Jabłeczników jest zapewne tyle, ile ludzi na świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser. Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił(...)mieszkający we Francji i dbający o podniebienia paryżan. Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast. Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier do posypania Przygotowanie: Masło rozpuścić
Jacob Tastessię o swe prawa - do laurek z zapewnieniami o miłości bezgranicznej. Zbliża się ten czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy(...)jajka 120 gram rozpuszczonego masła 320 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier waniliowy 150 gram cukru 100 ml mleka 3 jabłka na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 3 - 4 łyżki mąki Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do większej miski, ubijamy
Kronika Piekarnikaciasto z tymi pysznymi jabłkami. Tym razem jest to ciasto, które jeszcze całkiem niedawno było hitem i było często pieczone w polskich domach. Świadczyły o tym chociażby częste posty w mediach społecznościowych i liczne komentarze z zachwytami nad tym ciastem. Ostatnio trochę już zostało zapomniane, ale nie przeze mnie. Mowa o cieście z połówkami jabłek. Ja to ciasto(...)połówki i z każdej połówki jabłka ostrożnie wydrążyłam gniazda nasienne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Połówki jabłek ułożyłam na cieście, tą wydrążoną stroną do dołu. Drugą część ciasta wyjęłam z lodówki i również podsypując je mąką rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy. Ostrożnie przeniosłam ciasto do blaszki, przykrywając nim jabłka. Ciasto trochę ugniotłam pomiędzy jabłkami. Ciasto piekłam
Waniliowe Improwizacjeczyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję(...)samo jak ja :D Składniki: 150 g mąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować
Lajtkraft food intolerancePrzepyszna, jesienna szarlotka z kruszonką w wersji bezglutenowej – aromatyczna, krucha i pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć. Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI(...)ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka około 6 – 8 obranych jabłek (twardych, soczystych) garść rodzynek cynamon 1 op. cukru waniliowego (8g) Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tortownicę
Kuchnia bezglutenowaPyszna, mocno jabłkowa, rozgrzewająca owsianka smoothie o smaku szarlotki. Z rana takie śniadanie to coś wspaniałego, zwłaszcza jeśli za oknem szaro i deszczowo. Smoothie, można przygotować dzień wcześniej wrzucając wszystkie składniki do miski, albo od razu do blendera. Rano wyciągamy, miksujemy na gładko, podgrzewamy, dodajemy ulubione dodatki i gotowe! Owsiankę można też zjeść na zimno, bo również doskonale smakuje(...)szklanki mleka 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 średnie jabłko 1/4 szklanki soku jabłkowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pozostałe składniki wrzucić do blendera, wymieszać i odstawić na 10 minut (albo wsadzić
Healthy food explorerSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy
cucinareWyobraźcie sobie rozgrzewający, ciepły, słodki napój pachnący szarlotką. Do tego pysznie kawowy z dodającą charakteru nutą masła orzechowego. Brzmi jak idealny napój na chłodne jesienne dni? Taki właśnie jest! Od kilku miesięcy przygotowuję dla Was przepisy z kawą Inką, ale chyba już mogę stwierdzić, że to będzie mój faworyt w tym roku. Chwila przyjemności z książką, kocykiem i takim kawowym(...)mogłaby trwać wiecznie :) 2 porcje: 4 kopiaste łyżeczki kawy Inka z Błonnikiem 300 ml mleka 2% kopiasta łyżka mleczka zagęszczonego słodzonego kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego jabłko łyżka miodu cynamonowego łyżeczka wody Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na nagrzaną patelnię. Dodajemy łyżeczkę wody i łyżkę miodu cynamonowego (lub zwykłego miodu z łyżeczką cynamonu). Prażymy aż zmiękną
Mienta blogSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy
cucinare"Cud, miód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek
SMYKWKUCHNIDawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego pięknie wygląda po pokrojeniu. Do ego wcale nie jest
Waniliowe ImprowizacjeChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na szarlotkę bez m ą ki i masła, za to z dodatkiem ryżu i ricotty. Torcik jest bardzo lekki, delikatny w smaku i aromatyczny, cudnie pachnie cynamonem i wanili ą. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una deliziosa torta con mele e riso, senza farina e burro. La torta(...)aggiunta della ricotta e aromatizzata con cannella e vaniglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g ry ż u 250 g ricotty 50 g cukru 600 ml mleka 2 jaja 2 jabłka 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe **** INGREDIENTI 200 g di riso 250 g di ricotta 50 g di zucchero 600 ml di latte
La grande e la piccola cuocaJeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne
Moje Małe CzarowanieSłodkości! Słodkości!! Słodkości!!! Szarlotka idealna dla słodkich łakomczuchów :) Zainspirowała mnie strona slodkiefantazje.pl, na której zawsze znajdzie się coś obłędnie pysznego :) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła (ogrzane) 6 łyżek kakao (gorzkie) 7-8 łyżek cukru (ja daje 6 ze względu na słodkość) 3 żółtka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody(...)łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru (lub zgodnie z upodobaniami smakowymi) Wykonanie: Przesiać do miski mąkę i kakao. Dodać masło i wcierać
ChilliJemyChyba każdy kocha zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Zresztą ... wystarczy tylko na to spojrzeć :) Składniki: trzy gruszki dwa jabłka cztery łodygi rabarbaru laska cynamonu sok z jednej limonki trzy łyżki cukru trzcinowego 50 gram masła cztery łyżki mąki cztery łyżki cukru białego łyżeczka cynamonu(...)szarlotką, lodami i owocami z kruszonką! Uwaga! Laski wanilii możemy wykorzystać by uzyskać własny, prawdziwy cukier waniliowy! W szczelnie zamkniętym opakowaniu należy umieścić laskę wanilii i pół kilograma cukru, po dwóch tygodniach nasz cukier jest gotowy. Nie zdziwcie się zapachem, ponieważ całkowicie odbiega od cukru WANILINOWEGO dostępnego w sklepie, natomiast daje całkiem prawdziwy i ciekawy aromat potrawom. Jabłka
Mango Papaja