Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym Pyszna sałatka , a w zasadzie po prostu ziemniaczki w genialnym sosie jogurtowo ziołowym z ekstra dawką czosnku . Nie ma nic lepszego na weekendowy posiłek niż schłodzone młode ziemniaki U nas w domu wszyscy je uwielbiają , im dłużej stoją w lodówce tym lepiej smakują . Oczywiście dawka czosnku, też musi być konkretna , taka ,żeby jednym chuchnięciem(...)zwalić z nóg każdego kto stoi w zasięgu wzroku … Wampiry nie mają szans , bynajmniej nie tego lata bo ta potrawa rządzi na naszym stole Polecam , zdrowe , szybkie , tanie i genialnie smaczne . składniki : 1,5 kg młodych malutkich ziemniaków sos : 1 kubek , gęstego , jogurtu greckiego ( 400 ml ) 1/2 dość dużej główki czosnku 3 cebule siedmiolatki ze szczypiorem ( mały pęczek
Ogrodnik w podróżyNaładowana warzywami sałatka zwieńczona jajkiem poszetowym, podana z grzankami. Co jest oznaką nadchodzącej wiosny? Bocian? Jaskółka? Nie! Szparagi. Kiedy zaczynają pojawiać się w większej ilości w sklepach znak to niechybny, że wkrótce nadejdą kolejne nowalijki, a wraz z nimi nowy sezon na świeże warzywa. Szparagi to temat rzeka, źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, warzywo, które można podawać na surowo, smażone(...)patelni, w woku, w temperze, grillowane, pieczone, gotowane, pokrojone, posiekane, albo w całości. Są niezwykle wdzięcznym produktem, ponieważ można je bardzo szybko przyrządzić. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na szybkie danie ze szparagami, które można przygotować w kwadrans. Sprawdzi się oni w roli lekkiej kolacji, przekąski i śniadania. Jest tylko jeden warunek jaki muszą spełnić szparagi: muszą być świeże. Łatwo
Niedzielny kucharzziół są świetne, od kilku lat przymierzałam się do ich zakupu. Dużo używam w kuchni różnych ziół, ostatnio mroziłam natkę pietruszki i koperek na zimę, dzięki tym nożyczkom w szybki sposób je pocięłam. Do tej pory siekałam z użyciem deski i noża a teraz za pomocą tych nożyczek siekam prosto do potrawy lub pojemniczka. Uchwyt do krojenia cebuli doskonale(...)gotowe równe krążki. Nożyk do krojenia pora jest mały i poręczny, kroi pora na bardzo cienkie paski, możemy uzyskać bardzo długie paski. Tak cienko pokrojonego pora możemy wykorzystać do sałatki, surówki. Wszystkie produkty pokazane na zdjęciu dostępne są w sklepie- Goodest
Bajeczna Kuchniagodzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Pappatore to styl gotowania Właściciele restauracji piszą, że menu przygotowane w ramach Festiwalu Restaurant Week miało odzwierciedlić pappatoriański styl gotowania, w który wpisują(...)ciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana w japońskim stylu w panierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał
Food Squareugotowała z tej książki? Na pewno hitem są dla mnie kwiaty cukinii nadziewane krewetkami. Jestem fanem sałaty ze śmietan ą, więc na pewno wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca(...)kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru) i szybko, tak by danie można było zrobić po przyjściu z pracy, gdy jest się zbyt głodnym, by czekać na tradycyjne przepisy. IQuchnia czyli jak inteligentnie jeść i pić Autor
Ugotowane pozamiatanepilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Kuchnia południowa w skutek(...)dłoni (lewa ręka uważana jest w Indiach za nieczystą). Nawet koncern McDonald’s zmuszony był przystosować się do specyfiki miejscowej kuchni, dzięki czemu w ofercie tamtejszej sieci barów szybkiej obsługi znaleźć można szeroki wybór dań wegetariańskich [1] . Nie mniej istotny jest także bardziej charakterystyczny dla południa upalny klimat strefy monsunowej . Południowe Indie słyną z bardzo ostrych potraw
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo szybki i łatwy pomysł na obiad dla osób zapracowanych. Dziś zaproponuję Makaron z Tuńczykiem. Znakomity i bardzo sycący. Smacznego SKŁADNIKI: 1 PUSZKA TUŃCZYKA Z WODY 100 g DOWOLNEGO MAKARONU 1 SŁOIK CZERWONEGO PESTO 2 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO (DOWOLNEGO) SÓL I PIEPRZ DO SMAKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: MAKARON GOTUJĘ AL DENTE UGOTOWANY MAKARON NAKŁADAM(...)MISECZKI NA MAKARON NAKŁADAM ODCEDZONY TUŃCZYK NASTĘPNIE NAKŁADAM PESTO SER KROJĘ W PLASTRY MAKARON MIESZAM DOKŁADNIE NA WIERZ NAKŁADAM SER PODAJĘ CIEPŁY ALBO ZIMNY W FORMIE "SAŁATKI". SMACZNEGO
Gotowanie Patkiszybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało o jeden kotlet za mało na pełnowymiarowy obiad dla naszej rodzinki. Syn dostał więc cały kotlet, a my swój zagospodarowaliśmy na pyszne grzanki. Pysznie, lekko, kolorowo i sycąco. Składniki: 2 kajzerki 1 duży kotlet(...)schabowy mieszanka ziołowa do grilla mix sałat garść pomidorów koktajlowych kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem
Kuchnia po mojemuSzybka i pyszna przystawka oraz/lub mała przekąska. Idealna na letnie wieczory i sezon grillowy. Przypomina mi oczywiście wspaniałych ludzi, góry, dom i pewną uroczą kobietkę, która zapewne teraz czyta książki kucharskie, zielarskie bądź robi piękne DIY, z którą na temat jedzenia możemy rozmawiać godzinami. To jedna z tych osób z którymi człowiek nigdy się nie nudzi i zawsze chce(...)się zobaczyć mimo tego, że mieszka tak daleko. Osoba, która daje uśmiech, radość oraz paczuszkę pokrzyw i mniszka lekarskiego na sałatki :D, które zapewne niebawem pojawią się na blogu. Ann Coval...y, wiesz, że mówię o Tobie ;p- ściskam mocno i dziękuję! Składniki: (na 1 porcję) ser typu Camembert 1-2 łyżki konfitury żurawinowej liść bazylii do dekoracji Dodatkowo potrzebne
KreatywnePinyroku i kiedy zbliża się jesień i wiadomo, że już więcej nie urosną wyrywam je i marynuję. Przepis bardzo prosty, buraczki doskonale smakują jako dodatek do obiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam :) Składniki: - buraczki Zalewa(...)szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach do miękkości ( w wodzie bez dodatku soli ). Przestudzone obieram ze skórki. Ja robię to rękami, na które zakładam silikonowe szorstkie rękawiczki dzięki temu skórka szybko schodzi a z buraczków robią się fajne kuleczki. Obrane buraczki przekładam ściśle do wyprażonych słoiczków. Wszystkie składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam buraczki, zakręcam szczelnie słoiczki zakrętkami
Kuchnia z widokiem na ogródKanapka z awokado i jajkiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo dietetyczne śniadanie. Przepis jest bardzo szybko, a posiłek smaczny z całą masą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Surówka to podstawa każdego mojego obiadu Nie wyobrażam go sobie bez co najmniej jednej. Bardzo często do surówek wykorzystuję kapusty. Są niedrogie, smaczne zarówno na ciepło
PatiGotujePrzy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego
Karo in the Kitchen6 do 60 min Łatwe Przystępne Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną w sosie śmietanowo-kurkowym Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w
PysiaGotuje.plPrzepis pochodzi z książki Marii Pakulnis i Janusza Mizery „Sceny kuchenne”, którą z jakiejś okazji albo i bez, dostałam od swojego Teścia. Muszę
Szybko Tanio Smacznierodzaju rollsy, koreczki, wrapy. Można je zawsze zrobić z różnymi dodatkami i zawsze wyjdą smaczne. Można je też zabrać na piknik, przygotować na imprezę lub przekąskę. Robi się je szybko i są niezwykle proste w przygotowaniu :-) U mnie tym razem z szynką, awokado, sałatą, serkiem i papryką, a na górze pomidorki koktajlowe :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie(...)śmietankowy (może być też z dodatkami) pomidorki koktajlowe sałata u mnie strzępiasta wykałaczki 1. Paprykę myjemy, kroimy w paska, awokado obieramy, też kroimy w paski. Szynkę kroimy w plasterki, sałatkę myjemy. 2. Na placek tortilli tak do połowy rozkładamy sałatkę, następnie plasterki szynki. Teraz szynkę smarujemy serkiem i na serku układamy paski papryki i pomiędzy paski awokado. 3. Tortillę zawijamy
kruche babeczkizamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy. Kolor majonezu(...)Dijon. Ja jednak polecam naszą domową musztardę, musztardę sarepską lub rosyjską. Ponieważ będziemy używać tutaj dość dużo oleju, ważna uwaga. Majonez może nam się zważyć jeśli będziemy olej wlewać szybko i w dużej ilości. Jeśli będzie wlewać go cienką strużką i wolno, nic nie powinno nam się przytrafić. Jeśli jednak majonez nam się zważy, nie wyrzucajmy go. Zacznijmy robić
Mieszam w GarnkuDzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele dań, muszę się tylko zatroszczyć o to, aby nie wyszła sucha. Mam na to dwa sposoby. Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste(...)naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia
Chilli Czosnek i Oliwakażdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy tuż przed samą kolacją wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet(...)koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji uproszczonej, bo bez ziemniaków w mundurkach. Pyszna wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej
dobra gospodyni dom wesołym czyniPodróży kulinarnych ciąg dalszy. A wszystko zaczęło się na początku grudnia, kiedy to w pracy organizowaliśmy sobie śniadanie wigilijne. Jak to zwykle na takich imprezach
Szybko Tanio SmacznieW naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj
Salonik smakówOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pozbawiać kwiatów wszystkich roślin rosnących na łące, ponieważ muszą się rozmnażać i zaowocować, zbierać należy tylko tyle, ile potrzebujemy na jeden, dwa posiłki, ponieważ zerwane kwiaty, szczególnie te polne, szybko więdną. Najlepszym rozwiązaniem jest prowadzenie własnej przydomowej hodowli kwiatów jadalnych. W sklepach można bez problemu zakupić nasiona takich roślin jak nasturcja, ogórecznik czy nagietek. Do jadalnych kwiatów/kwiatostan(...)układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście naleśnikowym; macierzanka cytrynowa (Thymus citrinodorus)- czerwone kwiatki smakują jak oregano z domieszką mięty; najczęściej wykorzystywane do dań owocowych i do zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść tylko wtedy, gdy są młode i świeże, mają one miodowy smak i najbardziej nadają się do dań z ryżem. Liście mniszka są doskonałym
KUCHNIA POLSKAOstatni weekend karnawału to idealny czas na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. To także dobra okazja, aby zjeść coś pysznego Dziś chciałam podzielić się z Wami
365 dni dookoła kuchniwieki była zabawa tylko dla najbogatszych, gdyż olej/oliwa kosztowały ciężkie pieniądze i używano ich raczej jako paliwa do lamp. Dopiero w XX w. stir fry upowszechnił się jako technika szybkiego smażenia potraw, najpierw na Zachodzie, w USA, w rodzinach chińskich imigrantów, skąd trafiła do kuchni na całym świecie. Stir fry uważane jest za jednen z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków, gdyż(...)obniżyć cenę dania można je zastąpić krewetkami koktajlowymi) Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu
Niedzielny kucharzMizeria to idealny dodatek do obiadu na lato. Cudownie orzeźwia i wybornie smakuje. Szczególnie z młodymi warzywami z własnego ogródka. Robi się ją błyskawicznie. To bardzo
Krokusowy DomTarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamjako pasję traktuję. Dzieci dają mi oprócz radości, szkołę dla mojej cierpliwości, bo słowo - nudzić nie znają i energią swą mnie otaczają, wiec czas wspólnie zagospodarujemy i między czasie szybkie obiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza(...)często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni
Moniki SmakołykiSałatka powstała na specjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa. Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku(...)pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi
Delicious TitbitsZielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy(...)drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że
Moje Małe CzarowanieWszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna
Salonik smakówKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup
Codzienna kuchnia niecodziennaShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie
Słodka Stronacałą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego(...)jest tak jak chciałam i nie musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania. Szybko, na oko, smacznie i kolorowo
Z Kuchni Do Kuchni