CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - 300g filet z łososia - opakowanie szpinaku - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 4 pomidory - 4 jajka - sól morska - sok z cytryny - 200 g jogurtu greckiego WYKONANIE: - naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą masła - na spód naczynia połóż pokrojonego w kostkę łososia, oprósz solą morską, skrop sokiem z cytryny - do osobnej miski wybij jajka, za pomocą trzepaczki wymieszaj z jogurtem(...)dopraw solą - do masy jajecznej dodaj szpinak i "suchą" kaszę - masą jajeczno-szpinakową zalej łososia, na samym wierzchu ułóż pokrojonego w plastry pomidora - pomidory skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą - pieczemy 40 minut w piekarniku Smacznego
SMYKWKUCHNIsercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 ząbek czosneku opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę żytnią(...)rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy
Truskawkowa Fiestatrzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet! Składniki: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżki jogurtu greckiego garść szpinaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i słodką paprykę - wszystko(...)dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Szpinak myjemy, osuszamy i obcinamy ogonki - dodajemy do pozostałych składników. Na koniec ponownie wszystko mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię (dodajemy ok. 1,5 łyżki oleju). Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestajaja. To one powodują, że ta sałatka jest wyjątkowa. Jest na śniadanie. Pyszna! Składniki (na jedną porcję) garść sałaty (może być mix sałat, jak u mnie) pół garści świeżego szpinaku 1-2 jaja 1-2 plasterki szynki prosciutto 2-3 suszone pomidory ćwierć granata 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki szczypta soli Jaja(...)gotujemy na twardo. Mix sałat kładziemy na talerzu i mieszamy z umytym szpinakiem. Sałatę posypujemy ziarenkami garanata. Suszone pomidory kroimy w kostkę i również kładziemy na talerz. Szynkę kroimy lub rwiemy na mniejsze części i ładnie układamy na talerzu. Jaja kroimy na pół lub na ćwiartki. Oliwę z oliwek, miód, sok z połowy limonki i sól dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką
Mango Papajatysiąc razy i za każdym razem zupełnie inaczej, wszystko zależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście nie ten z zalewy) 180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło(...)czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Do garnuszka wrzucamy trochę masła, czekamy aż się rozpuści następnie dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową i dusimy. Gdy szpinak jest uduszony odparowujemy wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 300 gram piersi z kurczaka 150 gram szpinaku (ja użyłam mrożonego) kilka łyżek musztardy dijon pół cebuli szczypta chili w płatkach sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka koperku garść świeżej bazylii Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili i posiekanym koperkiem oraz bazylią z każdej strony. Układamy na desce(...)każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy i układamy odrobinę szpinaku oraz kawałek cebuli. Zawijamy jak zrazy, możemy też przypiąć je wykałaczką choć ja uważam, że nie jest to konieczne. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką oliwy z oliwek tak by nic nam nie przywarło i układamy w nim nasze roladki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut. W połowie
Mango Papajazrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina(...)Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar
Słodkości i nie tylkoprzecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z tego(...)względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy al dente w sporej ilości dobrze osolonej wody (ok. 2 min. krócej, niż podają na opakowaniu). W czasie gdy makaron
Ratunku obiadZielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy(...)parze i gotujemy 5 min. Po 4 min dodajemy główki i gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany
MiksturownikSpanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;). Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki(...)duże porcje: 400 g szpinaku w liściach (może być mrożony) 150 g sera feta (podróbka też może być ;)) 4 płaty ciasta filo 2 ząbki czosnku oliwa Sposób przygotowania: Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że feta jest słona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać. Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą
Obiad za dychęByłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 0,7 l wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić(...)plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie
Monia miesza i gotujeDawno nie jadłam szpinaku. Kupiłam, umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju i jak szpinak powoli wiądł (nie mogę się nigdy nadziwić, że z wielkiej wiązki robi się w krótkim czasie niewielka jednoosobowa kupka) to ja zastanawiałam się na jakie dodatki mam ochotę... No i wyszło z tego takie danie jak powyżej i poniżej prezentuję:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZachciało mi się placków ziemniaczanych, a do nich coś innego niż tradycyjne dodatki. Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku(...)cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy