Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca) i obłożyć skórką piwną i grubo
Weekendy w domu i ogrodziedrożdżowiec gości już u mnie po raz n-ty ... Ale tak szybko zazwyczaj znikał ,ze nie było okazji na zrobienie zdjęć ... Tym razem się udało.A dlaczego leniwiec ???Wykonanie tego ciasta wymaga od nas minimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć(...)kuchni .Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta.Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika .Składniki :4 szklanki mąki 10 dkg drożdży1 szklanka cukru3/4 szklanki ciepłego mleka4 lekko roztrzepane jajka1 szklanka olejuszczypta solioraz do wyboru :20 dkg rodzynek skórka pomarańczowa lub cytrynowaesencja waniliowasuszone owoceowoce świeże.Kruszonka :1/4 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki Wykonanie
Malinowa KawiarenkaUwielbiam szybkie i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego
Niezły MłynekŁyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku(...)wystudzoną białą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto ). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Apetyczna babeczkajuż pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam(...)lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej
Wędrówki po kuchniwpadamy spragnieni, głodni i spaleni słońcem do pierwszej lepszej knajpki . Kiedy pytamy kelnera, co poleca nam regionalnego do zjedzenia, wskazuje na kawałek szaro- burego ciasta. Pomyślałam wtedy: "Nic specjalnego, ale skoro poleca". Szybko zachciałam kolejny kawałek! Chorwacjo, wróć!!! Pamiętacie gruzińskie chaczapuri ? Jeśli Wam smakowało, to jestem pewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze(...)dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam z solą oraz wodą. Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam
bastalenaróżnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż w końcu udało mi się stworzyć idealny przepis na szybką pizzę :) Przepis bazowy, który dostałam od teściowej minimalnie zmodyfikowałam a ciasto za jej namową podzieliłam na dwie części. Dzięki temu otrzymamy dwie pizzę średnicy ok. 30 cm na cienkim spodzie. Brzegi są chrupiące, zaś środek pizzy
VegUlkamnie zapuszkowany ananas. Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do formy wysypanej mąką ryżową. Na powierzchni ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając w ciasto. Piec 30-35 minut w 180*C. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć :< [Lepsze zdjęcia pojawią się wkrótce, w zamian załączam najedzoną świnkę, oczywiście ryżowym ciastem ;)] Świnia nie mieszka
Kuchnia w szuwarachSerdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy
Świat Ciastaurosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym mąką. Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, smarujemy jego wierzch
Kuchenna Kontrrewolucyawpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie j ednak , quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację. Potrzebujemy: - 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) - 250 g małych pieczarek - 2 średnie cebule - około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany(...)Chwilę smażymy. Po paru minutach dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Następnie szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą
W mojej holenderskiej kuchninadzieję, że brzdąc Wam bardzo smakował!Chcę dziś zaproponować szybką jego wersję. Ponieważ zaskoczyli mnie goście, którzy gustują w tym cieście, a nie miałam aż tyle czasu- postanowiłam poeksperymentować i udało się. Potrzebujecie biszkopt z 4 jajek(przepis podałam wcześniej) A teraz najważniejsze! SKŁADNIKI: 4 śmietanki 30% słodkie( warstwa na zdjęciu jest z 3) 2-4 łyżek cukru pudru
Kuchnia Beatypiekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko co chciałam zapakować do środka :) Waniliowe ciasto, które upiekłam ma dużo brązowego cukru, który szybko karmelizuje się przy pieczeniu, więc całość smakuje trochę jak… toffi. Poniżej podaję dwa przepisy, ten z którego skorzystałam i ten który wybrałabym na drugi(...)Tort piekłam w 2 niedużych tortownicach o średnicy 16 cm Składniki na ciasto waniliowe: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 150 g masła 3 jajka Składniki na ciasto muffinkowe Składniki na krem budyniowy Składniki na domową masę cukrową + ulubiony dżem, truskawki, kolorowe koraliki
Ciastkozercydobre rzeczy robię, że się tak dziwisz?! Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów(...)Masę krówkową przykrywami herbatnikami. Brzoskwinie z puszki miksujemy blenderem i dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto, a na wierzch ostatnia warstwa herbatników, która należy posmarować pozostałą ilością masy krówkowej. Pozostało tylko ułożyć okrągłe biszkopty i dla dekoracji polać je czekoladą. Gotowe ciasto trzymamy około 30 minut
ciastkarnia na kruchym spodzie