szybka przystawka - 1000 przepisów (strona:44/67)

Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 130

częścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały dużo światła. Przy wejściu ustawiono stoliki barowe dla pragnących szybko coś przegryźć. W głębi lokalu znajdziemy duże drewniane stoły z prostymi czarnymi krzesłami. Usiedliśmy przy stoliku przy oknie (żebym miała dużo światła do zdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca(...)nawet coś dla wegan (penne al pomodoro, spaghetti alio olio, bruschetta al pomodoro), choć nie mają oni tu dużego wyboru. Zaczęłam od bruschetty al pomodoro (10 zł) , klasycznej włoskiej przystawki, dania niby prostego, ale smacznego tylko jeśli zostaną użyte najlepsze składniki. Bruschetta była przepyszna. Opieczony chleb mocno nasączono oliwą. Kucharz nie szczędził też czosnku, którego aromat był wyraźnie wyczuwalny. Dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielona fasolka szparagowa w boczku 175

Szybki w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny i ciekawie wyglądający dodatek do obiadu czy kolacji. Zapraszam! Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek Składniki: fasolka szparagowa około 3 garście cieniutkie plasterki boczku około 12-15  łyżka oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ewentualnie obciąć ogonki. Obgotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Gotowe szparagi odsączyć(...)pieczenia, wysmarowanym oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 6-8 minut, aż boczek się troszkę przyrumieni. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub jako osobną przystawkę. Smacznego

Tagebuch po polsku
Galareta wieprzowa 277

Dzisiejsza potrawa to jedna z ulubionych potraw Piotra i powstała na specjalne jego życzenie. Przepisów na Zimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 264

substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby(...)sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet

Mia Cucina Sofieta
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 177

Walka ze zbędnymi kilogramami lub utrzymanie naszej nowej wagi są czasami trudne. U niektórych osób dochodzi nietolerancja, np. glutenu i przez to ciężko o fajną przekąskę

Blendman
Koreczki 199

Zimowo. Za oknem sypie śnieg. Myślami daleko stąd.  Kawa zbożowa to jednak nie to samo co normalna kawa:P Ale do wszystkiego można się przecież przyzwyczaić

My simple kitchen
C - Zupa krem z cukinii 216

Sezon na cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Galaretka warzywna ze szparagami i szynką 227

            Zapraszam na pyszną i lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy

Sama słodycz i szczypta chili
Wegańskie pomidory faszerowane ryżem 172

To taka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne 1189

Ogórki małosolne W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w zastraszającym tempie

na moim stole...
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 177

Dziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree

karmelowy
Chipsy pietruszkowe 140

Chipsy pietruszkowe pierwszy raz zrobiłam z ciekawości, raczej bez większego entuzjazmu i nadziei na coś dobrego. No i się zdziwiłam. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha

Jadło i czytadło
Pâté z drobiowych wątróbek 206

Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki francuskie 154

Gdy gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z

królestwo garów
Jajka faszerowane tuńczykiem 195

Powoli zbliżają się święta :)  Zaczynam więc przygotowywać listę przepisów, które chciałabym na nie przygotować. Oczywiście u mnie pojawia się jeden problem - tak wiele pomysłów, a

Taste Therapy