szybka kremówka - 801 przepisów (strona:35/54)

Ciasto śmietankowe z czarnymi porzeczkami 222

Kwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty

Kuchnia PROzdrowotna
O nie gotowaniu obiadów. I krem z pora 235

codziennie obiady przez kilka lat przecież. Problemem jest fakt, że nie lubię gotować dla siebie ... Nie chce mi się spędzać godziny nad garnkami tylko po to, żeby pochłonąć coś szybko między pisaniem posta a spacerem z psem. Lubię gotować i piec dla kogoś - żeby komuś sprawić przyjemność, żeby kogoś nakarmić. Dlatego zazwyczaj kończę z tostem (za co naprawdę przepraszam(...)pora Składniki: (na 4 porcje) 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 małe ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól kolorowy pieprz Pory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę. W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mufinki z bakaliami 130

Proste , szybkie do zrobienia i bardzo pyszne mufinki z dodatkiem bakalii..ozdobione zieloną masą śmietanową ..mniam...polecam na święta i nie tylko. 2 szkl. mąki  ¾ szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli 1 szkl. mleka  1 rozbełtane jajko ½ kostki margaryny roztopionej i ostudzonej dowolne bakalie [ u mnie śliwka kalifornijska, rodzynki królowej i suszone owoce Helio ] Sypkie(...)dodać mokre i wymieszać.Dodać także pokrojone bakalie.Nakładać łyżką do foremek i piec ok. 20-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.Po wystudzeniu udekorować. 500 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy posypka do dekoracji Śmietanę  ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Tiramisu 357

tiramisu :)Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :)  Składniki :2 duże paczki podłużnych biszkoptówMasa :500 g serka mascarpone660 ml śmietanki kremówki 30 %3 łyżki cukru1 cukier waniliowy2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłejDo nasączenia biszkoptów1 szklanka ciepłej przegotowanej wody2 łyżki kawy rozpuszczalnej  1 cukier waniliowy2(...)żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie )Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia . Wierzch posypujemy gorzkim kakao .Odstawiamy do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 199

sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła(...)łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: SPÓD: Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki

Słodko-Słony Świat Ilony
Creme brulee w nowej odsłonie 209

szalonym niemal słońcem. Siłą wdarło mi się pod powieki, zmuszając do wychynięcia spod kołdry, w którą tak pracowicie się zawinęłam. Z uśmiechem od ucha do ucha zjadłam musli, żeby szybko się ubrać i wyjść z Ptysią na spacer. W parku natknęłam się na pierwsze przebiśniegi, na których widok miałam ochotę niemal krzyczeć z radości. Bo skoro nawet one postanowiły(...)brulee z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 168

Egzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie

Kuchnia PROzdrowotna
Barszcz ukraiński 171

Leje. Ciepłe kakao na rozgrzewkę. I ciepłe skarpetki :D Barszcz ukraiński - jedna z moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ją na zapas, jednak i tak znika w bardzo szybkim tempie :) Kto jeszcze nie próbował, temu gorąco polecam taki barszczyk :) Fasolę do barszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie(...)litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka masła i oliwy Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu

My simple kitchen
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 195

brak czasu, puff, przyziemne!) sprawiły, że musiałam znaleźć przepis, który mnie NIE ZAWIEDZIE. Koniec końców, w mojej kuchni narodził się tort, który jest nie tylko BANALNIE PROSTY, ale też szybki, NIEZAWODNY i przepyszny! A do tego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..?  Tak czy siak, OTO JEST(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego (polecam domowy z tego przepisu) 4 jaja w temp. pokojowej 2 szklanki maślanki PRZEŁOŻENIE: 230 g białej czekolady, połamanej  2 łyżki masła 2/3 szklanki śmietany kremówki do ciast + truskawki (ok. 1 opakowanie) Przygotowanie: W sporej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj masło z cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste

Gotowanie to kochanie
Tort Mikołajkowy 141

proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 35 min w 180 C Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany i miksować krótko na niskich obrotach. Biszkopt podzielić(...)Niestety foteczki nie są najlepszej jakości bo robione na szybko a na dodatek w tle jest mój synuś i mężuś. A z drugiej strony ważne dla mnie jest to, że mam uwieczniony swój tort na zdjęciu

Amatorka kuchenna
Szarlotka z solonym karmelem 139

Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Solony karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki(...)doprowadzamy do ponownego wrzenia. Kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu, aż mieszanina uzyska głęboko złoty kolor, prawie miedziany. Zdejmujemy z ognia i natychmiast, ale powoli dodajemy śmietanę (uwaga, bo mieszanina szybko zacznie parować i "bąbelkować"). Karmel dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej

Smakowity Blog Kulinarny
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 223

Składniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2

Luźna Kuchnia
Beza. Wszystko co najważniejsze 258

skończymy dodawać cały cukier, dalej miksując aż do rozpuszczenia i rozprowadzenia barwnika. Takie pastelowe ciastka też są śliczne.   Upieczone bezy możecie przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później(...)Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie

Karo in the Kitchen
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 179

Babeczki to moje ulubione słodycze, bo nadają się na każdą okazję – można je podać jako szybką przekąskę do kawy, ale także jako piękny i elegancki deser, który zachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja(...)mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy

Ciastkozercy
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 177

czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia jak taka mała istota zmienia świat. W związku z tym, że nie gotuję, albo gotuję na szybko - odgrzebuję zaległe przepisy i w wolnej chwili wrzucam. Pewnie kiedyś znajdę ten balans, że będę w stanie zajmować się wszystkim i przede wszystkim będę miała ochotę na to zamiast(...)idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły.   Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!