szybka kremówka - 801 przepisów (strona:44/54)

Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 159

ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy(...)zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na warstwę śmietanową: - 400 mililitrów śmietany kremówki (36%) - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany. Składniki do układania

Życie zamknięte w smaku
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1161

można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka) 2 galaretki truskawkowe Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy(...)płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy. Śmietankę wykładamy na biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach

Smakowy Raj
78. Spotanicznie, bez pieczenia czyli: kokosowy deser na ciasteczkowym spodzie! 229

Witajcie (: Nastało lekkie ochłodzenie, ale nas to w sumie bardzo cieszy, bo po tylu upalnych dniach przyda nam się troszkę ochłonąć! Dzisiejszy wpis poświęcony jest deserkowi

Symfonia Smaków
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 143

zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka(...)piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy  (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru Polewa kawowa:  do rondelka

Blondynka Gotuje
Sos kurkowy 155

się w nim jej synowa, tak zachwalała dodatek prażonej gorczycy i serka mascarpone, że uległam. Wczoraj nawet robiłyśmy test wzrokowy gorczycy, gdyż ostatnia jaką kupiła nie sprawdziła się, zbyt szybko przypaliła się na patelni i dodała nieprzyjemnej goryczki daniu. Wyciągnęłam torebki gorczycy jakie miałam w domu, okazało się, że miałam białą i żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy(...)cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą i białym pieprzem (nie będzie widoczny) i gotujemy sos jeszcze przez chwilkę. The post Sos kurkowy appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 245

wbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką.   5. CIASTO (1 min) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem(...)barwę. Gdy tak się stanie, zmniejszamy palnik do minimum i dodajemy 1 łyżkę masła. Mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy ok. 3 łyżki śmietany kremówki, cały czas mieszając. Dodajemy ze dwie szczypty soli, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Po ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi

Nerds Kitchen
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 664

Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minut

Smaczne Zdrowe
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 349

bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione(...)aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach 4 żółtka Wierzch i boki: 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 324

mąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu schłodzenia.  Pod koniec czasu chłodzenia(...)termoobieg). Na upieczony spód wykładamy fasolkę (w kształt słoneczka(:), fetę i pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy

Symfonia Smaków
Solony karmel- lekcja dla opornych 250

minuty na ściemnienie – zrobi się smakowicie rudo-kasztanowy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z już skarmelizowanym (zbrązowiałym) cukrem i wrzucamy od razu całe masło.   Uwaga! Mieszamy jednocześnie szybko i ostrożnie, bo karmel po wrzuceniu zimnego masła w szoku temperaturowym zacznie mocno buzować i kipieć, jak mleko. Kiedy masło dokładnie się rozpuści wlewamy do karmelu zagrzaną śmietankę i mieszamy dalej(...)Karmel będzie wtedy jak gęsty syrop, bez ogrzewania po wyjęciu z lodówki zachowa swoją płynną konsystencję. SKŁADNIKI 200g drobnego białego cukru 90g masła, pokrojonego na kawałki 120ml rzadkiej śmietanki kremówki 30 lub 36% ½ lub 1 płaska łyżeczka soli (jeśli lubicie mocniej słony, 1 łyżeczka jest idealna

Karo in the Kitchen
Niby mały szwedzki torcik... 139

SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem  150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym opakowaniu) 6 żółtek 100g masła (temperatura pokojowa) Do dekoracji 20g płatków migdałowych 3-4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki (nasza!- porzeczki zebrałam, opłukałam(...)doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej

les mirabelles
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 188

się cieszę:). Jest to mój pierwszy wielofunkcyjny robot stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione(...)aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach 4 żółtka Wierzch i boki: 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Tiramisu a’la rafaello 13617

spokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji: – 80 g wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce z małymi oczkami. Wiórki kokosowe przekładamy(...)porcje to lepiej nie pytajcie o kalorie Pyszny deser z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą Kokos w roli głównej Tiramisu w nowej wersji smakowej Szybki, smaczny deser deser Tiramisu a’la rafaello Smacznego!!! Źródło wpisu: Sprawdzona kuchnia

Relaxtime
Ciasto z duszkami na halloween 175

szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie(...)przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników:   200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka)  Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy

Jedzeniomania
Ciasto od Gordona R. 158

Zobaczyłam to ciasto w jednym z odcinków Gordona Ramsaya. Od razu przypadło mi do gustu! Uwielbiam imbir dlatego musiałam je wypróbować! Ciasto jest pyszne, szybkie i proste!  Polecam :) Składniki: 175 g miękkiego masła, 175 g cukru,  3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 175 g mąki pszennej (przesianej) W misce należy umieścić masło(...)chciałam aby ciasto było wysokie! Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, przed wyjęciem z obręczy ciasto odcinamy nożem od formy. Kładziemy na kratkę do wystygnięcia. Krem imbirowy: 300 ml śmietanki kremówki, świeży imbir Kremówkę ubijamy na sztywno, kiedy będzie już ubita dodajemy drobno starty imbir - u mnie tego imbiru było dużo, proponuje dodawać po trochu i dosmakować - wszystko według upodobań

Plate of Joy
made by Blondynka Gotuje 147

własny wymyślony, czcionkę swoją ulubioną lub wzór taki swój osobisty, albo wybrać jakiś z oferty firmy. Dodatkowym plusem jest łatwy i sympatyczny kontakt z właścicielem, który potrafi i chce szybko odpisać na pytanie. Cenię to bardzo.  Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis(...)napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki

Blondynka Gotuje
Tarta cytrynowa z winem 195

kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto.  Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem(...)Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha.  Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny  Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną

kolorowotorcikowo
Tarta serowa z truskawkami 237

truskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie. Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza ! Kruchy kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić(...)dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.  Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania