Mniej więcej w połowie kwietnia pokrzywa wyparła z mojej lodówki szpinak i jarmuż. Teraz to ona króluje w daniach z zieleniną. Często decyduję się na zupę. Bardzo lubię zjeść na śniadanie taki talerz zielonej mikstury. Ostatnio była to wegańska zupa-krem: Czytaj więcej
Kasia Sarnaszklanki gotowej kaszy kuskus - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach - 1 ogórek świeży (mały) - garść szpinaku lub rukoli - grillowane pomidorki cherry - grillowane szparagi - kilka świeżych rzodkiewek - grillowana papryka czerwona - listki mięty Całość wymieszaj ze sobą i odstaw na kwadrans, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę często urozmaicam
SMYKWKUCHNIsłodki i orzeźwiający, polecam. Restauracja PATIO ma przygotowane dwa menu w ramach festiwalu i do każdego jest podany ten sam smaczny deser. Na przystawkę podano krem z młodego szpinaku na mleczku kokosowym z szyjkami rakowymi, diablotkę z czarnuszką i kiełki czerwonej rzodkiewki. Lekka, smaczna przystawka. Przy obu menu przystawka jest taka sama. Jednym z głównych dań jest łosoś sous-vide
Mała CukierenkaSałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Surówka Coleslaw z czarnuszką Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Ogórki małosolne z koperkiem Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą
Moja smaczna kuchniaskosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, z farszem sycylijskim oraz o smaku pizzy. Nie spotkałam się jeszcze z taką opcją w innych, trójmiejskich pączkarniach (a jeśli już to w bardzo niewielu z nich
Grunt to przepis!jajka ***************************** 1. Na patelni przygotować gęsty beszamel : na gorącej patelni rozpuścić masło , dodać mąkę ,zrobić białą zasmażkę , rozprowadzić mlekiem i mieszając - zagotować . Dodać szpinak , roztarty czosnek , osolić do smaku , zagotować . 2 . Wbić jajka jak na sadzone , posolić i popieprzyć , posypać startym żółtym ostrym serem , przykryć pokrywką.Zapiekamy aż jajka nam się zetną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibabeczki doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jaglanej szklanka płatków teff 280 g pieczarek 4 łyżki siemienia lnianego 1-2 garście świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku, oliwki, zioła i przyprawy – wybierz te ulubione Sposób przygotowania: Zmielić siemię. Pieczarki i czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie zblendować. Masę wyłożyć
Okiem Blondynki by McBlondiwariacji tego dania (i na słodko, mniej słodko i całkowicie nie-słodko), że każdy chyba znajdzie opcję dla siebie. W naszym domu do tej pory królowały te ze szpinakiem, oraz tradycyjne z konfiturą domowej roboty. Dziś chciałam przedstawić Ci moje nowe odkrycie jakim są właśnie naleśniki z nutą imbiru i orzeźwiającej cytryny z nadzieniem z równie cytrynowym mascarpone. Mówię
Arbuziakikorzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin! Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny ,a także wapnia i żelaza niż szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne
Z Kuchni Do KuchniKrem jest delikatny w smaku z lekko wyczuwalną miętą. Można podać ją z grzankami lub upieczoną ciecierzycą, żeby była bardziej pożywna. Kalarepę można śmiało zamienić na brokuł czy garść szpinaku, będzie równie smaczna i jeszcze bardziej zielona ;) KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I KALAREPY Czas przygotowania 30 minut Z podanych składników wychodzą 3 porcje Pół kalarepy Średni ziemniak Niewielki kawałek selera
HealthyCreationsBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Włoch jabłko trafiło do Polski za sprawą Bony, żony Zygmunta Starego, królowej Polski. Bona Sforza przybyła właśnie z Włoch i „przywiozła” do Polski warzywa i owoce: włoszczyznę, sałatę, szpinak, fasolę szparagową, brokuły, kalarepę, kalafiory, kapustę ... i jabłka. Skoro Bona przyjechała do Polski w 1518 roku (ślub z Zygmuntem Starym wzięła w roku 1517, w Neapolu), możemy przyjąć, iż jabłko gości
królestwo garówsurówka jest świetnym dodatkiem do obiadu dla dziecka. Ma dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Bardzo dobrze będzie się komponować z tłuczonymi ziemiankami oraz roladkami schabowymi z serem i szpinakiem
AniaGotuje.plwcześniej namoczyć) 1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego Składniki: 3 banany 1 mango 1/4 ananasa 1/2 kiwi Składniki: 3 banany garść szpinaku 1 kiwi 1/2 zielonego melona Składniki: 3 banany 2 garście truskawek garść borówek garść malin Smacznego
wegujemykaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Podpłomyk z kurczakiem
Moja smaczna kuchnia