wracać! Oto moja przewspaniała szarlotka z rabarbarem i puszystą bezą, na cienkim, pełnoziarnistym spodzie. Wiem, że kochacie szarlotki! Moja szarlotka dla diabetyka to jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu. Dlatego tuż przed Dniem Mamy, który hucznie zamierzam świętować (w końcu jestem potrójną mamą!) mam dla Was nowy odlotowy przepis. Tym razem nie będzie to zwykła szarlotka, a ciasto z rabarbarem(...)trochę przestygnie można podociskać palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Zimny (!) rabarbar wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach, a następnie jabłka z rabarbarem przełożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć masę białkową (poniżej przepis). Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Gotować na dużym
DietologSkładniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej 1/2 banana (około 100g) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki mleka roślinnego 4 kwaśne jabłka 4 śliwki 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej garść suszonych daktyli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie wsypać(...)gładką masę. Przełożyć do tortownicy i podpiec około 10 minut w twmperaturze 180 stopni C. W tym czasie przygotować mus jabłkowo-śliwkowy. W tym celu należy umyć owoce, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć przygotowane owoce, dodać cynamon i całość chwilę pogotować (około 5 minut
Banana SmilesJabłeczników jest zapewne tyle, ile ludzi na świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser. Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił(...)mieszkający we Francji i dbający o podniebienia paryżan. Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast. Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier do posypania Przygotowanie: Masło rozpuścić
Jacob Tastessię o swe prawa - do laurek z zapewnieniami o miłości bezgranicznej. Zbliża się ten czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy(...)jajka 120 gram rozpuszczonego masła 320 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier waniliowy 150 gram cukru 100 ml mleka 3 jabłka na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 3 - 4 łyżki mąki Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do większej miski, ubijamy
Kronika Piekarnikaciasto z tymi pysznymi jabłkami. Tym razem jest to ciasto, które jeszcze całkiem niedawno było hitem i było często pieczone w polskich domach. Świadczyły o tym chociażby częste posty w mediach społecznościowych i liczne komentarze z zachwytami nad tym ciastem. Ostatnio trochę już zostało zapomniane, ale nie przeze mnie. Mowa o cieście z połówkami jabłek. Ja to ciasto(...)połówki i z każdej połówki jabłka ostrożnie wydrążyłam gniazda nasienne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Połówki jabłek ułożyłam na cieście, tą wydrążoną stroną do dołu. Drugą część ciasta wyjęłam z lodówki i również podsypując je mąką rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy. Ostrożnie przeniosłam ciasto do blaszki, przykrywając nim jabłka. Ciasto trochę ugniotłam pomiędzy jabłkami. Ciasto piekłam
Waniliowe Improwizacjeczyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję(...)samo jak ja :D Składniki: 150 g mąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować
Lajtkraft food intolerancePrzepyszna, jesienna szarlotka z kruszonką w wersji bezglutenowej – aromatyczna, krucha i pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć. Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI(...)ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka około 6 – 8 obranych jabłek (twardych, soczystych) garść rodzynek cynamon 1 op. cukru waniliowego (8g) Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tortownicę
Kuchnia bezglutenowaPyszna, mocno jabłkowa, rozgrzewająca owsianka smoothie o smaku szarlotki. Z rana takie śniadanie to coś wspaniałego, zwłaszcza jeśli za oknem szaro i deszczowo. Smoothie, można przygotować dzień wcześniej wrzucając wszystkie składniki do miski, albo od razu do blendera. Rano wyciągamy, miksujemy na gładko, podgrzewamy, dodajemy ulubione dodatki i gotowe! Owsiankę można też zjeść na zimno, bo również doskonale smakuje(...)szklanki mleka 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 średnie jabłko 1/4 szklanki soku jabłkowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pozostałe składniki wrzucić do blendera, wymieszać i odstawić na 10 minut (albo wsadzić
Healthy food explorerSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy
cucinareWyobraźcie sobie rozgrzewający, ciepły, słodki napój pachnący szarlotką. Do tego pysznie kawowy z dodającą charakteru nutą masła orzechowego. Brzmi jak idealny napój na chłodne jesienne dni? Taki właśnie jest! Od kilku miesięcy przygotowuję dla Was przepisy z kawą Inką, ale chyba już mogę stwierdzić, że to będzie mój faworyt w tym roku. Chwila przyjemności z książką, kocykiem i takim kawowym(...)mogłaby trwać wiecznie :) 2 porcje: 4 kopiaste łyżeczki kawy Inka z Błonnikiem 300 ml mleka 2% kopiasta łyżka mleczka zagęszczonego słodzonego kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego jabłko łyżka miodu cynamonowego łyżeczka wody Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na nagrzaną patelnię. Dodajemy łyżeczkę wody i łyżkę miodu cynamonowego (lub zwykłego miodu z łyżeczką cynamonu). Prażymy aż zmiękną
Mienta blogSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy
cucinare"Cud, miód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek
SMYKWKUCHNIDawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego pięknie wygląda po pokrojeniu. Do ego wcale nie jest
Waniliowe ImprowizacjeChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na szarlotkę bez m ą ki i masła, za to z dodatkiem ryżu i ricotty. Torcik jest bardzo lekki, delikatny w smaku i aromatyczny, cudnie pachnie cynamonem i wanili ą. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una deliziosa torta con mele e riso, senza farina e burro. La torta(...)aggiunta della ricotta e aromatizzata con cannella e vaniglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g ry ż u 250 g ricotty 50 g cukru 600 ml mleka 2 jaja 2 jabłka 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe **** INGREDIENTI 200 g di riso 250 g di ricotta 50 g di zucchero 600 ml di latte
La grande e la piccola cuocaJeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne
Moje Małe CzarowanieSłodkości! Słodkości!! Słodkości!!! Szarlotka idealna dla słodkich łakomczuchów :) Zainspirowała mnie strona slodkiefantazje.pl, na której zawsze znajdzie się coś obłędnie pysznego :) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła (ogrzane) 6 łyżek kakao (gorzkie) 7-8 łyżek cukru (ja daje 6 ze względu na słodkość) 3 żółtka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody(...)łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru (lub zgodnie z upodobaniami smakowymi) Wykonanie: Przesiać do miski mąkę i kakao. Dodać masło i wcierać
ChilliJemy