 "Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 251
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 251W swojej kolekcji mam coraz więcej książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej
Szefowa kuchni Makaron carbonara fit / dietetyczny 163
Makaron carbonara fit / dietetyczny 163Spaghetti carbonara jest pyszne - ale boczek i śmietanka 30% to prawdziwy grzech:). Dlatego proponuję jej lżejszą wersję - poniżej przepis na 1 porcję. 50g szynki parmeńskiej
Szefowa kuchni Spaghetti z mieloną wołowiną, czerwonym winem i świeżą rukolą 211
Spaghetti z mieloną wołowiną, czerwonym winem i świeżą rukolą 211Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda
Szefowa kuchni Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami 139
Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami 139Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1
Szefowa kuchni Jajka faszerowane serem cheddar i koperkiem 136
Jajka faszerowane serem cheddar i koperkiem 136Przygotowanie tych jajek nie zajmie więcej czasu niż jajek z majonezem a są naprawdę smaczne. 3 jajka L 3 łyżki startego sera cheddar 1
Szefowa kuchni Udka bez kości faszerowane salami, serem, papryką i cebulą 137
Udka bez kości faszerowane salami, serem, papryką i cebulą 137Udka bez kości zawsze robią furorę na imprezach. Danie na ciepło, które możemy przygotować wcześniej a w odpowiednim momencie wstawić tylko do piekarnika i czekać aż
Szefowa kuchni Maślana babka z krówkami 144
Maślana babka z krówkami 144Rozpuszczone krówki w maślanej babce - lepiej być nie może:). Krówki do ciasta powinny być twarde, nie ciągnące. 200 g masła 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4
Szefowa kuchni Karp w galarecie 174
Karp w galarecie 174Są takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie karp w galarecie, bo nie przypominam sobie by
Szefowa kuchni Krokiety z pieczarkami 249
Krokiety z pieczarkami 249Krokiety z pieczarkami - ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto:). Jeśli zrobimy ich wiecej, odgrzane również smakują dobrze. Jeśli planujemy zrobić je na wigilię - możemy zamrozić
Szefowa kuchni Orzeszki z kremem kokosowym 167
Orzeszki z kremem kokosowym 167Pamiętam ten deser z dzieciństwa:). Zrobienie orzeszków wydawać się może trudne. Nic bardziej mylnego, wystarczy forma do orzeszków, trochę chęci i czasu a ich przygotowanie możemy
Szefowa kuchni Pierniczki w czekoladowej polewie 169
Pierniczki w czekoladowej polewie 169Pierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:). Pierniki: 2
Szefowa kuchni Pierniczki - lukrowane choinki 146
Pierniczki - lukrowane choinki 146Te intensywnie zielone pierniczki to uczta dla oka i podniebienia:). Są bardzo słodkie, bo mają na sobie sporo lukru. Dzięki niemu są miękkie już kolejnego dnia
Szefowa kuchni Pierniczki - gwiazdki na choinkę 148
Pierniczki - gwiazdki na choinkę 148Pierniczki to nie tylko smakowita przekąska, ale także świetna ozdoba na choinkę, którą można później zjeść;). Ich przygotowanie dostarcza wiele radości a zapach wprowadzi w świąteczny
Szefowa kuchni Makaron po chłopsku 181
Makaron po chłopsku 181Makaron po chłopsku to konkretna, smaczna i sycąca propozycja obiadowa:). Makaron, dużo kiełbasy, papryka, cebula, pomidory i ser - tych składników potrzebujemy do stworzenia tego dania.
Szefowa kuchni Naleśniki zapiekane z pieczarkami 140
Naleśniki zapiekane z pieczarkami 140Naleśniki z pieczarkami smakują każdemu - przedstawiam pomysł na wegetariański, bezmięsny obiad:). Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki
Szefowa kuchni