dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisów, które są podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara
Plate of Joyzapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;) Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Inspiracja przepisem
Krakowskie smaki AniBył już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgodzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!planach piec pierników , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem
Malinowa Kawiarenkaciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 20 - 25 minut.Uwagi do przepisu:Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać mikserem (wiem, że nie powinno się tak robić, ale jest to bardzo wygodne). Po dodaniu jagód tylko ręcznie.Ilość cukru można dowolnie zmniejszać/zwiększać
Gospodyni MiejskaZdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)Składniki na 8 dużych ciastek:szklanki mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki płatków owsianychłyżeczka sodyszczypta soliłyżeczka cynamonułyżka melasy100 g masła1/2 szklanki puree z dyni1 żółtko1/2 szklanki brązowego cukruduża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia
wyzwania kuchennegalaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć tężejącą galaretkę do lodówki schować na 3 godziny ciasto jest lekkie, wilgotne, bardzo smaczne i szybko się zjadło....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie. Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową. Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu
Kulinarny karnet Christopherasernik robi się szybko, jedynie co trwa dłużej to przygotowanie ciasta kakaowego. Składniki na ciasto: 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 kostki z 25 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz
Proste PotrawySzybki pomysł na coś słodkiego z niezawodnego ciasta francuskiego. Słodkie ciasteczka wypełnione czekoladą i bananem - gotowe w kilka chwil, a jakie pyszne... Składniki na około 10 sztuk: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 banan ulubiona czekolada jajko Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, a banana obrać i pokroić w plastry. Ciasto
wyzwania kuchennełyżki wrzątku Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy
Emcia Pichcidużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez
Ze smakiem i z pasjądostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie(...)tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna
Na słodko lub wytrawniemasła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka proszek do pieczenia 1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja
Apetyczna babeczkadodałam kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami tak długo, aż mieszanina zaczęła przypominać kruszonkę. Następnie wlałam do miski maślankę i wymieszałam ją szybko z kruszonką, która "skleiła się" tworząc zwarte ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2
Luźna KuchniaTaką pizzę można zjeść na obiad albo przygotować ją na spotkanie ze znajomymi, dzieląc na mniejsze kawałki "do ręki" jako przekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2-3 pomidory2 kule mozzarelliświeża bazylia, sól, pieprzSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy się rozpuści
upichcickruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje. Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej:) oby wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix do śmietany
ciastkarnia na kruchym spodzieprzez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki szybko zagnieść razem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną formę o wymiarach(...)Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno formy. Wyrównać i ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem (fot.1) . Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć i wystudzić. Teraz czas na galaretkę. 3 malinowe galaretki rozpuścić
Świat CiastaPrzepis powstał z potrzeby żołądka :) i spełnia wymogi przygotowania czegoś szybko, z cukinią i przy minimum nakładu pracy. Stąd też wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję
W kuchni wieczoremniż uzupełnienie gorącego kakao czy kawy? Wychodzi na to, że tak :) Eksperymentalny krem do ciasta z ich dodatkiem wyszedł przepysznie i z pewnością nieraz jeszcze do niego wrócę! Kruche ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki(...)łyżki żelatyny Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, wyrównując dokładnie dłonią. Nakłuwamy spód
sama złodycz