Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej,ale jak zawsze nie pamiętam na jakiej. Postanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym ciastem ! :) Jest przepyszne i
charlotte gotujeCzęsto słyszę od swoich rozmówców, że nie pieką ciast, bo to trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim
SMYKWKUCHNIZapach pieczonej szarlotki nie da się porównać z niczym innym. I zawsze jakoś tak wychodzi, że szybciej się zjada niż robi :). Składniki na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru - 25 dag masła - 2 łyżki smalcu - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić(...)lodówki na godzinę. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy
Apetyczna babeczkawystudzeniu jest bardziej stabilne. Ja robiłam zdjęcia 10 minut po wyjęciu szarlotki z piekarnika, toteż nadzienie jeszcze nie stężało, co widać na zdjęciach ;) Składniki na American Apple Pie (szarlotkę amerykańską) na formę o średnicy 26-28 cm: KRUCHE CIASTO: 420 g mąki 2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 125 ml kwaśnej(...)odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki
Rozpustne gotowanieJak już wiele razy mówiłam moja mama jest wielką miłośniczką serników! To właśnie z myślą o niej przygotowuję co jakiś czas te słodkości , starając się , by
Ostra na Słodkoszybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej blachy samej.😅 Mój wybór jest prosty-uwielbiam kaszę(...)TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK 3. ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI
zdrowo i aktywnieszybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej blachy samej.😅 Mój wybór jest prosty-uwielbiam kaszę(...)TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK 3. ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI
Zdrowie i pysznie na talerzuKompletnie nie spodziewałam się takiego smakowego efektu końcowego! Miała wyjść szarlotka, a wyszła nieziemsko przepyszna chałwa z musem jabłkowym na wierzchu :D Zaskoczenie było wielkie, bo jak to chałwa? Bez dodatku sezamu, a smak i konsystencja idealnie odzwierciedlają chałwę! Każdy zachwalał i ciasto zniknęło w kilka chwil :) Nadal nie wiem co było powodem, a raczej składnikiem, który zadecydował o takim(...)orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki siemienia lnianego 80 g oleju kokosowego (Bioindygo) Mus jabłkowy: kilka jabłek cynamon cukier kokosowy - opcjonalnie (Bioindygo) Przygotowanie: Mus jabłkowy. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Na dno garnka wlej odrobinę wody, dodaj pokrojone jabłka i duś
Zdrowie na języku :PWspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (zawsze daję więcej) 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki
Praktyczna plSkładniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę
kolorowotorcikowoW sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po
Tradycyjna kuchnia KasiDziś jest jeden z moich ulubionych dni. Co jakiś czas, jak mam dzień wolny, zostawiam w domu synka, nie zaprowadzam go do przedszkola i on przejmuje
BaRepasSzarlotka to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, które możemy zrobić na wiele smacznych sposobów. Moim ulubionym przepisem jest, przepis mojej mamy, który bardzo często wykorzystuje w mojej kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi zawsze przepyszne. Jedynym składnikiem jaki dodaje od siebie jest starta skórka cytryny lub pomarańczy do ciasta. Dzięki skórce ciacho zyskuje dodatkowego wspaniałego(...)kryształ 1 szklanka, margaryna 1 kotka 250 g, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon do posypania jabłek, cukier do posypania jabłek, mąka do podsypywania ciasta, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiewamy
kulinarne odsłony patiMeluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w
Tradycyjna kuchnia KasiMuszę się pochwalić, że ostatnio to moja 12 letnia córka upiekła ciasto. Może nie jest to jakieś bardzo pracochłonne ciasto, ale liczą się chęci oraz
Ciasteczkowy Potwór