deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie 20 min Dla 6 osób Pain perdu: ● 12 kromek tostowego chleba lub chałki (najlepiej czerstwego)* ● 100 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek(...)pain perdu » : na dużej patelni rozpuść masło. W misce ubij trzepaczką jajka z mlekiem i cukrem (zostaw odrobinę cukru do posypania). W przygotowanej mieszaninie zanurzaj szybko kromki chleba lub chałki, i smaż na rozgrzanym maśle. Posyp z wierzchu cukrem, przewróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony). Podawaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanigdy nie lubiłam, nie lubię i lubić nie będę. A tu niespodzianka!... Ciasto po wyrabianiu wyszło dość rzadkie, dlatego konieczne było pieczenie chleba w keksówce. Muszę przyznać, iż chleb nadzwyczaj szybko i pięknie wyrósł (nawet uciekał z foremek co na zdjęciach widać). Miał miękki, wilgotny miąższ i intrygujący, głęboki aromat. Gdzieś na samym koniuszku dało się wyczuć piwną nutę(...)około 2 godziny). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 235 stopni, piekłam przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 dopiekałam przez około 25 minut*. *jeżeli chcemy aby chleb miał chrupiącą skórkę, 10 minut przed kocem pieczenia możemy wyjąć bochenki z keksówek i bez foremek dopiekać na klatce w piekarniku. Wówczas cała wilgoć zatrzymana przez keksówki wyparuje, chlebek ładnie
Zapiski Młodej Żonydyni sprawdzi się nie tylko w kuchni, możemy go traktować również jako olej kosmetyczny. Wzmocni włosy, nawilży skórę, a nawet pomoże w walce z trądzikiem. Proponuję przygotować szybką pastę do chleba, która oprócz tego, że jest smaczna to ma efektowny, zielony kolor. Taką barwę uzyskamy dzięki dodaniu oleju z pestek dyni. Składniki 250 g twarogu lub kanapkowego serka twarogowego
Tajemnice Smakunawilży skórę, a nawet pomoże w walce z trądzikiem. Olej z pestek dyni to bardzo wszechstronny produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym. Proponuję przygotować szybką pastę do chleba, która oprócz tego, że jest smaczna to ma efektowny, zielony kolor. Taką barwę uzyskamy dzięki dodaniu oleju z pestek dyni. Składniki 250 g twarogu lub kanapkowego serka twarogowego
Tajemnice SmakuChrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy środek i sos do maczania. Spróbujcie Poniżej składniki na 2 porcje. Oczywiście ilość dostosujcie do własnych potrzeb (sera również można nałożyć więcej). Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb(...)około 6-7 łyżek startego żółtego sera 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków) 2 większe jajka bułka tarta sól i czarny mielony pieprz olej do smażenia Na sos: mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki) około 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku duża szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem
Słodkie okruszkiChleb pszenny na suchych drożdżach Pszenny chleb na suchych drożdżach (lub świeżych) to stary, sprawdzony i prosty przepis na zwykły, biały chleb - idealny do kanapek lub tostów. Domowy chleb drożdżowy z foremki uda się nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem. Zobaczcie przygotowanie chleba krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój(...)kanał na Youtube W przepisie na biały chleb na drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę
Lekcje w kuchniChleb, który zrobisz w 5 minut, bez wyrabiania i wyrastania, bez drożdży. Aromatyczny i pełen smaku. Świetnie będzie smakował ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny do
Pani M - kuchnia smakowitapomysł na aromatyczne i puszyste szybkie racuszki. Jak zrobić placki na sodzie? Sodziaki przepis, który dziś przedstawiamy to wersja na słodko. Placuszki na maślance możesz podawać z dżemem, konfiturą oraz bitą śmietaną. Ale świetnie smakują również z samym mlekiem. Kuchnia naszych babć była prosta i przystępna. Przepisy opierały się na łatwo dostępnych składnikach i szybkim wykonaniu. Przepis na sodziaki(...)puchatą strukturę tych pysznych placków. Poza tym ten zabieg niweluje specyficzny smak i zapach sody. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania sodziaków. Placki na sodzie przygotowywano również jako szybki zamiennik chleba. Dość często zamiast maślanki używano tylko serwatki. Placuszki sodziaki w ekspresowy sposób tymczasowo zaspokajały zapotrzebowanie na chleb. Dlatego istnieje również wersja tych placków na słono. Świetnie smakują
Kuchnia Na WypasieProsty i przepyszny chleb do szybkiego wykonania. Idealne, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację. Składniki: 1,5 kg mąki pszennej chlebowej większe 0,5 kostki świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 5 szkl. letniej wody Sposób przygotowania: Wymieszać w misce rozczyn i od razu dołożyć 1,5 kg mąki chlebowej. Wyrobić chwilkę. Przygotować 2 wąskie
Wasze Przepisyupieczeniu będą widoczne zwijane pasma. Polecam ten chleb nawet tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Ciasto wyrabiałam ręcznie, bijąc w nie mocno ręką a piekłam na blasze z piekarnika. Po 5 minutach pieczenia w wysokiej temperaturze podskoczyło do góry. Przez pierwsze 15 minut na dnie piekarnika było naczynie z wodą. Chleb orkiszowy ubijany z natką pietruszki(...)spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min. 11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210st C i piec jeszcze 20-30 min. 12. Upieczone chleby studzić na kratce. Chleb został szybko zjedzony. Upiekłam po raz drugi, dla pewności, że nie był to przypadek. Tym razem zamiast samej wody użyłam świeżego soku z dyni pół na pół
Leśny ZakątekPrzepis na prosty chleb pszenny otrzymałam od Koleżanki z pracy. W pierwotnej wersji zawierał on jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My
niecodziennikparyUlubiony przepis na chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje. Chleb pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu
karolgotujeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dziś mamy dla Was idealny przepis na śniadanie. Cynamonowe tosty francuskie to świetna opcja na jesienny
CRAVEmonkeyProsty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić
MohiellaChleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość
Kulinarne PrzebojePain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz
Zasmakuj Kuchniżeby mieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy" na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego. Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre
Moja Mama Gotujerazy więcej, ale to już opcjonalnie). Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy. Proponuję nie robić tego dużo wcześniej, lub ułożyć jedną kromkę na drugiej i przykryć folią spożywczą, bo chleb dość szybko może obeschnąć. Następnie każdą kromkę smarujemy majonezem i ketchupem. Nie przesadzamy z ilością, bo podczas zwijania nadmiar nam wypłynie i tak. Na każdej kromce układamy po plasterku sera
Smaki Na TalerzuChleb zmieniający życie, tak nazwała go autorka (oryginał znajdziesz tutaj ). Chleb posiada jedynie same zalety. Idealny w profilaktyce zdrowia, leczeniu candidy, nietoleracjach pokarmowych, alergiach i problemach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pieczenie chleba było czymś, co zawsze mnie przerażało. Jedyne do czego się ograniczałam to upieczenie chleba w specjalnie przeznaczonym do tego automacie - które polegało na wsypaniu
Taste Therapyudziałem są pyszne, puszyste ze sprężystym miękiszem. Jak zrobić zakwas z mąki "00" już przedstawiałam i zapraszam na stronę. Chleby na tym zakwasie rosną wyjątkowo szybko i sprawnie. Chleb na zakwasie z mąki "00". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePostanowiłam umilić Wam nieco ciszę na blogu i udostępnić Wam szybki przepis. Chleb jest pewnie dla każdego z nas codziennym pożywieniem. A może by tak urozmaicić sobie kanapki i zamiast tradycyjnego użyć takiego... bez mąki? :) Jeśli jesteście zainteresowani taką opcją to ten wpis jest dla Was. Firma Melvit przygotowała bowiem specjalną mieszankę, dzięki której możecie samodzielnie i bezproblemowo przyrządzić
My simple kitchenmasłem. Przykryć i zostawić do wyrastania na 45 minut lub do czasu, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy. Nagrzać piekarnik do 200oC. Piec przez 30 minut. Jeżeli chleb zbyt szybko się rumieni można przykryć go folią aluminiową. Wyjąć bochenek z piekarnika i posmarować roztopionym masłem. Zostawić do wystygnięcia w formie na 10 minut. Wyjąć z formy i studzić
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam zapach chleba w powietrzu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Niestety nie zawsze mam siłę i czas aby go przygotować. Jednak ten chleb można zrobić przy najmniejszym
MohiellaMoje szkolne kanapki mienią się coraz to innymi kolorami, począwszy od pomarańczowego, kończąc na różowym (chyba pora na coś zielonego). Skończyło się moje niedawno robione smarowidło na chleb, więc szybko zaczęłam działać i uzupełniłam słoiczek nowym. Buraczek, mleko kokosowe i amarantus ekspandowany- mieszanka udana! Przetrwałam czwartek, jeszcze tylko jutro i dwie godziny zajęć w sobotę. Za dwa dni mój
healthy dreamsChleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość
Kulinarne Przebojeduszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą nieco jesienną pogodę...do 17.00 było
breakfast of dreamsrozdrobnione ziarna orkiszu, wcześniej zalane wrzątkiem na noc. Stają się one dzięki temu nie tylko miękkie, ale wypuszczają także takie mini kiełki. Dodałam też trochę ugotowanych ziemniaków, aby chleb tak szybko się nie starzał.” Czytaj więcej
Wiem co jem