szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:75/100)

Ciasto "Krówka" 243

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają

Kuchnia Pełna Pasji
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 238

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni 154

minut) : - brokuła gotujemy 10 minut - w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści - krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki dyni(...)krem nie jest wystarczająco wyrazisty wtedy dodajemy więcej sera. Krem  jest  najlepszy po kilku godzinach - jak się już przegryzie. Moja rodzina lubi zabielić śmietaną (; SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Polędwiczki w sosie kurkowym 230

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 204

smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju. Ciasto wymieszać chochlą, nabrać porcję(...)odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia marchewka 2 małe cukinie

Even Better Food
45 przepisów na Karnawał 2016 151

cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi(...)Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem

Moja smaczna kuchnia
Lukier niejedno ma imię 213

Lukier złocisty wg M. Gessler Składniki: 1 szklanka cukru pudru żółtko sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Składniki ucierać dokładnie w miseczce ok. 15 min. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodać cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny. Zalety: łatwy w przygotowaniu, złocisty kolor Wady: szybko tężeje, surowe żółtko Barwienie lukru Lukier możemy barwić aby uzyskać(...)wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku

Pyry na Gaz
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 292

smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas. 3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę. Zwijać w roladę. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć(...)papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut. SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 150 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny 1 łyżka kaparów tymianek, rozmaryn KAMIS sól, pieprz Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym. Dolać wino, wsypać po szczypcie

kolorowotorcikowo
Jarmuż zasmażany z kabaczkiem (lub cukiną) 114

także wapnia . Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan , związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza ." (źródło: Wikipedia)   Jarmuż potraktowałam podobnie jak szpinak i dodałam uduszonego kabaczka z czosnkiem. Wspaniały dodatek do letniego obiadu, naprawdę polecam i nie żałujcie czosnku.     3 porcje: około 6-7 liści jarmużu 1 młody kabaczek 3 ząbki(...)oleju z solą i pieprzem. Obgotowany jarmuż pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kabaczka razem ze zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową, dusić jeszcze około 3 minut. Można dodać łyżkę śmietany

Jadło i czytadło
spaghetti serowe z brokułem i orzechami nerkowca! 169

możemy kupić bez problemu, niemalże każdy makaron czy to ciemno brązowy z gryki - soba, czy z mąki żytniej, po całą gamę makaronów z pełnego ziarna i dodatkami np. szpinakiem czy burakiem. Dzisiaj u mnie tradycyjny włoski makaron typu spaghetti, z dużą ilością dobrego sera, brokuła i orzechów nerkowca. To taki nasz obiad w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej(...)parmezanu - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietanki - sól, piperz - 2 jajka kurze - 2 żabki czosnku - 3 -4 łyżki oliwy z oliwek Makaron gotujemy al dente. W misce wymieszaj: mleko, śmietanę, jajka, sery i przyprawy.  Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, dodaj brokuła, ugotowany makaron, wlej masę i mieszaj aż składniki połączą się w gęsty kremowy sos. Całość posyp orzeszkami

SMYKWKUCHNI
Leśny mech 205

dodawać olej, cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Mąkę tortową przesiać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta, dokładnie, lecz krótko zmiksować. Dodać szpinak i ponownie krótko, lecz dokładnie zmiksować całość. Tortownicę o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez(...)górną część pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki).  Krem 200 ml śmietany 36% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek dowolna ilość dowolnych owoców

Słodkie inspiracje
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 143

SKŁADNIKI :   1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g kremowego twarożku 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 2 jajka 150 g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania oraz listki mięty(...)Patelnie tytanowe linia Woll diamond  DIETETYCZNA PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SZPINAKIEM  Patelnia tytanowa Woll diamond Patelnie tytanowe firmy Woll.pl

Kulinarne Fantazje Marioli
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 137

drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. farsz: 100 g kaszy gryczanej (=1 woreczek) 300 g półtłustego twarogu 1 średnia cebula  1 łyżka masła sól(...)składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy. Do naleśników idealnie będzie pasował sos czosnkowo-jogurtowy (tj. 1 ząbek czosnku, jogurt naturalny - ewentualnie pół na pół ze śmietaną lub majonezem, sól, pieprz, szczypta cukru).  Smacznego

bistro mama
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 188

gotowaniu. Zagotowujemy i dodajemy garść pestek z dyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie(...)przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki

vegetanie
Dufinki 198

jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania