warzyw i owoców! Smakuje genialnie! Jeśli nie boisz się eksperymentów kulinarnych, musisz koniecznie wypróbować. Sałatka pochodzi z Hiszpanii. Przepis z książki Kuchnia wegetariańska świata . Składniki: 4 pomarańcze 200 g szpinaku 1/2 czerwonej cebuli 150g czarnych oliwek 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 7 łyżek oliwy z oliwek Obierz pomarańcze, podziel na cząstki, zbierz wyciekający sok do miseczki. Umyj szpinak
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak
Qlinarnie i QlinarnieTaki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg kalarepa 1 sztuka brokuły mały 1 sztuka kukurydza konserwowa 1/2 puszki groszek zielony - 1 szklanka fasolka szparagowa 0.2 kg. por 1/2 sztuki(...)kostka rosołowa 2 sztuki Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru dodać wszystkie warzywne składniki
Jadło i czytadłociasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek(...)potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut
Jadło i czytadłoBulion warzywny - 2 litry Cebula 1 sztuka Czosnek 5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości Doprawiamy. Zawartość naszej patelni
Jadło i czytadłogarści świeżego szpinaku 2 jajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką
Jadło i czytadłoJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna Pasjimiłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki maki gryczanej - 1 jajo ekologiczne(...)sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy
SMYKWKUCHNIsiły. Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony
BaRepasJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny
Kuchnia Pełna Pasjipołowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta lub płatki kukurydziane zmielone -orzechy włoskie w moździerzu ugniecione -szpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa, łyżka -syrop z brzoskwiń, łyżeczka -sól, szczypta Parówkę zawijamy w ser, obtaczamy w jajku, następnie w bułce i znów w jajku(...)Smażymy na maśle klarowanym do zrumienienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie do jajka w trakcie roztrzepywania dodać paprykę sypką. Wszystkie składniki na sos mieszamy w naczynku. Na talerz wykładamy szpinak, melon, podlewamy sosem, posypujemy orzechami i parmezanem. Na górze układamy nasze parówkowe krokiety. Smacznego
BaRepasDzisiaj na śniadanko: omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła(...)spód omleta jest już "sztywny/spieczony", wtedy delikatnie ruszamy patelnią sprawdzając, czy omlet odkleił się już od dna patelni. Podpiekamy jeszcze chwilę i na połowę omleta układamy pomidora, pieczarki, i szpinak. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i zsuwamy delikatnie na talerz, ale tylko do połowy, wtedy szybkim ruchem patelni składamy omleta na pół
vegetaniepewni, że często będzie on gościł na łamach naszego bloga. Jednak postaramy się nie zanudzić Was daniami spod znaku Wezuwiusza. Dzisiejsza wersja : Pastani na zielono z brokułami, kalarepą i szpinakiem. Pastani na zielono : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu pastani 1 świeży brokuł 1 kalarepa 4 brykiety szpinaku garść żółtej fasolki szparagowej 250 ml jogurtu naturalnego pieprz, zioła prowansalskie Makaron
vegetanielekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 dkg startego żółtego sera 1 duży seler gałka muszkatołowa pieprz oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy do serka śmietankowego i dobrze mieszamy
vegetaniewarzywami. Tak powstała koncepcja warzywnego tortu. Najprostsza forma to oczywiście naleśniki, ale chcieliśmy, żeby były trochę inne, tak więc wpadliśmy na pomysł, że dodamy do naleśników szpinak i w ten sposób zrobiły się zielone :) Teraz jeszcze tylko warzywa, tortownica i torcik gotowy. Tak więc zabieramy się do pracy. Zobaczcie co nam wyszło :) Torcik warzywny z zielonych naleśników oraz(...)grzanki Naleśniki : 5 naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki
vegetanie