chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym niebem ...gdzie dzień trwa znacznie dłużej, a noce są wyjątkowo ciekawe i ruchliwe. Przygotuję muszle makaronowe ze szpinakiem, ser ricotta zastąpię naszym ryckim polskim serem. Pokombinuję troszkę, gdyż nie zawsze mam komplet składników „na już”. Wystarczą dobre chęci i można wyczarować bardzo wykwintne danie, które zachwyci(...)długodojrzewający ser o niepowtarzalnym, łagodnym smaku z lekką nutą pikantności. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania. -koncentrat pomidorowy DWORSKI - pieprz ziołowy Skworcu -bazylia, sól -ser Grana Padano -śmietana -czosnek Najpierw zagotuj posoloną wodę , dodaj muszle makaronowe i gotuj,ale nie do końca. Nie mają być ugotowane, ale takie plastyczne, nie za twarde ,ani nie za miękkie
Z Kuchni Do Kuchnibatatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek(...)Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje
Qlinarnie i Qlinarniesałatą rzymską i szpinakiem. Omlet jest syty i starczy dla dwóch osób. Polecam ze szpinakiem który nadaje mu lekko kwaskowy smak. 5 jaj 2 sałaty rzymskie 5 pomidorków koktajlowych 1 garść szczawiu sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego startego 1 łyżka śmietany 18% gęstej koper świeży 2 łyżki masła Sałatę rzymską kroję na osiem części. Przesmażam chwile
wesoła kuchniachudego twarożku -> 100g jogurtu greckiego -> 2 pomarańcze -> Pestki granatu -> Migdały Wykonanie: Świeży szpinak należy dokładnie zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony po około 1-2 minuty. W tym czasie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak, by zmienić kolor makaronu. I choć jest trochę przy tym pracy, uwierzcie mi że naprawdę warto
Zasmakuj KuchniSzpinak rozmrozić, odcedzić i wylać nadmiar wody. Za pomocą blendera zmiksować szpinak razem z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie czekolady – pokruszyć czekoladę do miseczki, wlać śmietanę. Postawić miseczkę na garnuszku z parującą wodą. Cały czas mieszać(...)ostygnie. Wykończenie – polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, założyć motylek, ubijać 1 minutę, obroty 3 zdjąć motylek, dodać odsączony szpinak, olej, sok z cytryny, zmiksować obroty od 1 do 9, czas około 10 sek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować obroty 4, czas 30 sek czekoladę przygotować
Kuchnia Pokoleńkurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego 5 łyżek śmietany 18% musztarda stołowa biała nić(...)tylko oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i zeszklij na średnim ogniu. Gdy się zezłoci, przełóż ją na talerz, nie zbieraj całego tłuszczu. Wrzuć na patelnię bryłki szpinaku i na małym ogniu rozmróź je. Co jakiś czas przemieszaj. Gdy się rozpuści, dodaj trochę soli ziołowej, pieprzów i cebulkę. Po przestudzeniu szpinaku dodaj do niego starty ser, połącz
Anioszek w kuchnipieprz Olej do smażenia Sałatka: *********************** świeże liście szpinaku różno kolorowe pomidorki koktajlowe 1 mała cebula kapary oliwa odrobina octu winnego ******************************** 1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę. 2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką(...)stron. 5. Placuszki osączyć na ręczniki papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sałatką lub z ulubionym sosem albo keczupem lub musztardą. Na talerze rozłożyć opłukany i osuszony szpinak ,pokrojone pomidorki koktajlowe ,posiekaną drobno cebulę i kapary.Polać oliwą i octem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiznacie to ciasto więc chętnie się z wami podzielę moim przepisem. Składniki: 400 g szpinaku 250 g ksylitolu Kłos -Pol 3 jajka niepełna szklanka oleju 300 g mąki tortowej typ 500 Kłos-Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki ksylitolu Kłos Pol poziomki 3 garście Truskawki
Różowa kuchniachwilę razem gotować. Wymieszać śmietanę z żółtkiem, dodać dwie łyżki gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa
królestwo garówsięgam zawsze po DANIA BABCI ZOSI FIRMY SYS. Dziś u mnie placki ziemniaczane ze szpinakiem wystarczy trochę wody i gotowe.Smażę na oleju kokosowym. Podałam z ogórkiem kiszonym mojej babci, z serem korycińskim swojskim Zarzeckich (tym oryginalnym) oraz ze szczypiorkiem i kleksem śmietany. No cóż, danie warte miliona dolarów. Wszyscy zadowoleni. Ja szczególnie. Polecam
Z Kuchni Do Kuchniziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Sałatka z pęczaku 200 g pęczaku 1 mała czerwona cebula 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju
codojedzeniakształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól, pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura
Kulinarny karnet ChristopheraMOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek czosnku garść pokrojonych ziół (u mnie szpinak, lecz można dodać również liście pokrzywy, szczaw, szczypior, bazylię, oregano lub startą, wraz
Rozpustne gotowanie