Buraki z papryką na zimę 341Gotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw
Weekendy w domu i ogrodzie
Łososiowe trio z rieslingiem 199łosoś konfitowany: 300 g łososia, 500 ml oliwy, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1
królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 198łosoś konfitowany: 300 g łososia, 500 ml oliwy, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1
królestwo garów
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 242Wielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie
mojewypiekiinietylko
Roladki z amarantusa z warzywami i śledziem 186To efekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale
Weekendy w domu i ogrodzie
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 236świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody(...)wytrawny. Robimy go tak samo jak cytrynowy dodając pocięte liście bazylii. Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych. W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny . Sorbet truskawkowy. Składniki
Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami 251Pasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate(...)kolor. Dodajemy do nich pokrojone szalotki, wyciskamy czosnek i smażymy kolejne dwie minuty. Po tym czasie do wątróbek dolewamy koniak – gdy tylko się zagotuje, podpalamy zawartość patelni i szybko się odsuwamy. Płomień wypali alkohol, a pozostawi sam smak. Ogień zgaśnie po ok. 30 sekundach. Zestawiamy z palnika i studzimy. Całkowicie ostudzone wątróbki wkładamy do malaksera i blendujemy
Poezja smaku
Chrupiące chipsy ziemniaczane z mikrofalówki 8645Kto z nas nie lubi chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu
Złote przepisy
Kluski kładzione 293Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko
Poezja smaku
Koreczki bosmana 234razem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki(...)musimy, przeciąć na pół. Koreczki bosmana 2015-10-06 09:23:07 Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę. Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125g) 150g śledzi a la matias 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego) 12 zielonych oliwek Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie
Kulinarna Pokusa
Zaskakujące i naprawdę spektakularne – grillowane pomidory 209mają one tendencję do „wybuchania” i pękania. Istnieją dwa sposoby na grillowanie pomidorów, które stosujemy w zależności do czego będziemy wykorzystywać grillowane pomidory. Jeśli chcemy takie pomidory wykorzystać jako przystawkę lub przekąskę powinniśmy je grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać(...)nasiona. Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw i można powiedzieć, że mamy zupę z grilla. Większość warzyw do zup możemy przygotować szybko na grillu. Wystarczy je lekko natrzeć oliwą i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Więc następnym razem gdy ktoś z Was zechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla
naRuszcie
Groszkowy deser a'la Crème brûlée 232Składniki: (na 2 porcje) 150 g zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle pół awokado 150 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru 50 ml mleka 2
KreatywnePiny
Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim 277Sezon na szparagi rozpoczęty! I uważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw
Jacob Tastes
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 201się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym(...)ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois
Karo in the Kitchen
Kapusta z grochem 185Są takie potrawy, na które czeka się cały rok. W moim przypadku jest to kapusta z grochem. Smakuje mi tylko w Boże Narodzenie i tylko wtedy
ladykitchen