natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę(...)podlewamy bulionem i redukujemy dalej. Po około 5 minutach dodajemy łyżkę masła i gotujemy przez chwilę. Kasza: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Drobno kroimy świeże listki młodego szpinaku i wraz z masłem dodajemy do kaszy. Wszystko razem mieszamy. Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną kaszą i sosem figowym
Smakowity Blog Kulinarnyoliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki(...)minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić
SzczyptaSmaQocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny 1 łyżkę - woda 1,5 łyżki - sól - biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY - szpinak świeży 3 garście - owoc sharon 2 szt - nektar bananowy 1 szklankę SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - zaczynam od przygotowania sosu holenderskiego do garnka wlewam wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę(...)gotowe wykładam je na ręcznik papierowy aby się odsączyło od wody. - rozgrzewam patelnię teflonową i układam na niej plastry boczku oraz prażę orzechy włoskie - do większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek - gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy układam na talerzu polewam sosem i podaje wraz z sokiem
Basia w kuchniPyszna i lekka. Idealna do podania na imprezie domowej czy tez do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Polecam spróbować, bo kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Do tego szpinak, warzywa i pyszny dressing na bazie oleju z pestek dyni. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanej kaszy gryczanej * szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej * 6-7 pomidorków koktajlowych * 12 czarnych oliwek * 50g dobrej jakościowo(...)podsuszanej kiełbasy - u mnie papieska * garść świeżego szpinaku * dressing : 4 łyżki oleju z pestek dyni, sok z ćwiartki cytryny, łyżeczka miodu lipowego, sól, pieprz do smaku * opcjonalnie sezam i czarnuszka do posypania Przygotowanie : Składniki dressingu połączyć. Pomidorki przekroić na połówki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem i podawać. Polecam sałatkę posypać sezamem i czarnuszką
Magiczne Życie Martyricotta hotcakes ze szpinakiem i wędzonym łososiem, keczup Często zajadałam się taką wersją placków na kolację, czy obiad. Dawno ich już nie robiłam i w sumie stwierdziłam, czemu by nie zrobić ich na śniadanie? Bo przecież placki nie muszą być tylko na słodko. Do tego obowiązkowo keczup, bo bez niego ani rusz. :P Ciężkie 1,5 tygodnia przede mną(...)ciężkie... Przepis: 45g przesianej mąki 100g ricotty 60-70ml mleka duża garść posiekanych liści szpinaku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pieprz,sól, czosnek, skórka starta z cytryny 50g wędzonego łososia Białko ubijam na sztywną pianę. Resztę składników(oprócz łososia) ze sobą miksuję i delikatnie dodaję białko i łososia. Smażę na rozgrzanej patelni* *radzę nie robić
More food, love and dreamsPrzepis: 40g płatków owsianych + ok.60ml gorącej wody 20g mąki razowej/lub innej duże jajko + ew. białko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść świeżego szpinaku sól, pieprz, zioła starty ser żółty masło do smażenia Płatki zalać wieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki. Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni
More food, love and dreamstakiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 40 dag szpinaku 15 dag sera feta sól, pieprz olej do smażenia 3/4 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, delikatnie rozbijamy tłuczkiem,oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię na małą ilośc oleju(...)wrzucamy szpinak, doprawiamy delikatnie solą, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy, podduszamy aż wyparuje cały płyn. Studzimy. Rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy po długości w roladkę, obwiązujemy mocno nicią. Obsmażamy roladkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie wkładamy do naczynia żarodopornego, podlewamy bulionem, podpiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło krojąc w grube plastry, lub na zimno jako dodatek do chleba
Z Majeczką w kuchniWczoraj było Cannelloni z mięsem mielonym na parze , także dziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :) Składniki : 180g mięsa mielonego
Parowar FacetaCiekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g fety 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy
charlotte gotujeczas napiszę coś więcej o tym produkcie ;D ~ Szpinakowo-cukiniowa kasza jaglana z cynamonem, żurawiną, serkiem twarogowym, masą makową i ostropestem ~ Składniki: 40g kaszy jaglenej pół cukinii (~100g) ~70g szpinaku słodzidło cynamon + 100g serka twarogowego 30g masy makowej żurawina ostropest granulowany Kaszę podprażamy, opłukujemy i gotujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie. Dodajemy startą na dużych oczkach cukinię(...)zblendowane liście szpinaku, słodzidło, cynamon i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do miseczki. Serek mieszamy z masą makową, a żurawinę blendujemy na mus. Dodatki umieszczamy w miseczce i posypujemy ostropestem
Kuchenny Skrawek Niebaśniadanko z chlorofilem, bez dodatku cukru, ale mimo wszystko słodkie :) ~ Płatki owsiane z musem szpinakowo-bananowym, kiwi i serkiem twarogowym ~ Składniki: 30g płatków owsianych mocno dojrzały banan ~100g szpinaku + 100g serka twarogowego, kiwi Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Szpinak i banana miksujemy i przekładamy do słoiczka. Na to kładziemy płatki, serek i pokrojone w kosteczkę kiwi
Kuchenny Skrawek Niebaprzepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko 250ml gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność(...)sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :) ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone z wody
Walijskie PichcenieSkładniki: Ciasto: 2 jaja 30 g roztopionego masła 100 g mąki 200 ml mleka sól pieprz Nadzienie: 250 g szpinaku 2 łyżki roztopionego masła 300 g pieczarek 50 g startego sera żółtego Sos: 200 ml śmietanki 30% 50 g startego sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej(...)strony. Farsz: W rondlu rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodajemy orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Sos: Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku
Gorący kąsekSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą formować klopsy(...)cedzakiem na talerz do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim ogniu następnie wsypać mrożoną zupę jarzynową i gotować z 10 minut szpinak świeży sparzony na sicie pokroić i dodać do zupy, gotować z 5 minut śmietanę słodką 12% wymieszać z 3 łyżkami mąki i zagęścić zupę mieszając teraz do zupy włożyć klopsy
W Mojej Kuchni Lubię