szarlotki - 4330 przepisów (strona:72/289)

Szarlotka z pianką 159

Szarlotka z pianką Kruche, maślane ciasto, soczyste jabłka i delikatna bezowa pianka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje zarówno gościom jak i wszystkim domownikom. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g zimnego masła 5 żółtek 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szarlotka z pianką pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Szarlotka z wiśniami 168

chwilę święta. Przygotowania do nich ruszyły pełną parą. W domu harmider i zamieszanie. W wolnej chwili w trakcie przed świątecznej zawieruchy proponuje wam pyszny i bardzo intrygujący wypiek- Szarlotkę z wiśniami. Jest to dosyć oryginalne połączenie jabłek i wiśni, które są w Polsce dostępne praktycznie przez cały rok. Jest to szarlotka, która wyróżnia się swoim smakiem i wyglądem. Pyszna

Ciasta z tradycjami
Szarlotka w pucharku z bezami i sosem toffi 125

zrobić ukochanej osobie. Ja pomysł na swój walentynkowy deser wymyśliłam już dawno temu i od czasu do czasu wracam do niego myślami. Z racji tego, że Piotrek uwielbia babciną szarlotkę postanowiłam przygotować mu mini szarlotkę w pucharku z dodatkiem bez, które również uwielbia i sosu toffi – chyba takie połączenie skusi niejednego łasucha! Składniki: 125 g herbatników pełnoziarnistych 2 duże

Życie ze smakiem
CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 143

Popularne ciasto piastowskie, czyli po prostu szarlotka na biszkoptowym spodzie z bitą śmietaną. Ciasto uwielbiane chyba przez wszystkich, no chyba, że ktoś nie lubi ciast z owocami... To ciasto, to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, choć wtedy nie wiedziałam, że zwie się ono ciastem piastowskim, ot u nas bywało po prostu jako szarlotka. Kiedyś w wersji pszennej, od kilku lat piekę

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z kruszonką - tarta z jabłkami, kruszonką i konfiturą z płatków róży 162

jest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie. To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię. Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali - z kulką lodów waniliowych. Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka Lukrowana 182

Recepta na jesienne smutki? Ciepły, przytulny kącik w domu, w którym można zaszyć się z rodziną, gorąca herbatka i solidna porcja aromatycznej szarlotki;) Ta jest z przepisu mojej mamy- od lat jesienią delektujemy się tym ciastem wspominając dawne czasy- kiedy z bratem wsuwaliśmy jeszcze gorącą szarlotkę- bo taka najpyszniejsza;) Aromatyczna, na kruchutkim, wypieczonym spodzie, nadziana jabłkami z naszego sadu

Domowe ciasta
Szarlotka Apple Pie 191

Przepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania. Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 90 g smalcu, zimnego ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta) 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru

Świat Ciasta
DELIKATNA SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 233

Szarlotka z jabłkami, to nieodłączny element jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej mięciutka i wilgotna. Dobrze się kroi i podgrzewa. Tym razem upiekłam ją w dużej formie z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu wyszła niewysoka i bardzo podzielna. Samo ciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej(...)warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko JABŁKA 2,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta, antonówka

cool and minty
Szarlotka z ajerkoniakiem wg Siostry Anastazji 227

Szarlotkę tę przygotowałam niedawno po raz pierwszy i poniżej przedstawię Wam kilka moich spostrzeżeń na temat tego wypieku. Po pierwsze – choć ciasto nazywa się „Szarlotka z ajerkoniakiem”, ajerkoniak to nie jedyny alkohol wykorzystywany do tego ciasta. Masa budyniowa przygotowywana jest między innymi na białym winie i to głównie od niego będzie zależeć smak masy. Na pewno warto

Smaki Na Talerzu
Szarlotka na biszkopcie z bezą 122

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 […] Artykuł Szarlotka na biszkopcie

Pink Envelope
Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 174

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej(...)połączeniu z cynamonem, wtedy wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może

Healthy food explorer
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 243

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście - najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi, chociaż mój mąż woli zimną prosto z lodówki :) Przepis wydrukujcie i zachowajcie dla potomnych, bo jest fenomenalny! :) Składniki (na formę o wym. 28x24 cm): Ciasto: pół kg mąki 6 łyżek cukru  szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie(...)czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) pozostałe ciasto. Piec kolejne 45 min., do zarumienienia. Po ostudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
szarlotka 189

Cześć! Miałam troszkę jabłek w nadmiarze. Naleśniki z prażonymi jabłkami, szarlotka, może coś zesmażyć do słoika? Chciało mi się strasznie coś słodkiego, to zrobiłam szarlotkę. Mam jeden sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi. Szukałam dość długo takiego, który pasowałby mi i mojej rodzinie. W końcu kiedyś znalazłam. Ciasto robi się szybciutko a jeśli już ma się gotowe prażone jabłka

Pieprzyć z Fantazją
Szarlotka sypana 212

smakuje wybornie :). Warunek - trzeba użyć naprawdę soczystych jabłek. To właśnie ich sok  wraz z roztapiającym się masłem, które umieszczamy na samym wierzchu, zespala wszystkie warstwy. Po upieczeniu na szarlotce tworzy się niesamowicie apetyczna, pachnąca masełkiem skorupka, która - o dziwo - pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień. Kto z Was jeszcze nie wypróbował tego przepisu niech nadrobi to jak najprędzej. Zapewniam(...)masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.  Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Szarlotka bardzo dobrze kroi się również na ciepło. Smacznego

Opowieści z piekarnika