szpinak - 15265 przepisów (strona:594/1018)

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM 208

CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - 300g filet z łososia - opakowanie szpinaku - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 4 pomidory - 4 jajka - sól morska - sok z cytryny - 200 g jogurtu greckiego WYKONANIE: - naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą masła - na spód naczynia połóż pokrojonego w kostkę łososia, oprósz solą morską, skrop sokiem z cytryny - do osobnej miski wybij jajka, za pomocą trzepaczki wymieszaj z jogurtem(...)dopraw solą  - do masy jajecznej dodaj szpinak i "suchą" kaszę - masą jajeczno-szpinakową zalej łososia, na samym wierzchu ułóż pokrojonego w plastry pomidora - pomidory skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą - pieczemy 40 minut w piekarniku Smacznego

SMYKWKUCHNI
Razowe pierogi ze szpinakiem 196

sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 ząbek czosneku opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę żytnią(...)rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy

Truskawkowa Fiesta
Omlet kukurydziany ze szpinakiem 231

trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet! Składniki: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżki jogurtu greckiego garść szpinaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i słodką paprykę - wszystko(...)dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Szpinak myjemy, osuszamy i obcinamy ogonki - dodajemy do pozostałych składników. Na koniec ponownie wszystko mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię (dodajemy ok. 1,5 łyżki oleju). Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka ze szpinakiem, granatem, prosciutto, suszonymi pomidorami i jajem 423

jaja. To one powodują, że ta sałatka jest wyjątkowa. Jest na śniadanie. Pyszna! Składniki (na jedną porcję) garść sałaty (może być mix sałat, jak u mnie) pół garści świeżego szpinaku 1-2 jaja 1-2 plasterki szynki prosciutto  2-3 suszone pomidory ćwierć granata 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki szczypta soli Jaja(...)gotujemy na twardo. Mix sałat kładziemy na talerzu i mieszamy z umytym szpinakiem. Sałatę posypujemy ziarenkami garanata. Suszone pomidory kroimy w kostkę i również kładziemy na talerz. Szynkę kroimy lub rwiemy na mniejsze części i ładnie układamy na talerzu. Jaja kroimy na pół lub na ćwiartki. Oliwę z oliwek, miód, sok z połowy limonki i sól dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką

Mango Papaja
Tarta szpinakowo - serowa. 147

tysiąc razy i za każdym razem zupełnie inaczej, wszystko zależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście nie ten z zalewy) 180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło(...)czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Do garnuszka wrzucamy trochę masła, czekamy aż się rozpuści następnie dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową i dusimy. Gdy szpinak jest uduszony odparowujemy wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne  ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę

Brzuszki Łakomczuszki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem pieczone w piekarniku 342

Składniki: 300 gram piersi z kurczaka 150 gram szpinaku (ja użyłam mrożonego) kilka łyżek musztardy dijon pół cebuli szczypta chili w płatkach sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka koperku  garść świeżej bazylii Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili i posiekanym koperkiem oraz bazylią z każdej strony. Układamy na desce(...)każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy i układamy odrobinę szpinaku oraz kawałek cebuli. Zawijamy jak zrazy, możemy też przypiąć je wykałaczką choć ja uważam, że nie jest to konieczne. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką oliwy z oliwek tak by nic nam nie przywarło i układamy w nim nasze roladki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut. W połowie

Mango Papaja
Leśny mech 6211

zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina(...)Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar

Słodkości i nie tylko
Recyklingowy makaron 217

przecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z  tego(...)względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy al dente w sporej ilości dobrze osolonej wody (ok. 2 min. krócej, niż podają na opakowaniu). W czasie gdy makaron

Ratunku obiad
Makaron z zielonymi szparagami. 271

Zielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy(...)parze i gotujemy 5 min. Po 4 min dodajemy główki i gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany

Miksturownik
Spanakopita 159

Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;).  Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki(...)duże porcje: 400 g szpinaku w liściach (może być mrożony) 150 g sera feta (podróbka też może być ;)) 4 płaty ciasta filo 2 ząbki czosnku oliwa Sposób przygotowania: Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że feta jest słona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać. Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą

Obiad za dychę
Roladki schabowe w sosie szczawiowym 183

Byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 0,7 l wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić(...)plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie

Monia miesza i gotuje
Szpinak z jajkiem - szybkie danie 149

Dawno nie jadłam szpinaku. Kupiłam, umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju i jak szpinak powoli wiądł (nie mogę się nigdy nadziwić, że z wielkiej wiązki robi się w krótkim czasie niewielka jednoosobowa kupka) to ja zastanawiałam się na jakie dodatki mam ochotę... No i wyszło z tego takie danie jak powyżej i poniżej prezentuję:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 162

Zachciało mi się placków ziemniaczanych, a do nich coś innego niż tradycyjne dodatki.  Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku(...)cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej  Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Puree selerowe, pstrąg i szpinak, czyli smakowita kompozycja:) 165

Kupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy