownica – sernik siostry Anieli 380się następnym razem :) PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy
Smakowy Raj
Tarta z łososiem i kurkami 248opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami1 cebula2 ząbki czosnkupietruszka bazyliagałązka tymiankugałązka rozmarynu3 jajka3 łyżki tartego parmezanusól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaPrzygotowanie:Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut
Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z gruszką i szpinakiem 241Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie
Kolizje Smaków
Tarta owocowa z masą budyniową 753masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch
coolinarnastrefa.blogspot.com
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 362ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura Ciasto(...)sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany
Codzienna kuchnia niecodzienna
Galaretkowiec - ptasie mleczko 442dworze upał z chęcią wyciągnęło by się z lodówki coś zimnego i orzeźwiającego a nie koniecznie muszą być to lody :) moją propozycją jest właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam.Biszkopt:3 jajka3łyżki cukru4 łyzki(...)następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej pyszne
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2203suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym(...)choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchen