raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim
MarciochaKucharzyłyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/2 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru przyprawa do pizzy 250g kurek czerwona cebula sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania świeży szpinak ser gorgonzola 2-3 ząbki czosnku 400 ml sosu śmietanowego , ser mozzarella Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem. Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku. Na uformowany spód pizzy nałożyć kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach
MarciochaKucharzyFaszerowane makaronowe muszle: czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę(...)pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym
MarciochaKucharzyIdealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki(...)podsmażać aż szpinak " zwiędnie" dodać śmietanę i na małym ogniu mieszać jeszcze 5 minut, doprawić sola i pozostałymi przyprawami. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać do sosu i dokładnie wymieszać całość. Danie podawać oprószone parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzyWiosna to idealny czas na gęste i pożywne koktajle, które zastąpią nawet śniadanie. Dzisiaj moja propozycja zielonego witaminowego smoothie z płatkami owsianymi. Składniki : * 4 kostki mrożonego szpinaku * kiwi * banan * łyżka płatków bądź otrębów owsianych * 2 łyżki jogurtu naturalnego * szklanka mleka Przygotowanie : Wszystkie składniki przekładamy do blendera, mieszamy. Podajemy od razu. Koktajl przez dodanie mrożonego szpinaku jest idealnie zimny
Magiczne Życie Martymięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy kawałek. W połowie(...)czasu dorzucamy ugotowane uprzednio kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso. Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCookingTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka
Pink EnvelopeContaldo z "Dwóch łakomych Włochów" . Pokrzywy miałam trochę za mało, dlatego dodałam też liście rzodkiewki, którą przyniosłam rano z targu (były takie ładne :)). Wy z powodzeniem możecie zastąpić pokrzywy szpinakiem. Zrezygnowałam z dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren. P.s. Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne(...)drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego
Chilli Czosnek i Oliwaczasu się bawić w samodzielne przyrządzanie pasty curry, to trzeba sobie radzić inaczej, czyli tak: Składniki 1 podwójna pierś kurczaka 1/3 kostki masła pół paczki mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku łyżka stołowa przyprawy curry pół szklanki jogurtu albo śmietanki 18% szczypta chilli – lub ile kto lubi sól Przygotowanie Masło należy rozpuścić na patelni i zebrać z wierzchu białą(...)sposób powstaje nam sklarowane masło (odpowiednik hinduskiego ghee). Kurczaka pokroić w sporą kostkę, posypać curry i smażyć na maśle – dzięki niemu mięso będzie niezwykle delikatne. W osobnym garnku obgotować szpinak, odcedzić i wrzucić na patelnię z kurczakiem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, chilli i sól do smaku. Smażyć wszystko jeszcze przez chwilkę. Zdjąć ognia i dodać jogurt lub śmietankę. Dobrze wymieszać
Kulinarne InspiracjeŚwieże obowiązkowo polane czosnkowym masełkiem, a odsmażane... po prostu pycha! Składniki: 700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 800g szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ale może być świeży, albo mrożony w liściach -wtedy trzeba go trochę posiekać) 150 g sera feta (może być zamiennik w postaci Favity) 4 ząbki czosnku(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. W tym czasie możemy przygotować farsz. Na oliwie krótko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy wszystko przez kilka minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy
Kulinarne Inspiracjednia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło. 16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, dodać lekko zgnieciony ząbek czosnku, sól(...)cieniutkie paseczki. Osiem kromek chleba tostowego posmarować obficie serkiem, posypać posiekanymi oliwkami i ułożyć na nich kurczaka. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory i sporo listków młodego szpinaku. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i porządnie docisnąć. Przekroić na trójkąty. Żeby kanapeczki się trzymały wbiłam w nie ozdobne patyczki
Kulinarne Inspiracjeniektórych momentach nawet 25 mg. W dzisiejszych czasach dość trudno odżywiać się idealnie, dlatego pozwoliłam sobie przygotować zestawienie produktów, które najlepiej przyczyniają się do zwiększenia poziomu żelaza. Zapomnijcie o szpinaku i burakach Są lepsze źródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować(...)powinniśmy zacząć, to wyeliminować je z diety. Żelazo najlepiej nam służy w towarzystwie witaminy C, E, B12, B6, również z kwasem foliowym, miedzią i cynkiem. A znajdziemy je w szpinaku, pietruszce, jajkach, papryce i pomidorach. Warto do posiłków dodawać podprażone orzechy, pestki, przyprawy (kminek i kurkumę), podgryzać suszone owoce i zwiększyć ilość ziaren w swojej diecie. Kasz, grochu
CoolinarniePLJeśli wolicie koktajle o rzadszej konsystencji polecamy ten na zielonej herbacie . Zielony koktajl z błonnikiem jabłkowym i imbirem SKŁADNIKI: 1/2 słodkiej pomarańczy 1/2 awokado 1/2 banana 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka błonnika jabłkowego 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Pomarańczę, banana i awokado obieramy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu(...)roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki - wrzucamy do garnka Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw Solimy i dodajemy pieprz do smaku Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comryżowej sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku- wyciśnięty, nie krojony odrobina oliwy z oliwek- do smażenia Dodatki: 2-4 paluszki krabowe surimi 1-2 garści świeżych liści szpinaku 1 garstka kiełków brokuła śmietana 36% opcjonalnie 18% bądź jogurt naturalny gęsty- 2-3 łyżki świeżo mielony pieprz opcjonalnie- inne dodatki na przykład: ser, mozzarella, pomidor, świeża bazylia Przygotowanie(...)ciasta zmieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na gładką masę 2. Na patelnię, polać odrobinę oliwy 3. Ułożyć na patelni pokrojone na małe plasterki paluszki surimi i umyte liście szpinaku w całości. 4. Wylać ciasto i trzymać od przykryciem aż omlet od spodu się zarumieni 5. Przełożyć omlet na drugą stronę- można do tego celu użyć dużego talerza, pokrywki płaskiej
KreatywnePiny